FRISSÍTVE: A Juventust, mint klubot is érinthetik a számlahamisítási ügy okozta szankciók

kepernyokep_2023-01-20_184822.pngHetek óta nem lehetett komolyabb híreket olvasni a Juventus körül kirobbant számlahamisítási ügyről. Mint ismert, november végén a Juventus teljes vezérkara benyújtotta lemondását, mivel a bizonyítékok fényében felmerült a gyanú, hogy a Juventus-vezetőség számos pénzügyi visszaélést hajtott végre az elmúlt évek átigazolásai alkalmával, hogy mesterséges tőkenyereséget generáljon, ezzel kozmetikázva a katasztrofális helyzetbe hozott költségvetést, valamint feltehetőleg a játékosok fizetésének egy részét is zsebbe fizették a COVID okozta leállás alatt, hogy a könyvelés rendben legyen. A mai nap során folytatódtak a tárgyalások a Szövetségi Ügyészségen, ahol mind a klubra, mind a korábban lemondott vezetőkre kértek büntetést, de más csapatok is érintettek lehetnek a szankciókban.

Habár nyilvánvalónak tűnt, hogy Agnelliék lemondására azért is volt szükség, hogy a klubot magát minél gyorsabban megpróbálják elhatárolni az eseményektől, és a személyeket magukat érje csak büntetés, akik a helyzetet előidézték, a FIGC ügyésze, Giuseppe Chinè mégsem választotta ezt teljesen külön, és 9 pont levonásával büntetné a csapatot magát, mely a tabella jelen állása szerint így a 7. helyre csúszna vissza, 6 pontra a BL-helyezéstől. 

Az Ügyészség egyúttal javaslatot tett az érintett személyek büntetésére is, melynek következtében mindennemű sporttevékenységtől eltiltanák Andrea Agnellit 16 hónapra, Fabio Paraticit 20 hónap 10 napra, Federico Cherubinit 10 hónapra, a vezetőség többi tagját pedig 12 hónapra, beleértve Arrivabenét és Nedvědet is. Nem jó hír a klub és az érintett személyek szempontjából, hogy ezzel egyidejűleg az ügyész kérvényezte a tavasszal lezárt vizsgálatok újranyitását.

A többi érintett klub esetében sima pénzbírságot javasoltak a hatóságok, azonban az említett egyesületeket vezető személyekre hasonló büntetést kért Chinè, melynek alapján 12 hónap eltiltás várna Massimo Ferreróra (Sampdoria), 11 hónap 15 Fabrizio Corsira (Empoli), 6 hónap 10 nap Enrico Preziosira (Genoa) és 10 hónap 15 nap Alessandro Zarbanóra (Genoa). 

21:59: A ma este megjelent legfrissebb hírek a Juventust érintő súlyosabb büntetésről számoltak be. A Szövetségi Fellebbviteli Bíróság részben elfogadta a Szövetségi Ügyészség fellebbezését, mely által a korábban olvasható 9 pont helyett, 15 pontra módosulna a csapat büntetése, az érintett 11 személyek eltiltásának ideje pedig az alábbiak szerint alakulna: Paratici 30 hónap, Agnelli és Arrivabene 24 hónap, Cherubini 16 hónap, Nedvěd, Garimberti, Vellano, Venier, Hughes, Marilungo and Roncaglio 8 hónap. Fontos még kiemelni, hogy a pontlevonás ellen a Juventusnak, mint klubnak lehetősége van fellebbezni a CONI-nál. Ezzel egyidőben a klubnak új sportigazgatót is kell keresni Cherubini helyett.

A Bíróság emellett megerősítette a többi 8 érintett klub (Sampdoria, Pro Vercelli, Genoa, Parma, Pisa, Empoli, Novara és Pescara), valamint igazgatóik és menedzsereik felmentését, így a torinói az egyetlen csapat, mely szankciókban részesül az eljárás során.