Elkann korlátozni akarta Agnelli hatalmát

elkann_2.jpgA Domani című napilap mai, a torinói ügyészség újonnan közzétett dokumentumai alapján megírt cikkében arról számolt be, hogy a Juventus 2021-ben és 2022-ben összesen 400 millió eurónyi összeghez jutott hozzá a részvényesek által megszavazott tőkeemelésnek köszönhetően, melyet az érdekeltek a Bianconeri kasszájában uralkodó költségvetési lyukak betömésére, s nem a klub terjeszkedésének folytatására szántak, azonban a jelek szerint a fekete-fehérek mégis utóbbi utat folytatták a szinte a semmiből jött bevételeknek köszönhetően, holott Fabio Paratici korábbi sportigazgató elmondásának alapján a részvényesek lépésének alapvetően egyetlen célja volt: az, hogy korlátozzák a szemükben magát eddigre már lejárató klubelnök, Andrea Agnelli hatalmát. 

Elkann közbelépése 

Mint ismert, 2021 decemberében a Juventus részvényesei, köztük az Exor holdingvállalat vezetőivel egy 400 millió eurós tőkeemelést szavaztak meg az Öreg Hölggyel kapcsolatban, melyből 75 millió eurót már abban az évben kifizettek a klubnak. Az illetékesek a gyakorlatban már nyáron, egészen pontosan 2021. június 30-án elhatározták a lépés megtételét, melyet a Zebrák ezen a napon hivatalos közleményben jelentettek be, miközben azt is tudatták a nagyvilággal, hogy Maurizio Arrivabene személyében egy új vezérigazgató érkezik a klub fejesei közé, aki a gazdasággal kapcsolatos ügyekért és döntésekért felel majd a jövőben. 

A most kiszivárgott telefonbeszélgetések arra engednek következtetni, hogy a lépéseket John Elkann és az Exor elsősorban Agnelli hatalmának korlátozása miatt hozták meg, ugyanis eddigre ők is érzékelték, hogy a sportvezető tevékenysége inkább károkat okoz a Juventus számára, mintsem, hogy gyarapítaná a klub bevételeit és növelné renoméját. Minderről nem kisebb személy, mint a 2021. május 26-án menesztett Fabio Paratici számolt be az Atalanta vezérigazgatójának, Luca Percassinak, mikor kijelentette: "Agnellinek most azt kell bebizonyítania a részvényesek számára, hogy nem csak szórja a pénzt, hanem felelős döntéseket hoz. A megállapodás már megtörtént a 400 millió eurós tőkeemelésről, ennek felhasználásáért azonban egyedül mi leszünk a felelősek. Most jól kell gazdálkodnunk, mert ha így folytatjuk, hamarosan jöhet a csődeljárás. Andreának most be kell bizonyítania, hogy képes hozzáértő módon vezetni a klubot, azonban Elkann a tőkeinjekció és Arrivabene révén már most korlátozta a hatalmát."

 60 milliós plusz a fizetésekkel való trükközésből 

buffon_covid_napoli_match.jpgA jelek szerint Elkannt nem csupán az háborította fel, hogy a Juve kasszája ennyire üressé vált az évek során, hanem az is, hogy unokatestvérének a Covid-járvány alatt csak minimum erősen megkérdőjelezhető, s helyenként erősen törvénytelen lépésekkel sikerült felszínen tartania a klubot. Ezen visszaélésekről már az eddigiekben is rengeteg szó esett az olasz médiában, a tegnapi napon azonban új részletek szivárogtak ki a játékosok bérét illető bűncselekmények tekintetében. 

A torinói ügyészség által megszerzett iratok szerint a klub még a koronavírustól terhes időszak előtt is tett jogba ütköző lépéseket, egyebek mellett Gianluigi Buffon kapcsán, akinek esetében a külföldről hazaigazoló labdarúgóknak adható adókedvezményt használták fel. Mint ismert, az olasz sporttörvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy a más országokból legalább két évnyi légióskodást követően hazatérő futballistáknak klubjaik 50%-os adókedvezményt adjanak, amivel a Bianconeri élt is a legendás kapus esetében, aki viszont csupán egyetlen évet töltött el a PSG kötelékében, ami miatt nem lett volna jogosult a pénzügyi lehetőség igénybevételére. 

Az Öreg Hölgy a vádak szerint a Covid alatt is végrehajtotta a jól megszokott pénzügyi manipulációkat, mivel a dokumentumok alapján a klub azt követően is megadta játékosainak a kedvezményt, hogy azok állítólag nem vehették volna föl azt, miután papíron lemondtak négy havi fizetésükről. A pénzügyi jelentések egyértelműen kimutatták, hogy a Bianconeri hivatalosan nagyjából 84 millió eurós pluszbevételt könyvelhetett el a keret tagjainak "nagylelkűsége miatt" ám ez valójában csak 25 millió eurót tett ki (az adókedvezményt is beleszámítva már csak 24 millió eurót), ami arról árulkodik, hogy a torinóiak az eset kapcsán valójában 60 milliós pluszt írtak be a költségvetésbe, mindenféle alap nélkül. 

 Dybalának is tartozhat a klub

dybala_last_match.jpgCristiano Ronaldo titkos megállapodásokkal kapcsolatban álló ügye már eddig is a PRISMA-nyomozás egyik sarokpontját jelentette a  lehallgatott telefonbeszélgetések alapján biztosan létező szerződés miatt, melyben a Juventus konkrét garanciát vállalt arra, hogy kifizet egy 19,9 millió eurós összeget a portugál klasszisnak, amit azonban a mai napig nem tett meg. Mint ismert, a botrány kirobbanását követően az ötszörös aranylabdás sztár valóságos hadjáratot indított annak érdekében, hogy megszerezze pénzét, azonban az ügyészség eddig rendre elutasította a játékos által követelt, dokumentumokba való betekintési kérelmet. 

Ugyan a nyomozati szervek eddig nem lelték meg a kontraktust, az ügyészség biztos benne, hogy Ronaldo képviselői rendelkeznek annak másolatával, ugyanakkor a támadó környezete eddig nem szeretett volna együttműködni az illetékesekkel a vizsgálat tekintetében, ami miatt az olasz hatóságok csupán a ki-, és lehallgatások révén megszerzett információkból táplálkozhatnak, elvégre Maurizio Arrivabene egy, a CR7 távozása környékén megejtett diskurzus során leszögezte Andrea Agnellinek: "Bárhogy is kérleltük Jorge Mendest, ehhez az összeghez nem tudtunk hozzányúlni, mivel Cristiano nem enged belőle."

A Corriere Torino által megszerzett információk szerint mindazonáltal a Juve nem csupán CR7-tel kötött hasonló egyezséget, hanem Paulo Dybalával is, akinek a klub nagyjából 3 millió eurónyi járulékkal tartozhat, ami miatt elképzelhető, hogy a Bianconeri végül az argentinnal is különmegállapodást írt alá, melynek vállalásait azonban nem volt képes teljesíteni, holott azóta már La Joya is búcsút intett az olasz rekordbajnoknak, s az AS Roma alakulatához igazolt. 

 A Juve búcsút inthet az európai kupasorozatoknak

trophy.jpgMindeközben az UEFA külön (a CONSOB, valamint a FIGC nyomozásától független) vizsgálatot indított a Bianconeri ellen, melyben a szövetség emberei elsősorban a fiktív tőkenyereség által elért pluszbevételek nagyságára szeretnének fényt deríteni, annak érdekében, hogy világosan megbizonyosodhassanak arról, hogy a fekete-fehérek megszegték-e a Pénzügyi Fair Play szabályait, vagy sem. A jelek szerint az Aleksander Čeferin által vezetett szervezet már Agnelliék lemondásának napján ráállt a nyomozásra, ugyanis a szlovén sportvezető, akinek viszonya már a 2021 tavaszán kirobban Szuperliga-ügy óta fagyos az Öreg Hölggyel, mindenképpen utána akar járni annak, hogy egyik fő ellenlábasa milyen mértékű szabálytalanságokat követett el. 

Jelen állás szerint a Juventust egyedül a pénzbírság veszélye fenyegeti, azonban a helyzet rögtön súlyosabbá válna, ha bebizonyosodna, hogy a Bianconeri csak a játékosok fizetésével történő trükközések, valamint a valós pénzmozgás nélkül befolyó összegek árán tudta elérni, hogy megfeleljen az FFP-nek, azaz, hogy bevételei nagyobbak legyenek az adott évben, mint kiadásai. A La Gazzetta dello Sport szerint amennyiben az UEFA bizonyítékot találna erre, akár az összes európai kupasorozatból is kizárhatná a Zebrákat, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a torinói ügyészség továbbítja az Öreg Hölgy aktáit a Nyonban várakozó illetékeseknek.