Allegri: "A mentalitás ugyanolyan fontos, mint a technika"

allegri_vs_lazio_1.jpgA Juventus a Coppa Italia negyeddöntőjében Gleison Bremer első félidő végén szerzett góljával 1-0 arányban legyőzte a Lazio együttesét, mellyel sikerrel kvalifikálta magát a sorozat elődöntőjébe, ahol áprilisban az ősi rivális Inter lesz az ellenfele. A találkozó után természetesen a csapat mestere, Max Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, szót ejtve egyebek mellett a gárda által mutatott játékról, egyes futballisták teljesítményéről, valamint az Öreg Hölgyre váró további kihívásokról, és ezek természetéről is. 

"A játékosok mindig felelősek a saját tetteikért és az általuk elért eredményekért, amit a keret ma teljes mértékben megéretett. A srácok ma felfogták, hogy a taktikai és technikai tényezők mellett a mentalitásnak is megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy egy csapat sikereket érhessen el, ez pedig alapvető különbséget jelentett a Monza elleni találkozóhoz képest, már csak az eredmény szempontjából is" – jelentette ki a szakember a Mediaset kamerái előtt. 

"Ma este egy jó meccset játszottunk, melyen jól bántunk a labdával is, különösen az első félidőben. A második játékrészben csak kevés helyzethez juttattuk az ellenfelet, sőt, szinte semennyi teret nem adtunk a Laziónak, ami nagy differenciát jelent a hétvégén látottakhoz viszonyítva. Elégedett vagyok a látottakkal, mivel az eredményes kontrák mellett a védekezés terén is nagyszerű produkciót nyújtottunk, nem is beszélve a kellő hozzáállás megmutatkozásáról. 

A Lazio ellen sosem könnyű pályára lépni, mivel ha engedjük, hogy a rómaiak az általuk favorizált, kontrákra és gyors labdarúgókra építő futballt játsszák, akkor alaposan megnehezíthetik a dolgunkat. Csapatunk ma este képes volt lelassítani az ellenfelet, valamint megfelelő módon zárni a passzsávokat, Sergej Milinković-Savić beállását követően pedig a keresztlabdákat és a beadásokat is nagy hatékonysággal füleltük le. 

A Sasok egy idő után átvették az irányítást a labdabirtoklás terén, azonban jó védekezéssel ezt is hatástalanítottuk, így a kisebb dominancia sem jelentett különösebb problémát számunkra. Az elmúlt időszakban három bonyolult összecsapást hagytunk magunk mögött, ennek alapján pedig egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy ma este egy ilyen teljesítményt fogunk lerakni az asztalra. A második játékrészben talán hiányzott belőlünk az addig minket uraló nyugalom, azonban összességében véve úgy vélem, hogy jó alapot teremtettünk ahhoz, hogy a továbbiakban sokkal eredményesebben szerepelhessünk a bajnokságban is. 

Manuel Locatelli fontos példaképpé fog válni az együttesen belül, mivel minden meccsbe beleadja a szívét és a lelkét, nem is beszélve magas fokú koncentrációjáról. Manuel nagyszerűen kezeli az összecsapások egyes helyzeteit, ezen felül pedig sosem hátrál meg, amivel jó példát képezhet a nála fiatalabb labdarúgók számára is. Személyében egy olyan futballistát tisztelhetünk, aki minden szempontból a magáénak tudhatja a Juventus DNS-ét. 

Dušan Vlahović ma este hol jól, hol pedig kevésbé jól teljesített, ám most az a legfontosabb, hogy ismét formába lendüljön, s hogy hozzájusson a szükséges meccsrutinhoz a szezon legfontosabb szakasza előtt. Federico Chiesa kiváló formában tért vissza, Juan Cuadrado játéka pedig szintén elnyerte a tetszésemet. A legfontosabb az, hogy csapatunk nem adhatja fel még a mostani, igencsak nehéz pillanatban sem. A Salernitana ellen egy közvetlen összecsapás vár majd ránk, mivel nekik 21, nekünk pedig 23 pontunk van, ami miatt fontos volt, hogy ma győzelemmel hangoljunk a soron következő találkozóra, amire minden tekintetben készen kell állnunk. 

Vlahović és Chiesa eredményesen játszottak egymás mellett, legalábbis én sokkal rosszabbra számítottam, mivel az elmúlt időszakban mindketten sok meccset hagytak ki sérüléseik miatt. Federico rendkívül összeszedetten és koncentráltan futballozott, ahogy természetesen a szerb is, ami miatt meggyőződésem, hogy ketten együtt még nagy dolgokat fognak elérni. Amikor a Laziónál volt a labda, ők voltak az elsők, akik azonnal igyekeztek visszaszerezni azt, amivel megmutattuk, hogy csapatunk már a támadósorban is nagy rendezettséget képvisel. Mikor egy alakulat ilyen szervezettséggel bír, sokkal nehezebb gólt lőni nekik, a továbbiakban pedig éppen ezért ennek kell lennie a kiindulópontnak a Juventusnál. 

Paul Pogba tekintetében csak ismételni tudom önmagam: a francia a mögöttünk lévő hónapokban mindössze egy meccset játszott, hét nappal ezelőtt, ráadásul amatőrök ellen, ami semmit nem jelent, s egyáltalán nem lehet rá alapozni. Utolsó rendes találkozóját tavaly áprilisban tudta le, ezért pedig visszatérése időbe fog telni, s mindenkitől nagy türelem szükségeltetik hozzá. Reméljük, hogy minél hamarabb soraink között tudhatjuk majd, hiszen nyáron azért igazoltuk le őt, hogy minőségi ugrást jelentsen gárdánk számára.

A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, hogy a pontlevonás által előidézett helyzet mindenkinek egy szokatlan állapotot jelent, ami miatt hatványozottan igaz, hogy jól kell teljesítenünk. Most még nagyobb felelősség hárul ránk, úgy a bajnokságban, mint a Coppában, ahol az elődöntőben az Interrel fogunk találkozni, s akkor még nem is beszéltünk az Európa-liga küzdelmeiről. A Serie A-ban rengeteg gólt kaptunk az utóbbi hetekben, ezen pedig mindenképpen változtatnunk kell, amit egyedül szellemiségünk módosításával érhetünk el. Ma este kétségkívül a hozzáállás jelentette a különbséget a két fél között, s bár akkor is veszíthetsz el meccseket, ha jó a mentalitásod, megfelelő összpontosítással az ellenfelek képtelenek lesznek ennyi találatot lőni neked, ami már önmagában is félsikert jelent" – összegzett General Max.