Barzagli: "A Juve harcban lesz a Scudettóért"

barzagli_1.jpgA Juventus egykori kiváló védője, Andrea Barzagli a napokban hosszabb nyilatkozatot tett az olasz médiának, melyben leginkább a Bianconeri végre-valahára összeálló, s azóta meglehetősen jól funkcionáló védelméről beszélt, emellett pedig szót ejtett arról is, hogy vajon a csapat képes lehet-e egy olyan visszatérésre, mint 2016-ban, illetve nem feledkezett meg a klub egyik új kiszemeltjéről, Jakub Kiwiorról sem. 

"Egyáltalán nem lep meg, hogy a Juve immár meccsek óta nem kapott gólt, hiszen az erős védelem hosszú ideje a klub és Max Allegri védjegyének számít. Az, hogy a csapat a világbajnokság előtt átállt a 3-5-2-es hadrendre, jóval nagyobb szilárdságot adott a Bianconerinek a korábbiakhoz képest, nem kis részben azért, mert több futballista is jobb teljesítményre képes ebben a felállásban. A játékrendszeren túl természetesen az is fontos szempontot jelentett, hogy az alakulat végre meglelte az eddig hiányzó folytonosságot, ami nagyon sokat számít az olyan nehéz pillanatokban, mint a Cremonese két kapufája szerdáról" – jelentette ki Barzagli a La Gazzetta dello Sport munkatársának.  

"Leo Bonucci egész életében a Zebrák oszlopa volt, kapitányként pedig még mindig az, ugyanakkor a Juve három brazil labdarúgója megmutatta, hogy milyen remekül festenek együtt, ha a mester őket szerepelteti a csapat védvonalában. Danilo és Alex Sandro harminc év felett már sokkal jobban érzik magukat középen, mint a szélek valamelyikén, mindazonáltal képességeik és múltban elfoglalt pozíciójuk miatt még mindig képesek segíteni az együttes támadásait.

Bár ők ketten brazilok, futballjukat tekintve kicsit talán olaszok is, elvégre mindig a labdán tartják a szemüket. Danilónak fantasztikus kvalitásai vannak, mivel alig sérült, a pályán pedig gyakran menti meg gárdáját a góltól tisztázások, megnyert fejpárbajok, esetleg fantasztikus szerelések által. Ő egyértelműen egy nemzetközi szintű, intelligens játékos, akinek annak idején talán még a BBC-ben is helye lett volna valamelyikünk rovására. 

Gleison Bremer igencsak kemény, szívós, gyors, valamint jó a közbeavatkozásoknál is, melyek a liga egyik legjobb középhátvédjévé teszik őt. Abból fakadóan, hogy fiatal, még szert kell tennie némi ravaszságra, különösen az ellenfelek kicselezésének terén, azonban amennyiben a Juve megnyeri a Scudettót, honfitársaival egyetemben máris része lesz a klub gazdag történelmének, beírva a nevét azon nagyszerű védők közé, akik a Bianconeri szerelését viselték karrierjük során. 

Az olasz bajnoki címet hagyományosan az az együttes hódítja el, mely a legjobb védelemmel bír, s bár a számok nem adhatnak választ mindenre, rengeteg dolgot ki lehet olvasni belőlük. Az, hogy a Juventus nem kap gólt, sok más területen is segít az alakulatnak. A jelenlegi statisztikák kimagasló mivolta nagyrészt annak köszönhető, hogy a torinóiaknál a csapatszintű védekezés is feljavult az elmúlt hónapokban, hiszen a középpályások és a támadók ugyanúgy kiveszik a részüket a munkából a defenzív szakaszokban, mint a hátsó alakzat tagjai. Úgy gondolom, hogy az Öreg Hölgy végre ismét magára talált a nehéz idénykezdetet követően, ami kicsit talán abból eredt, hogy a nyáron sok új futballista érkezett a klubhoz. 

2016-ban még rosszabban kezdtük a szezont, mint a mostani keret, azonban ahogy az egyes csapatok, úgy a különféle évadok sem hasonlíthatók össze, sőt, jelentős különbség áll fönn közöttük. Természetesen bizonyos téren felfedezhetünk kisebb-nagyobb hasonlóságokat, példának okáért azt, hogy most is Massimiliano Allegrinek hívják a fekete-fehérek vezetőedzőjét. Meggyőződésem, hogy idén is lehetséges lenne egy olyan visszatérés, mint hét esztendővel ezelőtt, mivel annak ellenére, hogy a Napoli kivételesen jól teljesít eddig, a Scudettóért folyó verseny továbbra is nyitott. 

Biztos vagyok benne, hogy a Juventus az aranyérem egyik fő esélyese, s hogy a végsőkig harcolni fognak érte Luciano Spelletti fiaival, valamint a Milannal és az Interrel. Ebben a küzdelemben az olyan igazolások is segítségükre lehetnének, mint a Spezia védője, Jakub Kiwior, aki egy szemtelenül fiatal játékos, ám nagyon jelentős tulajdonságokkal rendelkezik. Tapasztalatlansága miatt persze még van hova fejlődnie, ám kétségtelenül egy olyan középhátvéd, akit érdemes lesz szemmel tartani" – összegzett Barzagli.