Allegri: "Nem lehetnek hatással a pályán nyújtottakra a tegnapi szankciók"

image_2023-01-21_185510305.pngMentális szempontból rendkívül nehéz pillanatban fogadja a Juventus az Atalanta együttesét, hiszen a csapat demoralizáló vereséget szenvedett a Napolitól múlt pénteken megszakítva ezzel egy nyolcmeccses győzelmi sorozatot, majd pontosan egy héttel később jött az újabb pofon, ugyanis a hatóságok 15 pont levonással büntették a Bianconerit a korábban lemondott vezetőség plusvalenza ügyben játszott szerepéért. Az együttes, így nemhogy a bajnoki címről, hanem szinte biztosan a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyről is lemondhat, ugyanis visszazuhant a tabella tizedik helyére. A soron következő ellenfél a szépen lassan magára találó, és múlt héten brillírozó Atalanta lesz, akik 8 gólt lőttek a Salernitanának. Ilyen nehéz körülmények között kellett ma megtartania szokásos sajtótájékoztatóját a Zebrák edzőjének, Massimiliano Allegrinek, aki kiemelte, hogy sokkal jobban össze kell fogni a szurkolókkal, mint korábban bármikor, és nem szabad mást tenni, csakis a pályára koncentrálni.

"Hogy mit tudok mondani a szurkolóknak, akik meg fogják tölteni az Allianz Stadiont? Holnap a lehető legjobb módon kell lezárnunk a szezon első felét. A tegnapi események fényében különleges lesz pályára lépni, sokkal jobban össze kell tartanunk, mint korábban bármikor. Leszegett fejjel kell dolgoznunk, ezért vagyunk itt, nekem is, a személyzetnek is, és a játékosoknak is csak a pályára szabad koncenrtálnunk." - kezdte nyilatkozatát a toszkán mester.

Természetesen a sajtó képviselői megkérdezték, mi fog változni a szankciók fényében. "Semmi sem változik számunkra, holnap nehéz mérkőzés vár ránk, az Atalanta nagyon jó futballt játszik és kiváló fizikai állapotban vannak. Holnap otthon játszunk, a lehető legjobb módon kell szembenéznünk a kihívással, meg kell próbálnunk nyerni. A tabella jelen állása szerint a győzelemmel a 7. helyre tudnánk bebetonozni magunkat, majd lépésről lépésre haladnunk előre. Ezen felül ott van még nekünk az Európa Liga és Olasz Kupa is. Ebben a helyzetben dolgoznod kell tovább, és törekedned kell arra, hogy a legjobbat nyújtsad. Semmit nem kell újrakezdenünk, a jogi folyamatok a klub felelőssége. Ahogy a hivatalos kommunikációban is olvashatták, be lesz nyújtva a fellebbezés. Az új helyzet a tények szerint jelenleg ez: 22 pontunk van, és nyernünk kell holnap, hogy 25 pontunk legyen. A szezon második felében a lehető legtöbb pontot kell gyűjtenünk, hogy felfelé kúszhassunk a tabellán."

Felmerült a kérdés, hogy innentől kezdve a csapat könnyedebben fog-e játszani?. "A Juventusnál sosem játszol könnyedén, mivel ott a nyomás, hogy nyerned kell. Folytatnunk kell a munkánkat lehető legjobb módon. Szükséges, hogy minél gyorsabban felgyógyuljanak a sérüléssel bajlódó játékosaink. Pogba és Vlahović a Monza ellen visszatérnek, és elérhetők lesznek. Holnap már velünk lesz Cuadrado. A tegnapi napig bezárólag, a Juventusnak 37 pontja volt 1 pontra a második helytől, minden esélye meg volt arra, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába, minimális esélye talán még a bajnokság megnyerésére is volt. Tennünk kell a kötelességünk és folytatnunk kell a munkát, a végső ítélet két és fél hónap múlva fog megszületni. Folytatnunk kell, össze kell tartanunk a szurkolókkal sokkal jobban, a holnapi egy szép és különleges éjszaka kell, hogy legyen. Túl estünk ezen korábban az Elnök Úr lemondásakor, majd az új vezetőség felállásánál. Ilyen az élet, olykor váratlan események történnek. Ez egy váratlan esemény volt. Az ilyen előreláthatatlan események tudják megerősíteni az embert. Ezen felül, az elkötelezettséggel, vággyal és elszántsággal lehet valami fontosat elérni. Nyerj mérkőzéseket a pályán. Megismétlem: egyszerre csak egy lépés, mássz felfelé. A hetedik helyre fókuszálunk jelenleg, aztán meglátjuk." 

A pályán kívüli eseményekről kapcsolatban Allegri az alábbit válaszolta: "Beszéltem röviden Scanavinóval mi is történt pontosan. Ma Ferrero Elnök Úr a vezérigazgatóval együtt beszélni fog a csapattal. Ezt követően csakis az edzésre kell koncentrálnunk, majd felkészülni az Atalanta ellen. Mást nem igazán tehetünk. Rabiot tegnap a csapattól külön edzett, de rendben lesz. Milyen hangulat uralkodik a csapatban? Ami azt illeti, azt tanították nekem, hogy minden szituációt át kell fordítani lehetőségbe. A mostani lehetőségünk az, hogy maximalizáljuk a szezont, meglátjuk mi lesz. Nem tudhatjuk hol leszünk június 5-én, megnyerjük-e az Európa Ligát, bejutunk-e a Bajnokok Ligájába, megnyerjük-e az Olasz Kupát, nehéz megmondani. 60 elérhető pontunk van a bajnokságban."

Az vezetőedzőt megkérdezték mit mondott a játékosoknak, illetve hogyan látja a jövőt? "Nincs mit nagyon mondani, nem szeretek beszélni, a csapat tudja mit kell tennie, semmi sem változott számunkra. Meg kell találnunk a belső erőt és vissza kell térnünk a tabellán. Az első cél: 25 ponttal zárjuk a szezon első felét, majd meglátjuk mi lesz a második felvonás alatt. A jövőt tekintve én vagyok a Juventus edzője, és az is maradok, ameddig a vezetőség el nem küld, de ez nem ide tartozik. Bizonyos pillanatokban felelősnek kell lennünk azért hol tartunk, és mit csinálunk. A nehézségek idején ügyesnek kell lenned, férfinek kell lenned, és felelősséget kell vállalnod, hogy jól csináld a dolgokat. Ha a dolgok jól mennek, mindannyian jól vagyunk. A nehézségek engem inkább inspirálnak, mely másokat idegesíthet. Jelenlegi állás szerint 12 pontra vagyunk a negyedik helytől nem igaz? Holnap az Atalanta ellen egy közvetlen megmérettetés vár ránk, egy olyan csapat ellen, mely nagyon jól teljesít, mérkőzzünk meg velük a lehető legjobb módon. Ebben a helyzetben vagyunk, visszatérő játékosaink is vannak. Vannak fiatal játékosaink... 5 srác az utánpótlás-csapatból játszott a Monza ellen, ez azt jelenti, hogy az elmúlt években kiváló munka zajlott, vagyis ebbe az irányba kell haladnunk, az olasz bajnokság is ezt mutatja nekünk."

Észrevételek az ítélettel kapcsolatban, illetve nagyobb szerepet kap-e Allegri a vezetőség távozásával? "Nem tudom megítélni a helyzet komolyságát, egy dolog biztos, a tegnapi ítéletet el kell fogadni. Megismétlem: a klub és az ügyvédek, már kibocsájtottak egy sajtóközleményt. Sportszakmai szempontól, ez nem lenne szabad, hogy érintsen minket a pályán, az ítélet után is a legjobbunkat kell nyújtanunk, mint ahogy az ítélet előtt is ez volt a kötelességünk. Csendben kell maradni, és szembe kell nézni a kihívással, mely 22 pontról indul. Ez a tény, nekünk pedig a legtöbbet kell kihoznunk ebből. Biztos vagyok benne, hogy a srácok mindent meg fognak tenni, hogy valami egészen különlegeset hozzanak létre. A futballban ezt sosem tudhatod. Hogy Cherubini távozásával nagyobb felelősségi köröm lesz-e? Mindannyiunknak meg van a felelőssége, mely a pozíciójához köthető. Személyes szempontból sajnálom Cherubinit, Agnellit, Arrivabenét, Garimberti és Nedvědet egyaránt. Részemről ennek emberi része is van a sportszakmai okok mellett. Amikor olvashattuk az első híreket a 9 pont levonásról, végeztem egy számítást, hogyan lehet a Bajnokok Ligája-helyezést elérni. A hivatalos, 15 pontról szóló ítélet után újrakalkuláltam a dolgokat. Hogy odaérjünk, valami egészen különlegest kell nyújtanunk." - zárta a sajtótájékoztatót Allegri.