Beharangozó – a Nantes elleni meccs

logo_fc_nantes_avec_fond_2019_svg.pngA torinói odavágón elért 1:1 után a fekete-fehérekre az idegenben kivívott továbbjutás kiharcolása vár, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak. A szakmai stáb dolgát nehezíti az is, hogy az utóbbi időben jó formát mutató Federico Chiesa sem állhat rendelkezésre, jó hír lehet a szurkolóknak azonban, hogy a helyettesítésére elsősorban alkalmas Ángel Di María az elmúlt mérkőzéseken csúcsformában játszik. A visszavágót a nantes-i  Stade de la Beaujoire-ban játszák, 18:45-től, a televízióban Magyarországon az RTL három csatornán lesz megtekinthető, a játékvezető pedig a spanyol José María Sánchez Martínez lesz. 

A spori 1983. október 3-án született Lorca városában, a spanyol élvonalban a Real Sociedad-Sporting Gijón 0:0 alkalmával mutatkozott be 2015-ben. Az EL-ben eddig 11 alkalommal kérték fel közreműködésre, a 2018/19-es szezonban, egy Spartak Trnava-Fenerbahce találkán mutatkozott be, amely 1:0-ás hazai győzelemmel ért véget. Az eddigi alkalmakon 47 sárga lapot adott, mindössze 1 pirosat, és 4 büntetőt ítélt meg. Francia csapatok közül a Rennesnek kétszer, a Marseillienek és a Lyonnak 1-1 alkalommal fújt, az olaszok közül kétszer volt római randevúja, 1-1 esetben a város két csapatával. A dirigálásával zajló összecsapások elég gólszegények szoktak lenni, így talán egy 0:1 vagy egy 1:2 is elég lehet a boldogsághoz. Ennek a két csapatnak még sosem vezetett.  

 

A sérültek listája ezúttal sem rövid, bár a hazaiak közül csak az odavágót is kihagyó Quentin Merlin nem hadra fogható, addig vendég oldalon Kaio Jorge, Chiesa, Miretti, Pogba és Milik hagyják ki az összecsapást. 

General information about the stadium Stade de la Beaujoire - Louis  FonteneauA képen látható létesítmény lesz a mai meccs helyszíne, 1984-ben épült, csak ülőhelyekkel rendelkezik, ezek száma 37463. Az 1984-es Európa Bajnokságon és az 1998-as VB-n is helyszín volt, az EB-n a Franciaország-Belgium 5:0 és a Portugália-Románia 1:0 került itt lejátszásra, a Világbajnokságon öt csoportmeccset, és egy negyeddöntőt láthatott itt a nagyérdemű. A tulajdonosa az Urban Community of Nantes Métropole, a klub csak bérli a létesítményt. Építésze a párizsi születésű Berdje Agopyan, aki 1937. július 15-én született, és munkásságának ez a stadion az egyetlen kiemelkedő darabja. Mérete 105x68 méter, büféiben ásványvizet 3, sört 5 euróért lehet kapni. 

Nantes, Franciaország hatodik legnagyobb városa, 285 ezer lakossal., Bretagne régió központja, 50 km-re fekszik az Atlanti-óceántól, a Loire völgyében, a folyó tölcsértorkolatánál épült fel. Oktatási és ipari központ. 2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta, Franciaország kultúrális és történelmi városa címmel büszkélkedhet,  2013-ban "Európa Zöld Fővárosa" cím nyertese volt A város, amelyet két nagy folyó, a Loire és az Erdre szel át, sikeresen kapcsolta össze "zöld és kék" területeit. Számos Natura 2000 és más természetvédelmi terület határos Nantes-tal, amelynek lakossága nagy gondot fordít az állat- és növényvilág megőrzésére.

 

Instrumentális zene: Nantes kastély (kép)A környék már a kőkorszakban is lakott volt, de az első állandó települést a gallok hozták létre, őket követték a rómaiak, majd a bretonok,  akiket egy időre kiszorítottak a normannok, és csak a X. században tudták visszaszerezni. 939-ben telepedett itt meg az első breton herceg, de igazi fénykorát akkor nyerte el, amikor II.Ferenc bretagne-i herceg, Bretagne-i Anna apja apja itt építtette fel a hercegi kastélyt. Ezt követően Nantes hosszú éveken át Bretagne hercegeinek székvárosa volt, történelmi központja ma is a hercegi vár. Akkor a Loire még a vár alatt folyt, két főága kisebb-nagyobb szigeteket ölelt körül. Mára csupán egy sziget maradt meg, az Île Beaulieu. Mikor azután Bretagne-i Anna francia királyné lett, Nantes-ba gyakran látogattak el a francia trón birtokosai. A legnevezetesebb IV. Henrik király látogatása volt, aki itt tette közzé 1598-ban a vallásháborúkat lezáró, és a szabad vallásgyakorlás jogát biztosító híres nantes-i ediktumot. 

A város rövidesen Franciaország legnagyobb kikötője lett az Atlanti-óceán partján, hatalmas forgalmat bonyolított le a tengerentúli területekkel. A város kereskedői nagy vagyonokat gyűjtöttek, nem mindig erkölcsös úton: sokan közülük fekete rabszolgákat adtak el az akkor még ritka és drága nádcukorért. A forradalom előtt Nantes már az ország egyik legmódosabb városa volt, emiatt vezetői a királypártiakhoz álltak. A Konvent megbízottja, a hírhedt Jean-Baptiste Carrier a börtönbe zsúfolt rabokat, a forradalom ellenfeleit bárkákra rakta, amelyeket azután elsüllyesztettek.

Nantes ugyan a rabszolga-kereskedelem betiltása után is jelentős kikötő maradt, de gazdasági súlyát csak a XIX. század közepétől megindult gyors iparosodással nyerte vissza. A második világháború harcai súlyos károkat okoztak a városban. A háborút követően, a sérült városrészeket korhűen helyreállították. 

Nantes a bretagne-i hercegség fővárosa volt mindaddig, amíg ezt a történelmi tartományt a XVI. században be nem kebelezte a francia királyság, ekkor Rennes került előtérbe. A város mindig is vonzotta az írókat és a művészeket, Jules Verne-től a népszerű tudományos-fantasztikus írótól Jacques Demy-ig, a franciák kedvelt filmeséig, André Breton szürrealista költőtől egészen Julien Gracqig, az ő lelkes hívéig, a francia irodalmi élet elszánt ostorozójáig, aki azzal is irodalmi hírnévre tett szert, hogy elveihez híven az irodalmi elit által neki ítélt legrangosabb elismerést, a Goncourt-díjat sem volt hajlandó átvenni. Úttörőnek számít a nyári, különleges kulturális fesztiválja (Le Voyage à Nantes), amikor a helyi művészeti alkotások kitelepülnek a közterekre, utcákra. 

Château des ducs de Bretagne - WikipediaLegfőbb látványosságai közé tartozik, a Château Ducal – II. Ferenc bretagne-i herceg által építtetett vár. A helyén már a XIII. században  is erődítmény állt, maradványait feltárták, és a belső udvaron állították ki. A nagyjából ötszög alakú, dombra épült várba mindössze egy feljáró vezet, a nyugati oldalon. A széles várárok felett valaha felvonóhíd volt. A várfal minden sarkában kerek tornyok állnak, kivéve az északnyugatit, amely a XIX. században felrobbant. A kapubejáratot két torony őrzi, a déli a Tour de le Boulangerie a hercegi palota része, később börtön volt, éppúgy, mint a délebbre fekvő Tour des Jacobins (Jakobinusok tornya). A hatalmas belső udvaron áll a Grand Gouvernement, a hercegi palota, amely később Nantes kormányzójának székhelye volt. Ugyancsak itt található egy régi kút, tetején a kovácsoltvas díszítés Bretagne hercegi koronáját mintázza.

Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes — WikipédiaLa cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul – a katedrálist ugyancsak II. Ferenc herceg rendeletére kezdték el építeni 1434-ben. 1971-ben egy tűzvész károsította, de újjáépítették. Bretagne legnagyobb temploma nem a félszigeten szokásos barna terméskőből, hanem fehér tufából épült. A két nagy, 63 méteres bejárati torony dísztelen, annál szebben és gazdagabban díszítették viszont a bejárati kapukat szobrokkal, faragásokkal. Az öthajós katedrális belmagassága 37,5 méter, magasabb mint a Notre-Dame Párizsban. Itt látható II. Ferenc és felesége síremléke, amely Bretagne-i Anna rendelésére készült 1502 és 1507 között, ezek eredetileg egy másik templomban voltak elhelyezve, de a forradalom idején a város főépítésze darabokra szedte és elrejtette, 1817-ben állították fel újra, ekkor már a katedrálisban. A fekete márványból készült síremléket az erények, a bűnök, az erő és a jámborság jelképes szobrai veszik körül. Ezeken kívül érdemes még megemlíteni a Plateau Sainte-Croix-t a város XVII. századi harangtornyát, aminek tetején angyalok fújják a harsonát, a Musée Jules-Verne az író emlékmúzeuma, valamint XVI. Lajos emlékoszlopát. 

A mérkőzésre magára kitérve, habár az odavágón elért eredmény mindenképp bosszantó, a Juventus joggal bízhat a továbbjutásban az Allianzban látott statisztikák alapján. A fekete-fehér együttes az idei szezonhoz képest meglepő proaktivitással és magas százalékú labdabirtoklással hozta le a találkozót. Habár a mai modern futballban csak a labdabirtoklás arányából kiindulva félrevezető lehet messzemenő következtetéseket levonni, azonban a többi támadással foglalkozó statisztikában is rendre a hazai csapat jött ki győztesen (sajnos a legfontosabbat, a végeredményt kivéve): kétszer annyi lövést eresztettek kapura Allegri fiai, összesen 14-et az ellenfél 7 kísérletével szemben. A Juventus 14 próbálkozásából 6 talált kaput, sőt, mivel a statisztika szerint a kapufa nem számít kaput eltaláló lövésnek, így a fölény még nagyobbnak számít. A Nantes mindössze 1-szer talált kaput, melyből a gólt is szerezte. Lényegesen többet passzolt a Bianconeri (610 vs. 461), és több párharcot is nyert (58 vs. 47). A vendégek többször kényszerültek szabálytalan eszközhöz folyamodni a találkozó során, valamint több tisztázásra és lövésblokkolásra volt szükségük. Mivel az UEFA idén eltörölte az idegenben lőtt gólok adta előnyt, így a visszavágón egyik csapat sem indul előnyös helyzetből, tehát a Nantes-nak nem elég a 0-0 a továbbjutáshot, így némileg nyíltan kell játszanak, mely szintén kedvezhet a Juventusnak, ha az első mérkőzés statisztikáit vesszük alapul.

Romeo Agresti szerint a Juventus az alábbi kezdőcsapattal fut majd ki a gyepre:

Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; De Sciglio, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María, Vlahović