A számlahamisítási ügy újabb mélységei

allianz_stadium_1.jpgAhogy azt már megszokhattuk, a minap újabb fontos részletek láttak napvilágot a Juventus visszaéléseivel kapcsolatban, melynek alapján helyenként talán még az eddigieknél is súlyosabb részletek derültek ki a klub üzelmeiről, egyebek mellett a Zebrák tőzsdét illető tevékenységét, valamint egyes játékosok látszólagos bűnrészességét illetően, mivel az újabb információk alapján elképzelhető, hogy a fekete-fehérek legendájának számító Giorgio Chiellinit egy mindkét fél számára előnyös ajánlattal bírták rá a titkos szerződésekről való hallgatásra. 

Fordulat a vádakat illetően 

Az olasz sportsajtó szerint annak ellenére, hogy a Juventus vezetőségének jelenleg is vizsgálat alatt álló tagjait, illetve a botrányban érintett 11 másik klubot és 47 másik sportvezetőt az olasz hatóságok néhány hónappal ezelőtt egyszer már felmentették a vádak alól, a nyomozati szervek az elmúlt időszakban sokkal súlyosabb bizonyítékokat találtak az Öreg Hölggyel szemben. Ennek alapján az ügyészség már nem a fiktív tőkenyereség miatt szeretne vádat emelni a leköszönő fejesek ellen, hanem azért, mert az illetékesek egyes, fiatal labdarúgókkal kapcsolatos transzferek során valójában nem hajtottak végre akkora pénzmozgásokat, amiket később feltűntettek a költségvetésben, azaz gyakorlatilag nem létező haszon révén tömködték be az abban fellelhető lukakat. A vádak szerint Andrea Agnelli és Fabio Paratici vezetésével a klub 2019 óta összesen tizenegy esetben járt el így, mellyel 51 millió eurós pluszt generált a Juve részére. 

A Bianconeri tőzsdei részvényei ennek nyomán a Covid-időszak gazdaságilag súlyosan terhelt éveiben mintegy 5,07%-kal emelkedtek, mellyel úgy tűnt, hogy a klub egy kis friss levegőhöz jutott az anyagilag igencsak szorongatott helyzetben, azonban a La Repubblica cikke szerint az illetékesek a pozitív mérleget javarészt a fenti kozmetikázásnak, illetve játékosokkal kötött titkos szerződéseknek köszönhetően könyvelhették el, mivel azzal, hogy a keret egyes tagjai a nyilvánosság előtt lemondtak négyhavi bérükről, a költségvetés szinte egyből egyensúlyba, sőt mi több, pluszba került. Mindez lehetővé tette, hogy az Öreg Hölgy a tőzsdenyitás napján 5,07%-os növekedésről számolhatott be a részvényeseknek, akik ekképp nyugodtan fektethettek a klubba a továbbiakban – vagyis a torinóiak voltaképpen az ő pénzüket is kockára tették az illegális műveletek során. 

A lap szerint ezzel a vezetőség tagjai voltaképpen tőzsdemanipulációt hajtottak végre, ami miatt az ügyészég akár 12 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatna rájuk, még ha ennél sokkal valószínűbb is jelen pillanatban, hogy az érintettek csak egyszerű pénzbüntetést kapnak majd tetteikért.

Cherubini újabb részletekkel áll elő 

cherubini.jpgEz természetesen nem azt jelenti, hogy a plusvalenzával kapcsolatos vádak elévültek volna, mivel az olasz média a minap újabb részleteket közölt Federico Cherubini tanúvallomásából, amiben Fabio Paratici korábbi jobbkeze még élesebb kritikát fogalmaz meg volt főnökével kapcsolatban. Az alábbiakban ezen megnyilvánulások részletei következnek. 

Cherubini az ügyészeknek: "Mint már említettem, Fabio valósággal bedrogozta a piacot. Vegyük például Kulusevski vagy Chiesa eseteit, akik remek labdarúgók, azonban még ezzel együtt is túlságosan sok pénzért igazoltuk le őket. Mikor szerződtettük a svédet, Dejannak még csak öt hónapos tapasztalata volt a Serie A-ban, mi pedig 35 millió eurót + 9 millió eurónyi bónuszokat fizettünk érte az Atalantának... azaz összesen 44 millió eurót. Ezzel Paratici megnyitott egy ördögi kört, ami tovább tágult a Romero-, a Muratore-, vagy éppen a Demiral-ügyletekkel, s egy ponton túl már alig lehetett belőle kimászni, mivel nem volt más módja annak, hogy kiegyenlítsük tartozásunkat a bergamóiak felé.

Fabio néha úgy viselkedett, mintha egy általa alapított cégnek dolgozna, nem pedig a Juventusnak: néhány döntést teljes mértékben a saját szakállára hozott meg, anélkül, hogy ezekről bárkit is megkérdezett volna. Mindezzel olyan műveletekbe rángatta bele a klubot, amikről a hülye is tudta, hogy törvénytelenek, vagy legalábbis simlisek. Egy normális sportigazgató például sosem engedhetett volna meg magának egy olyan transzfert, mint a Spinazzola-Pellegrini-csere. Néha úgy éreztem, hogy eladtam a lelkemet, hiszen ezekben a dolgokban én magam is bűnrészes voltam."

A La Gazzetta dello Sport beszámolója szerint Paratici gyakorlatilag szabad kezet kapott Agnellitől egykori főnöke, Beppe Marotta távozását követően, a szakember ezért pedig kifejlesztette önálló, meglehetősen sajátos átigazolási stratégiáját a klubnál. Erről a módszerről utóbb több egykori pénzügyi igazgató (egyebek mellett Stefano Bertola) is azt mondta, hogy az eljárások során rosszul, egyes esetekben pedig illegálisan használták fel a tőkenyereségből származó bevételeket bizonyos transzfereknél. A lap úgy tudja, hogy a vezetőség 2018 és 2021 között még arra is engedélyt adott Paraticinek, hogy az 50 millió eurós összegig terjedő tranzakciók kivitelezésekor ne kelljen egyeztetnie feletteseivel, ami alátámasztja Cherubini szavait, melynek alapján a sportigazgató gyakorlatilag élet és halál ura lehetett a mercatók ideje alatt. 

Egy 2021 szeptemberi telefonbeszélgetés során egyébként Andrea Agnelli és John Elkann is egyetértettek abban, hogy a Juventus túlságosan nagy mértékben vette igénybe a plusvalezából befolyó összegeket Paratici alatt, míg az Exor feje arra kérte unokatestvérét, hogy hagyjon fel a gyakorlattal, s minél előbb nevezzen ki olyan embereket az igazgatótanács tagjaivá, akik képesek lehetnek elejét venni a 2018 és 2021 közötti módszerek további alkalmazásának. Ezzel együtt árulkodó jel, hogy a Bianconeri Paratici távozását követően felbukkanó új vezérigazgatója, Maurizio Arrivabene egy lehallgatott diskurzus alapján egy ízben megjegyezte, hogy "A klub munkatársai mostanra profik lettek a trükközésben", ez pedig arra enged következtetni, hogy a Juve munkatársai még igazgatótanácsi szinten is tisztában voltak az ügyletekkel, ami egyébként Arrivabene lemondására is magyarázatot adhat. 

Ronaldo követel, Chiellini nem nyilatkozik 

chiellini_ronaldo.jpgA minap a játékosok kifizetését érintően is újabb információk derültek ki, melyek közül a legnagyobb port természetesen az kavarta, hogy a jelek szerint a Bianconeri továbbra is tartozik egykori sztárjának, Cristiano Ronaldónak a portugál titkos szerződésében odaígért 19,9 millió euróval. A La Gazzetta dello Sport szerint az ügyészség emberei 2022. március 23-án találták meg a megállapodásról szóló dokumentumot Federico Restano ügyvédi irodájában, több más egyezséggel együtt, melyek a keret többi labdarúgójára vonatkoztak. 

A szerződések elsősorban kiegészítő dokumentumoknak számítanak, azonban van egy rendkívül fontos mellékletük, melyben a klub leszögezi, hogy akkor is ki fogja fizetni a játékosok háromhavi járandóságát, ha azok időközben elhagynák az Öreg Hölgyet, emellett pedig az is kiderül, hogy a Juve a hivatalos gyakorlat alapján bónuszok formájában adta meg a futballistáknak a korábban elmaradt fizetéseket. 

Egy 2021. augusztus 25-i telefonbeszélgetésben Cherubini arról értekezett Agnellivel, hogy a játékos távozási kérelme miatt minél előbb el kellene adni Ronaldót, ennek kivitelezésekor azonban a Juventusnak kötelessége lenne kifizetni a portugál számára az előző idényekből visszamaradó bónuszokat, mely juttatások közül azonban a fent említett 19 millió eurót a Bianconeri nem szerepeltette a pénzügyi év végén kiadott költségvetési jelentésben. Ez megint csak erős bizonyítékot szolgál a bérek feketén való kifizetésére, azonban az ügyészségi kihallgatáson Cherunini kivételesen nem kívánt megszólalni a témában, miközben Arrivabene egyenesen tagadta, hogy a torinóiaknak tartozása lenne az ötszörös aranylabdás támadóval szemben, mivel, mint mondta: "Emlékeim szerint a Juventus mindent kifizetett Ronaldónak."

A Gazzetta szerint CR7 egy teljes ügyvédi teamet bízott meg azzal, hogy szerezzék meg a pénzt az Öreg Hölgytől, melynek kifizetését a klub az eredeti, 2020-as dátumról 2021-re módosította, ám amit legjobb tudomásunk alapján a futballista a mai napig nem kapott kézhez. A La Stampa egyébként arról írt, hogy Ronaldo eredetileg nem is szeretett volna lemondani béréről, s csak azt követően ment bele a megállapodásba, majd kezdte el maga is győzködni társait a felkínált egyezség elfogadásáról, hogy a vezetőség biztosította őt a fent említett, közel 20 millió eurós tétel kifizetéséről. 

A torinói lap nem kevésbé terhelő dolgokat tudott meg Giorgio Chielliniről sem, aki az újság szerint sosem volt igazán együttműködő a nyomozati szervekkel (ezt egyebek mellett az is bizonyítja, hogy az egykori kapitány szerződés aláírására buzdító üzenetét nem ő, hanem de Ligt és De Sciglio mutatták meg a hatóságoknak). A hírek értelmében Chiellini egyetlen részletet sem volt hajlandó elárulni az üggyel kapcsolatban, ekképp a vizsgálódó szervek mindenre a felkutatott dokumentumokból jöttek rá. Ezekből kiderül, hogy voltak olyan labdarúgók, egyebek mellett Giganluigi Buffon, Álvaro Morata, illetve Matthijs de Ligt, akik nem követelték a szóban forgó összeg visszatérítését (ellentétben például Paulo Dybalával, vagy Federico Bernardeschivel), míg Chiellini esetében a felek egy másfajta megállapodást kötöttek, melynek alapján a védő, visszavonulása után garantáltan helyet kapott volna a klubnál a Juventus nagyköveteként. A szerződést a klub részéről Pavel Nedvěd írta alá. 

Vizsgálat az ügynökök ellen

raiola_juventus.jpgMint ahogy azt már tegnapi összefoglalónkban is megemlítettük, a nyomozásban olyan futballügynökök is érintetté váltak, akiknek a gyanú szerint a klub úgy fizetett ki jutalékokat egyes átigazolások honorálásaként, hogy a szóban forgó menedzserek valójában semmilyen szerepet nem vállaltak az adott transzferek kivitelezéséből. A sportmédia szerint az ezzel kapcsolatos jelenség egy egész fejezetet teszi ki az olasz Pénzügyőrség jelentésében. A vádak alapján a Bianconeri hamis számlákat állított ki a labdarúgók képviselőinek, hogy ezen dokumentumokkal indokolják meg a szakemberek kifizetését más, el nem rendezett ügyek miatt, viszont az költségvetés egyensúlyban tartásának érdekében a vezetőség hivatalosan olyan átigazolásokért adott jutalékot a menedzsereknek, melyekhez az érintetteknek semmi közük nem volt. 

A Domani című napilap szerint az érintettek névsora a következő: Davide Lippi, Gabriele Giuffrida, Giorgio Parretti, Antonio Rebesco, Luca Ariatti, Silvio Pagliari, Giuseppe Galli és Michele Fioravanti, míg a Guardia di Finanza emberei egy dokumentumban az alábbi személyeket is megfigyelésre érdemesnek ítélték: a néhai Mino Raiola, valamint Mario Giuffredi, Luca Pulcinelli, Tullio Tinti, Oscar Damiani és Vincenzo Morabito. 

A Juve Milánóba vinné a tárgyalást 

borsa-1.jpgA tegnap esti információk értelmében a Juventus november 11-én, azaz mintegy két héttel a botrány újabb fejezetének kirobbanása előtt hivatalos kérvényt nyújtott be a római székhelyű Legfelsőbb Bírósághoz, melyben azt indítványozta, hogy a tőzsdemanipulációval, illetve az egyéb visszaélésekkel kapcsolatos vádakat illetően ne a torinói, hanem a milánói ügyészség folytassa a nyomozást. Az indoklásban a klub azzal érvelt, hogy mivel a tőzsde központja Milánóban van, területileg az itt munkálkodó ügyészség lenne illetékes a vádak kivizsgálásában, hiszen állításuk szerint az esetleges bűncselekmények is Lombardiában, nem pedig Piemontban történtek azok gyakorlati formáját tekintve. 

Jelen állás szerint az érintett ügyészség(ek)nek egyébként alapvetően 60 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy eldöntsék, hogy ejtik-e a vádakat, vagy pedig feljelentik-e az érintett sportvezetőket, s adott esetben magát a klubot is. Ugyan a határidő adott esetben akár 90, sőt 120 nappal is meghosszabbítható lenne, a Juventus legfőbb érdeke az volna, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon, ugyanis ebben az esetben viszonylag hamar tudni lehetne, hogy a szervek pontosan milyen bűnökben látják felelősnek a torinóiakat. 

Az elsőfokú ítélet meghozatalára a bíróságnak egyébként legfeljebb 90 napja lenne az olasz törvények értelmében, ami miatt valószínű, hogy már a szezon végére kiderülhet, hogy az ügyészség által indított polgári perben milyen büntetés vár a sportvezetőkre (az olasz sportjogban az elsőfokon meghozott ítéletek a gyakorlatban is alkalmazhatóak), ami azt jelenti, hogy az elmarasztalások bizonyos szempontból akár a jelenlegi szezon kimenetelére is hatással lennének.