Beharangozó – a Spezia elleni meccs

loghi_400x400_0021_spezia.pngA Juventus az Európa-liga rájátszásának csütörtöki, hazai pályán megrendezett odavágóján csupán egy vitatott bírói ítéletekkel tarkított, ám összességében véve így is vérszegény döntetlenre volt képes a francia bajnokság középmezőnyében elhelyezkedő Nantes gárdájával szemben, az eredmény pedig még rosszabbá teszi, hogy a Bianconeri a Serie A előző fordulójában a Fiorentina ellen is csak a szerencsének köszönhetően tudta begyűjteni a három pontot. A javítás lehetősége természetesen ezúttal is ott áll Max Allegri fiai előtt, ugyanis a Zebrák ma este 18 órától a Spezia otthonának számító Stadio Alberto Piccóba látogatnak majd a győzelem reményében. A magyar tévéadók által a SPORT2 által műsorra tűzött összecsapást Federico La Penna fogja vezetni. 

A római születésű sípmester 1983. augusztus 7-én látott napvilágot az olasz fővárosban, a Serie A-ban pedig első ízben a 2012/2013-as idény végén fújhatott mérkőzést, mikor az utolsó, 38. fordulóban megrendezett Atalanta-Chievo (2-2) meccset bízták rá. Az olasz első osztályban azóta további 50 találkozót bíztak rá, melyeken 217 sárga, valamint 12 piros lapot osztott ki, miközben 16 alkalommal ítélt büntetőt valamelyik csapat javára. A Juventus összecsapásain mindeddig 8 alkalommal dirigálhatott (a torinóiak mérlege vele a hízelgőnek mondható 5-2-1-es győzelem-döntetlen-vereség arány), míg a Spezia mérkőzéseit 7 esetben irányíthatta, 2-1-4-es mérleggel. 

A hagyományosan kis csapatnak tekinthető ellenfél jelenlegi piaci értéke a Transfermarkt szerint 80 millió euró, legértékesebb labdarúgójuk pedig a Chelsea kölcsönjátékosaként szereplő walesi belső védő, Ethan Ampadu, aki 9 millió eurót tesz ki az átigazolási piacon. A keretet 12 válogatott futballista erősíti, átlagéletkoruk pedig 25,7 év. A Serie A pontvadászatában 22 forduló elteltével az éppen csak bennmaradást érő 17. pozíciót foglalják el a maguk 19 egységével, éppen csak megelőzve a 18. helyen álló, 17 pontot gyűjtő Hellas Veronát. Az eddigi fordulókban mindössze 4 sikert írhattak fel a nevük mellé 7 döntetlen és 11 kudarc mellett, 19-37-es gólarányuk pedig szintén meglehetősen kiábrándító. Utolsó öt meccsükön egyebek mellett kiestek a Coppa Italiából (az Atalanta egy sima, 5-2-es meccsen intézte el őket), valamint kikaptak az AS Romától, a Bolognától, a Napolitól is, mielőtt a legutóbbi játéknapon 2-2-re pereceltek volna az Empolival. 

A párharc nem tekint vissza nagy múltra, mivel a felek mindössze 7 alkalommal találkoztak egymással. Ezen meccseken 5 esetben született Bianconeri-siker, míg a Spezia egy X mellett csak egy győzelemre volt képes a torinóiak ellen, még 2007 januárjában. Az Öreg Hölgy részéről Álvaro Morata szerezte a legtöbb gólt az ugyancsak fekete-fehér mezes együttessel szemben, szám szerint kettőt, a közelmúlt összecsapásai azonban gyakran hoztak fordulatokban gazdag eseményeket is, elég csak a 2021/2022-es szezonban megrendezett, 2-3-ra megnyert találkozóra gondolni. A jelenlegi idény első találkozóján az Öreg Hölgy Dušan Vlahović nagyszerű szabadrúgásának és Arkadiusz Milik kései góljának köszönhetően tudott diadalmaskodni 2-0 arányban

A hazaiak mestere a mostani szezon elejétől fogva a korábban az Udinesét is irányító Luca Gotti volt, őt azonban a vezetőség a gyenge eredmények miatt idén február 15-én menesztette, helyére pedig ideiglenesen másodedzőjét, Fabrizio Lorierit nevezték ki az új szakvezető megtalálásáig, aki egybehangzó értesülések szerint egyébként Leonardo Semplici lehet majd. Mondanunk sem kell, hogy Lorierinek a mai napig egyetlen mérkőzése sem volt vezetőedzőként, hiszen jelenlegi állása előtt javarészt kapusedzőként tevékenykedett kisebb olasz gárdáknál, ami miatt természetesen Max Allegrivel sem mérhette még össze erejét. 

A Spezia sérülés miatt nem számíthat majd Jeroen Zoet, Simone Bastoni, João Moutinho, Szymon Żurkowski, Viktor Kovalenko, illetve Jacopo Sala játékára, miközben Salvatore Esposito eltiltás miatt fog hiányozni, míg Allegri nem számolhat Paul Pogbával, Kaio Jorgéval, Fabio Mirettivel, Arkadiusz Milikkel, Federico Chiesával, továbbá a sárga lapjainak összegyűlése miatt hiányzó Gleison Bremerrel sem. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juve az alábbi kezdővel fut majd ki a gyepre: 

 Perin; Danilo, Rugani, Alex Sandro; Cuadrado, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María; Kean, Vlahović.