Kovačević: A Juventus képes megnyerni az Európa-ligát

image_2023-02-21_212218674.pngA Juventus színeiben 47 mérkőzésen pályára lépő, és 11 gólt szerző Darko Kovačević exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének. A szerb származású játékos hosszasan beszélt arról, hogyan gondol vissza a Torinóban töltött rövid időszakről, a Bianconeri Európa-liga esélyeiről, illetve a csapatbeli honfitársairól, ezen belül pedig kitért arra is, hogy mennyire tartja reálisnak, hogy Dušan Vlahović a fekete-fehérek csapatkapitánya legyen egy napon.

TuttoJuve: Néhány nappal ezelőtt megosztottál egy fotót a közösségi média-oldaladon, amin fekete-fehér mezt viselsz. Még mindig nosztalgiát érzel a '90-es évek végi, illetve 2000-es évek eleji időszak iránt?

Darko Kovačević: Igen, egy csodálatos emlék, két évet töltöttem egy nagyszerű csapatban, büszke vagyok, hogy annak a Juventusnak a tagja lehettem. Sok képet őrzök abból az időszakból, egy életre szóló tapasztalás volt, mely lehetőséget biztosított arra, hogy emberként is fejlődjek.

TJ: Nehéz kommentelni mi történik most a Juventusszal a pályán kívül. Mégis megpróbáljuk?

DK: A büntetés nélkül a tabella második helyezettjéről beszélnénk. Nagy fájdalmat okozott a büntetés, de ezek azok az események, melyek hatására sokkal szorosabban a csapat mellé állsz. A klub célja, hogy a szezon végén európai kupaindulást érő helyen végezzen, mely meglátásom szerint sikerülhet is. Ez egy nehéz időszak, mely elmúlik, a klubnak nyugodtnak kell maradnia. Előbb-utóbb jönnek az eredmények.

TJ: A Juventus legutóbb nem volt meggyőző, de 2-0-ra sikerült nyerni, mellyel Allegri fiai hárommeccses győzelmi sorozatot építettek eddig. Mit gondolsz erről?

DK: A csapat nem játszik jól, de a legfontosabb a győzelem. Három ponttal kellett eljönni La Speziából, ezt sikerült elérni. A csapatnak sok komoly sérültet kell pótolni. Pogba például még nem tért vissza, Vlahović is még próbálja elérni az ideális formáját. Az edző számára nehéz az ilyen helyzetet kezelni, de apránként a dolgok javulnak. A nagy klubok is szoktak szenvedni, nem lehet mindig dominálni.

TJ: Massimiliano Allegrihez hasonlóan te is olyan személy vagy, aki a lényegre koncentrál.

DK: Igen, egyetértek vele ezzel kapcsolatban. A futballban csak az eredmények számítanak, nézzük csak meg a Real Madridot, akik nyernek annak ellenére, hogy nem játszanak szépen. A Juventusnál is voltak mérkőzéseink, ahol váltakozott a jó és a rossz teljesítmény 90 perc alatt, de az egyetlen dolog, amit kértek tőlünk, az a győzelem megszerzése. Amikor előnyben vagy és rosszul játszol, az eredményt kell védened. Ez történt vasárnap is, egy olyan Juventusszal, mely várt, hogy Di María révén büntessen. Egy karakterrel rendelkező csapatot láttam, mely nagy játékosokból tevődik össze.

TJ: A Nantes elleni kihívás közeleg. Mi a véleményed?

DK: A Juvének mindig győzni kell, nincs más elfogadható eredmény. Egy nagyon nehéz mérkőzés vár rájuk, a hazai szurkolók hajszolni fogják a csapatukat, nem szabad a koncentrációnak csillapodni. A francia csapatok nagyon fizikálisak, szóval az elsőhöz hasonló mérkőzést várok. Kétségkívül nagyon komplikált mérkőzés lesz, de a legjobb játékosok fekete-fehér mezben fognak pályára lépni.

TJ: Meg tudja nyerni a csapat az Európa-ligát véleményed szerint? Sikerülhet nekik az, ahol a te csapatod elbukott?

DK: Természetesen. A Juventusé egy győztes mentalitás, mellyel csak a top klubok rendelkeznek. Sok fontos játékosuk van, akiknek szükség lesz a tapasztalatára és tehetségére. Magabiztos vagyok Pogba visszatérését, valamint Vlahović javuló formáját és Chiesa minőségét illetően. Mindenki tisztában van az Európa-liga fontosságával.

TJ: Mit gondolsz, Vlahović megmutatta már teljes értékét fekete-fehér mezben?

DK: Nem, egyáltalán nem hinném. Vlahovićnak nem szabad keretek közé szorítani magát, csak keményen dolgozni és fejlődni. Még nincs a firenzei szintjén, de sokáig el tudja juttatni a Juventust. Nagyon kedvelem őt, csatárként, ha top formában van, a világ öt legjobb csatárának egyike. Remélem sokáig fog maradni, még mindig nagyon fiatal, az ambíciói pedig teljesen megegyeznek a klubbéval, amiben játszik.

TJ: A jövőben lehet ő a csapat kapitánya?

DK: Ez mindig egy személyes választás, én is visszautasítottam, amikor a Real Sociedadnál felajánlották nekem. A véleményem szerint, ha nem sértek meg senkit, ezt egy olasz játékosnak kell viselni - a Juventus esetében -, olyasvalakinek, aki évekig otthonának tekinti a klubot. Az én Juvémban ennek a két szimbóluma Del Piero és Conte voltak.

TJ: Gondolod, hogy Vlahović, Chiesa és Di María hármasa a legjobbak között említendő?

DK: Mindhárom támadó nagyon tetszik nekem, kiegészítik egymást karakterisztikájukat tekintve. Reményeim szerint a lehető legjobb formába kerülnek, illetve nagy egyetértést látok közöttük: Chiesa jól ismeri Vlahovićot  a Fiorentinában töltött időkből, Di María pedig mindig naggyá teszi a játékosokat függetlenül attól, hogy éppen ki az aktuális társa neki a pályán. Határozottan az egyik legjobb támadóhármasról beszélhetünk.

TJ: Azt tanácsolnád Di Maríának, hogy maradjon még egy évet?

DK: Ha fizikailag jól érzi magát, megőrzi koncentráltságát, és a Juventusban szeretne maradni, akkor határozottan igen. Nagy öröm számomra őt játszani látni.

TJ: Kostić hatása fontos a csapat számára, mit tudna még nyújtani?

DK: Teljesítménye által egy saját dimenziót hoz létre a csapaton belül, Allegri nehezen tudja nélkülözni. Mindig azt mondom, hogy szerencsések a csatárok, mivel az összes labdája tökéletes arra, hogy kapura fejelhessenek. Amikor megtalálható az összhang Filip és a partnere között, abból mindig profitál a csapat. Szerepét tekintve a világ egyik legjobbja, minden csapat szeretne egy ilyen játékost a csapatában tudni.

TJ: Ennek a Juventusnak Pavlović és Milinković-Savić hiányzik?

DK: Igen, Pavlović  készen áll egy Juventus-szintű csapatra. Ha jól látom, annak ellenére, hogy fiatal, rendkívül erős. Milinković-Savićot senkinek sem kell bemutatni, Európa legjobbjai között van, top klubok követik őt. Nehezen látom őt fekete-fehérben, nem hiszem, hogy Lotito ésszerű összegért értékesítené. Az ő megítélése nagyon magasan van, mely nagyon komplikálttá teszi az ő átigazolását.