Februárban kezdődhet a vezetőség tárgyalása

agnelli_nedved.jpgAz olasz média, mindenekelőtt a La Gazzetta dello Sport és a Calcio e Finanza arról értekezett a tegnapi napon, hogy a számos pénzügyi visszaéléssel vádolt Juventus-vezetőség tárgyalása majd csak a jövő év elején, előreláthatólag februárban kezdődhet meg, ugyanis a torinói ügyészség az ezt elindító papírok benyújtása előtt mindenképpen meg szeretné várni, hogy milyen kimenetele lesz a Bianconeri közelgő, december 27-i közgyűlésének, ahol várhatóan újabb részletek derülnek majd ki a fekete-fehérek ügyleteiről. 

Elhalasztották a vádemelést 

Eközben az olasz állami szervek hivatalosan is kijelentették, hogy vádat fognak emelni a 47. születésnapját egyébként éppen ma ünneplő Andrea Agnelli és társai ellen. A nemrég távozó vezetőség ügyét érintő döntés kihirdetésének időpontja eredetileg múlt hét szerda, azaz november 30-a lett volna, ugyanakkor a fenti körülmények miatt a bíróság ennek dátumát is februárra halasztotta, mely közel esik az érintettek első kihallgatásának napjához is. 

Az ítélethozatal a jelek szerint még ennél is tovább húzódhat, főleg, ha a római Legfelsőbb Bíróság helybenhagyja a Juventus kérelmét, melynek alapján a Zebrák Torinóból Milánóba vinnék a tárgyalást. A jelek szerint mindez még tovább húzhatja az ügy lezárását, ekképp a drukkerek nem igazán reménykedhetnek abban, hogy nyár előtt többet megtudnak majd a fekete-fehérekre váró büntetések első köréről. 

Kiterjedtek a vizsgálatok 

guardia-finanza-qp-553444.jpgA La Gazzetta dello Sport mindemellett arról is beszámolt, hogy az eddigiekben valószínűleg csak azért helyeződött ekkora hangsúly a Juventus szabálytalanságaira, mert elsőként a Bianconeri ellen kezdtek vizsgálódni a területileg illetékes szervek, ugyanakkor az elkövetkezendő napokban más érintett alakulatokkal szemben is megtörténhetnek az események felgöngyölítését célzó első lépések. A lap szerint a torinói ügyészség munkatársai hamarosan továbbítani fogják az ügy dokumentumait bergamói és genovai kollégáiknak is, ami az Atalanta, a Genoa, valamint a Sampdoria esetében is nyomozáshoz vezethet, s eddig még nem látott láncreakciót indíthat el Olaszországban. 

Az Olasz Szövetségi Ügyészség eközben hivatalosan is bekérte a PRISMA-nyomozás aktáit központjába, hogy minél alaposabban kielemezhessék azokat, adott esetben megállapítva más gárdák felelősségét is. Ugyan az ügyben vizsgálódó személyek számát egyelőre egy forrás sem tudta megmondani, annyi biztosnak tűnik, hogy az állami főügyészség vezetői a játékosok Covid-időszak alatti, költségvetésben fel nem tüntetett kifizetésével kapcsolatban is külön aktát nyitottak, miközben nagy erőkkel vizsgálják a tőkenyereség előállításának pontos körülményeit is.

A lap arról írt, hogy a vizsgálati szakasz biztosan nem fog lezárulni január vége előtt, e dátum után azonban már konkrét büntetési javaslatokról is tudni lehet majd. Jelen állás szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a szövetségi ügyészek által indítványozott büntetés a Sportjogi Törvénykönyv sokat emlegetett 31. cikkelyének alapján pontlevonás lehet, azonban a nyomozó hatóságok rendkívüli alapossága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy mindez végül eredményezhet-e kizárást az Öreg Hölgy számára. 

Más klubok is komolyan érintettek az ügyben 

luca_percassi.jpgA Gazzetta szerint a Juventus a kétes legalitással bíró ügyletek jelentős részét az immár gyakorlatilag másodrendű vádlottá előlépő Atalantával bonyolította le. Az ügyészek a bergamóiak felelősségének megállapítási során Dejan Kulusevski szerződésének vizsgálatából indultak ki, ugyanis a megállapodás függelékeként a Nerazzurri vezérigazgatója, Luca Percassi egy magánegyezségben vállalta, hogy meg fogja vásárolni a Juventus egyik fiatal játékosát 3 millió euró értékben. Az Atalanta végül 7 millió euróért szerződtette Simone Muratorét, majd később visszakövetelte az Öreg Hölgy itt, valamint más ügyletek miatt felgyülemlő tartozásait is, ami ahhoz vezetett, hogy a fekete-fehérek egy kikényszerített alku miatt csak nyomott áron adták el Cristian Romerót és Merih Demiralt a La Deának. 

A milánói lap úgy tudja, hogy Percassi több ízben is felszólította a Fabio Paratici távozása után első számú sportigazgatóvá előlépő Cherubinit a Bianconeri adósságainak kifizetésére, melyekről a szakember a kihallgatások során azt mondta, hogy azokat a Juve nem tüntette fel költségvetési mérlegében. A torinóiak egyébként az Udinesével is hasonló kapcsolatot ápoltak, akikkel szemben szintén tetemes hiteleket halmoztak fel. Mindez ahhoz vezetett, hogy a klub kénytelen lett megvásárolni Mattia Compagnont a Zebrettétől, összesen 4,5 millió euróért cserébe, valamint értékesíteni Martin Palumbót. Az ügyletekről később Marco Storari azt mondta Giovanni Mannának, az U23-as csapatnál tevékenykedő pénzügyi igazgatónak, hogy azért kellett kifivelezni őket, mert csak így hozhatták helyre a Paratici által elkövetett baklövéseket.