Allegri: "Mentálisan is meg kell nyernünk a meccseket"

allegri_vs_salernitana_1.jpgA Juventus ma este könnyed, 0-3-as győzelmet aratott a Salernitana együttesével szemben, melyben hatalmas szerepe volt a csapat két szerb labdarúgójának, a két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztó Dušan Vlahovićnak, illetve az ismét remek teljesítménnyel előálló, s egy találatot is szerző Filip Kostićnak. Az összecsapást követően a gárda mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz média kamerái előtt, kijelentve, hogy alapvetően végre azt a produkciót látta fiaitól, amit szeretett volna, viszont nem elégedett a meccs minden jellemzőjével, ezen túl pedig kiemelte egyes játékosainak mutatóit is. 

"A meccs első hatvan perce igen jól sikerült, ezután viszont kissé felületessé váltunk, s elkezdtük hátrafelé játszani a labdát, ami miatt ellenfelünk számos lövést adhatott le kapunk irányába. Úgy láttam, hogy a figyelem lankadásával bele-beleragadtunk az egyes helyzetekbe, ahonnan nem igazán voltunk képesek kitörni, ami egyet jelentett a játékszer elvesztésével, vagy meg nem tartásával is. Ebben a jövőben mindenképpen javulnunk kell" – értékelt a DAZN munkatársának. 

"A mérkőzések ezen szakaszaiban jobban kell teljesítenünk, de ezt a srácok is tudják. Az utolsó harminc percben azért voltam ennyire ideges, mert a könnyelműség ugyanolyan fertőzésként terjedt el az együttesen belül, mint az első félidőben a jó futball és az eredményes támadások, mikor is jól gazdálkodtunk a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel. Az utóbbi eset korántsem volt ennyire pozitív dolog, mivel onnantól fogva, hogy a saját térfelünkön kezdtük járatni a labdát, melyet gyakran egészen Wojciech Szczęsny-ig juttattunk hátra, s hogy elsőre egyszerűnek tűnő passzokat vétettünk el, kiestünk az addigi ritmusból, ami a Salernitana lövéseihez vezetett. 

Ennek többé nem szabadna megtörténnie, elvégre ha az ehhez hasonló esetek több ízben is előfordulnak, sosem mondhatjuk majd el, hogy lezártuk az egyes összecsapásokat. Ha ellenfelünk betalált volna, az egyenes utat jelentett volna megzavarodásunkhoz, futballistáink pedig elveszítették volna addigi önbizalmukat. Az a feladatunk, hogy a hármas sípszó elhangzásáig maximális koncentrációval foglalkozzunk az adott mérkőzéssel. A Monza elleni megmérettetés, illetve a mai találkozó bizonyos periódusai megmutatták, hogy mentális téren különösen sokat kell javulnunk. Ahhoz, hogy egy összecsapáson diadalmaskodhassunk, a győzelemre kell törekedni, s nem csupán fizikai, hanem mentális értelemben is. Ma este nem szép játékot akartunk, hanem három pontot, helyenként azonban előbbi is összejött, mivel a srácok jól teljesítettek, még ha az utolsó fél órában kissé vissza is esett az általunk képviselt színvonal. 

Az első tíz percben sokkal hatékonyabban is járathattuk volna a labdát, mivel a jobb szélen túlságosan gyakran haltak el a támadások, ám miután elkezdtünk kicsit többet mozogni, már jóval szebb akciókat vezettünk, s sokkal eredményesebben törtünk befelé. A labdajáratásokon emiatt feltétlenül javítanunk kell, miközben nem szabad ennyi hibát elkövetnünk technikai szinten. A Salernitana kemény védekezése miatt persze nem volt könnyű dolgunk, de a fejlődés ettől eltekintve is szükséges, miközben a hátsó alakzatnak is sokkal nagyobb összhangban kell majd futballoznia a jövőben, ugyanis erre a csapatrészre alapoznánk csapatunk stabilitását és egyensúlyát. 

Minden egyes játékosunkra szükségünk van. Nicolò Fagioli ma este csereként beállva is kiválóan teljesített, ami igaz a sérülés miatt távozó Fabio Mirettire, illetve a később pályára lépő Samuel Iling-Juniorra is. Elsősorban azért mondhatjuk el ezt róluk, mert nagyszerű futballistákról beszélünk. Normális, hogy a mostani helyzetben mindenkire nagyobb szükség van, mint eddig. Tudom, hogy vannak olyan labdarúgók, akik általában csak fél órányi lehetőséget kapnak, ezért pedig nem olyan a kondíciójuk, mint az állandó kezdőknek, viszont mivel mostantól fogva háromnaponta pályára kell majd lépnünk, a cserék döntő faktorrá fognak előlépni. Azoknak, akik csereként futnak ki a gyepre, elképesztően fontos feladatuk van, mivel új impulzusokkal és frissességgel kell segíteniük társaik erőfeszítéseit. 

A ritmust a meccsek kései szakaszaiban is fenn kell tartanunk, s ugyanezt igaz az intenzitásra is. Ehhez, mint fent említettem, mindenkire szükségünk van, főleg azért, mert sok olyan játékossal rendelkezünk, akik az elmúlt időszakban több hónapos kihagyásból tértek vissza, ami miatt kevesebb perc van a lábaikban, mikor pedig ilyen sűrű naptárad van, állandóan azon kell gondolkodnod, hogy kit jelölj a kezdőcsapatba, s hogy kivel számolj csereként, vagy ha így jobban tetszik, titkos fegyverként. 

Dušan Vlahović fizikailag sokkal könnyedebb, mint korábban. Nagyon jól mozog a pályán, ezt pedig ma este is megmutatta, ráadásul technikai szinten is kitűnően játszott, amit az eddigiekben nem mindig mondhattunk el róla. Ángel Di María negyvenöt percig örvendeztethetett meg bennünket fantasztikus játékával, én pedig hagytam őket szabadabban futballozni, az argentin viszont kiemelten figyelt a taktikai utasításokra, s remek munkát végzett a védekezés terén is. A csapatnak nagyon fontos részét képezik az olyan támadók, mint ő, vagy Dušan, s ekkor még nem is beszéltem a később beálló Federico Chiesáról, akivel szintén meg vagyok elégedve. 

Szembe kell néznünk a realitásokkal, ami jelen pillanatban az, hogy 26 pontunk van, az elsődleges célt pedig, bármennyire nevetséges vagy különös is, a 40 pont megszerzése jelenti, hogy biztossá tegyük bennmaradásunkat. Ehhez még 14 pontra van szükségünk, egyelőre viszont annak is örülnünk kell, hogy sikerült feljebb lépnünk a tabellán. Elmondhatjuk magunkról, hogy a begyűjtött egységeket tekintve egy szinten állunk a Monzával, alapvető célkitűzésünk ugyanakkor az, hogy a táblázat első felébe kerüljünk, s onnan egyre feljebb küzdjük magunkat" – összegzett a szakvezető.