Beharangozó – a Cremonese elleni meccs

image_2023-01-03_204644036.pngJanuár első hetében a többi nagy európai bajnokságot követve a Serie A is visszatér a képernyőre, hogy pár napon belül rögtön kétszer is a TV-készülékek elé szögezze az olasz futball rajongóit a katari rendezésű téli világbajnokság után. Értelemszerűen így Olaszország rekordbajnoka, a Juventus is pályára lép, három napon belül kétszer, először idegenben. Messzire azonban nem kell utazniuk a Zebráknak, hiszen az ellenfél az U.S. Cremonese csapata lesz, a Lombardia tartomány déli határánál található Cremona városa pedig mindössze szűk két és fél órányi autóútra található Torinótól. A nagyjából 20000 főt befogadni képes Stadio Giovanni Ziniben megrendezendő mérkőzést a 31 éves Giovanni Ayroldi fogja dirigálni, 18:30-tól élőben tekinthető meg a SPORT 1-en.

Oly rég volt már a Lazio elleni 3-0-s győzelem, hogy talán a tabella állását is elfelejtettük, ezért az információk felidézése végett nézzünk is rá, hogyan áll az olasz pontvadászat jelenleg. A fekete-fehér együttes a dobogó legalsó fokán áll 31 gyűjtött ponttal, 2 egységnyire lemaradva a címvédő Milan mögött, míg a listavezető, eddig brilliáns teljesítményt nyújtó Napoli 10 pont előnnyel vághat neki újra a küzdelmeknek. Érdemes azonban hátrafelé is tekintgetni, hiszen mind a Lazio, mind az Inter együttese csupán egy ponttal van lemaradva Massimiliano Allegri fiai mögött, illetve az Atalanta is majdnem lőtávon belül van a Romával egyetemben. Nem mondható el ugyanez azonban a Cremoneséről, a Grigiorossi ugyanis mindössze 7 pontot gyűjtött 15 forduló alatt, Massimiliano Alvini csapata pedig ezzel a mezőny 18. helyén szerepel győzelem nélkül, és nagy valószínűséggel a szezon végén az egyik kiesőt tisztelhetjük bennük.

Mondanunk sem kell, a Serie B-ből feljutó kiscsapat keretének értéke jóval kevesebb a vendégekénél, emellett az olasz futballban betöltött szerepe is a Bianconeri győzelmét prognosztizálja. Habár aktuális formáról jelen állás szerint a világbajnokság által okozott szünet miatt nem beszélhetünk, a Juventus a leállás előtt kezdett már némi életjelet mutatni utolsó hat mérkőzését megnyerve és gólt sem kapva, többek között az ősi rivális Inter és a Lazio testén át, míg a vendéglátók esetében két vereségről és négy döntetlenről beszélhetünk, melyek közül kiemelkedik a Milan ellen elért 0-0-s bravúr is. Mindkét csapat játszott barátságos mérkőzéseket decemberben, amiken Allegri együttese két győzelmet és egy döntetlent ért el – többek között a Premier League-t vezető Arsenalt is legyőzve –, míg a Cremonese két győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel hangolt a téli újraindulásra. A csapat eddigi házi gólkirálya a nigériai származású David Okereke, 3 Serie A-ban szerzett góllal.

A két együttes egymás elleni múltját figyelembe véve nem beszélhetünk rivalizálásról, hiszen a Serie A történetében mindössze 14 alkalommal találkoztak egymással, melyből 10 alkalommal a Zebrák kerültek ki győztesen, 4 esetben pedig megosztoztak a pontokon a felek, tehát a Tigrisek még mindig első győzelmükre várnak a Juventus ellen. Ehhez egyébként legközelebb a két csapat legutóbbi összecsapásán kerültek 1996. január 21-én, Lippi együttese ugyanis csak a 90+3. percben tudta 3-3-as döntetlenre menteni a mérkőzést Pietro Vierchowod révén.

Szinte említeni sem érdemes, hogy a Juventus keretében több sérült játékos is van, nevesül Mattia De Scigliót, Leonardo Bonuccit, Juan Cuadradót, Dušan Vlahovićot, Ángel Di Maríát, illetve Paul Pogbát lesz kénytelen nélkülözni az edző, míg a hazai csapat részéről Vlad Chiricheş és Andrei Radu fogja oldalvonal mellől megtekinteni a találkozót. A szerb támadó a világbajnokság kezdete óta sérüléssel bajlódik, míg a francia középpályásnak további 15-20 napra van szüksége, hogy a csapattal tudjon edzeni a toszkán mester szerint, így nagyjából további egy hónapot kell várnunk, hogy a nyáron visszahozott Pogba újra pályára léphessen fekete-fehér mezben. Allegri csapatai jellemzően be szoktak ragadni a rövidebb válogatott szünetek után is, de ha komolyan akarják még venni azt a minimális esélyt is a bajnoki címre, ezúttal nem szabad hibázni. Szinte minden a Bianconeri mellett szól, azonban sajnos rengeteg a bizonytalanság a csapat jövője körül, mely reméljük, hogy nem fog negatívan hatni a játékosok pályán nyújtott teljesítményére.

A Sky Sport Italia szerint a Juventus 3-5-2-es hadrendben fut ki a gyepre az alábbi kezdővel: Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; McKennie, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Kean, Milik.