Allegri: "Nevetséges, hogy a bennmaradásért kell küzdenünk"

allegri_pre_salernitana_juve.jpgA Juventus holnap este a Salernitana alakulatának otthonába utazik a Serie A 21. fordulójában, a mérkőzés pedig az együttest sújtó pontlevonásból kifolyólag valódi kiesési rangadóvá válhat, ugyanis a hazaiak 21, míg a fekete-fehérek jelen állás szerint 23 egységgel rendelkeznek. A találkozó előtt az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, melynek keretében szót ejtett csapata sérültjeiről, a várható felállásról, valamint a klub kötelékébe tartozó, feltörekvő olasz fiatalokról is. 

"A holnapi meccs egy nehéz kihívás lesz, melyet egy komoly fejtörést okozó, szurkolóktól hajtott és tüzelt stadionban kell megvívnunk. A Salernitana jól teljesít a mostani szezonban, köszönhetően Davide Nicola remek munkájának, legutóbb például a Lecce ellen sikerült diadalmaskodniuk. A legfontosabb az, hogy megfelelő hozzáállással és erős csapategységgel nézzünk szembe az ellenféllel, már csak azért is, mert a tabellát tekintve ez egy közvetlen összecsapás lesz a két alakulat között. Nekik 21 pontjuk van, nekünk pedig a szankciók miatt 23, s meg kell próbálnunk a felszínen maradni, hogy később ne kerüljünk még nehezebb helyzetbe" – fogalmazott a szakvezető mondanivalójának nyitányaként. 

"Leonardo Bonucci három napja küzd influenzával, Leandro Paredes pedig lúdtalpproblémákat tapasztalt, ezért pedig ők ketten holnap nem lesznek a keret tagjai. Paul Pogba tekintetében csak a szokásos dolgokat tudom elmondani, rajtuk kívül viszont mindenki más elérhető, Kaio Jorgét kivéve. Mattia De Sciglio fizikai és mentális szinten is jó állapotban van. Az elmúlt napokban többször is beszéltem vele, alapvetően pedig derűsnek és nyugodtnak tűnt.

Mattia a Juventus játékosa, ebben a minőségben pedig ugyanolyan fontos tagja a gárdának, mint bárki más. Egy komoly és profi szellemiséggel bíró labdarúgóról beszélünk, aki emellett nagyon jó futballista is. A közösségi média irányából rá zúduló bántásokról csak azt tudom mondani, hogy ezeken a platformokon bárki bűntett nélkül gyalázhatja a neki nem tetsző embereket, mivel az anonimitás paravánja mögé bújva könnyedén megtehetik ezeket. A világ jelenleg sajnos így működik, ezt azonban el kell fogadnunk, s nem szabad túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanunk neki. 

Bonucci visszatérését a mostani influenza egy kissé eltolta, s majd meglátjuk, hogy ennek fényében hogyan és mikor léphet ismét pályára. A szezon végéig még rengeteg meccset kell megvívnunk, ám ahhoz, hogy ezt valóban elmondhassuk magunkról, egyelőre tovább kell jutnunk a kupasorozatokban, hogy kellőképpen megtöltsük naptárunkat. Több fronton is szeretnénk helytállni, mindenekelőtt a bajnokságban, majd a Coppa Italia áprilisban esedékes elődöntőjében, hamarosan pedig az Európa-liga küzdelmeiben is elmerülünk majd. Holnap mindenesetre nem fogjuk megváltoztatni hadrendünket, annak ellenére, hogy végeztem bizonyos kiértékeléseket ezen a téren. Egy váltás jelen pillanatban nem lenne könnyű, amit tiszteletben kell tartanunk. 

Dušan Vlahović jól érzi magát erőnlétileg, s mostanra jóval könnyedebben és dinamikusabban mozog, mint a Monza elleni visszatérésekor. Remélem, hogy holnap sikerül betalálnia, mellette pedig itt van Moise Kean is, akit ugyancsak nagyon jó állapotban tudhatunk, ami miatt az ő mellőzése is nagyon nehéz lenne számomra. Az olasz nagy jelentőséggel bíró játékosunk lett, aki mentálisan sokkal felkészültebb, mint korábban, ráadásul technikai szinten is sokat fejlődött, s egy teljesen más labdarúgóvá vált, mint ami eddig volt, ennek pedig rendkívül örülök, s egyértelműen számolok vele, akár kezdőként is. 

Az egyes futballistákat nem azért küldöm pályára, mert muszáj játszatnom őket, hanem mert szükségem van rájuk ahhoz, hogy meccseket nyerjek. Ezért elsősorban olyan kerettagokra építek, akikkel ezt a célt elérhetem. Vlahović talán sosem volt olyan jó állapotban fizikailag, mint most, még akkor sem, mikor megérkezett a Fiorentinától, vagy mikor az első néhány alkalommal kifutott a gyepre a Juventusban. Dušan veszített valamennyit a testsúlyából, ami miatt sokkal könnyedebbé vált, így pedig a különböző mérkőzéseken is hasznosabb lehet. Lehetőleg azzal, hogy gólokat szerez, mivel csatárként ez az elsődleges feladata. 

Egyelőre lehetetlen lenne konkrét célokat kitűzni a jövőt illetően, mivel jelenleg az ötödik, de még a hetedik hely is elérhetetlennek tűnik. 23 pontunk van, amivel a tabella 13. helyén állunk, most pedig az a feladatunk, hogy kis lépésekkel egyre feljebb másszunk a táblázaton. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, győzelmeket kell aratnunk. Legutóbbi három meccsünkön csupán egyetlen pontot szereztünk, így tehát fontos lesz, hogy holnap visszatérjünk a helyes útra, s diadalmaskodjunk a salernóiak felett. Nevetségesnek tartom, hogy a Juventusnak bizonyos ítéletek miatt azért kell küzdenie, hogy megszerezze a bennmaradáshoz szükséges 40 pontot, de ez van, ezzel a helyzettel nem tudunk mit kezdeni. 

A támadóhármas csupán egy hipotézis, amiről még nem hoztam konkrét döntést, részben azért, mert sok olyan játékosunk van, aki sérülésből, egy hosszú kihagyás után tért vissza. Vasárnap már a Fiorentinával kell szembenéznünk, ami miatt elengedhetetlenül rotálnom kell a keretet, főleg, hogy hamarosan az EL is bejön a képbe. Minél több futballista áll rendelkezésünkre, annál jobb helyzetben vagyunk, azonban nem elég csak jelen lenni a pályán, hanem mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezésből és a támadásokból is, különben csapatunk szét fog esni. Federico Chiesa az utóbbi időben rendre jól játszott, s nem mutatja jelét annak, hogy problémái lennének, ami miatt boldog vagyok vele. 

Fontos, hogy az aktuális, minden szempontból abnormális helyzet ellenére jó állapotban legyünk lélektanilag, már csak azért is, mert nincs más választásunk. Nemrég megfosztottak bennünket 15 ponttól, ami miatt megint azon kell dolgoznunk, hogy utolérjük az előttünk álló csapatokat. Ebben nagy segítséget jelenthetnek számunkra az olyan fiatalok is, mint Nicolò Fagioli, aki sikeresen használta ki azt az időszakot, mikor egyidejűleg több középpályásunk is kiesett, amit saját fejlődésére tudott fordítani. Az ifjú reménységek nagy lelkesedést és jó technikai képességeket mutattak bevetésük óta, ami Fagioli mellett igaz Fabio Mirettire, Matías Souléra, illetve Samuel Iling-Juniorra is. Természetesen még van hova fejlődniük, ám a befektetett munka általában mindig megtérül. 

Hans Nicolussi Cavigliát szerencsétlenségek sorozata üldözte, mivel térdproblémái, majd keresztszalag-műtétje után nem tudott egyből visszatérni, azonban mivel egy karakteres srácról beszélünk, túllendült a gondokon, most pedig hétről-hétre képes bizonyítani az értékét. A Juventus nagyszerű munkát végzett az ifjúsági szektorban, melyre a fenti nevek mellett többek között Koni De Winter, Enzo Barrenechea, Tommaso Barbieri, valamint Dean Huijsen is erős bizonyítékot szolgáltatnak. Utóbbi mindössze 2005-ben született, s már a Next Gen kötelékében szerepel, ami mindenképpen figyelemreméltó. Normális, hogy ezek a fiatalok lassacskán épülnek be a Bianconeri felnőtt keretébe, ám lehetséges, hogy sokan közülük már a csapat állandó tagjai, vagy akár alapemberei lesznek négy-öt éven belül, ami óriási eredménynek számítana. 

Az, hogy az U23-as gárda a Serie C stabil szereplője, jó kiindulása alapot jelent, mindazonáltal a harmadosztály és a Primavera-bajnokság között továbbra is túlságosan nagy a szakadék. A Next Genből létezik az azonnali átjárás a felnőttekhez, az U19-es korosztályból viszont nem, ami miatt szükség lenne a Primavera rendszerszintű reformjára. Egy újítás ugyanakkor nem oldaná meg azonnal az előbb kifejtett gondokat, főleg úgy, hogy a folyamat elindításához elsőként olyan szakemberek kellenének, akik magukra vállalják a feladatot. Bizonyos, hogy a Primavera az alapoktól fogva reformra szorul, ám Olaszországban túl sok dolog van, amiről ez ugyanúgy elmondható lenne, ezért pedig senki sem szeretne újításokkal kísérletezni" – összegzett General Max.