A Juve kenőpénzeinek rejtélyes útjai

paratici_car.jpgAmint az lassan megszokottá válik, a minap ismételten újabb információk szivárogtak ki a Juventus köznyelvben csak számlahamisítási ügyként emlegetett kétes üzelmeiről, melyekben a részleteket lehozó, valamint az egyes tanúvallomásokat idéző lapok elsősorban a játékosok feketén történő kifizetéseivel, illetve egyes labdarúgóügynökök lekenyerezésével kapcsolatban szolgáltattak új értesüléseket. 

A Juventus és a kisebb klubok viszonya

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az Öreg Hölgy 2021 nyarán menesztett sportigazgatója, Fabio Paratici előszeretettel folyamodott a tőkenyereség mesterséges megnöveléséhez a költségvetés kozmetikázásának érdekében, ebből a célból pedig több, kisebb olasz klub vezetőségével is kapcsolatban állt, mely együttesekkel kölcsönös üzletelések során igazolt le, vagy éppen adott el általában fiatal labdarúgókat irreálisan nagy haszonra szert téve. 

A lehallgatási jegyzőkönyvek értelmében a szakember az Atalanta vezetőségével alakította ki az egyik leggyümölcsözőbb kapcsolatot (más klubok, név szerint a Sassuolo, a Sampdoria, az Empoli, az Udinese, illetve a Genoa mellett), akiknek elsősorban vezérigazgatójával, Luca Percassival folytatott tárgyalásokat különböző játékosok kapcsán. Az egyik legismertebb ilyen üzletet a Genoától szerződtetett, majd a bergamóiaknak eladott Cristian Romero kapcsán kötötték meg, akit a fekete-kékek egy kölcsönszerződés után 4+16 millió euróért vásároltak meg a Juventustól, s körülbelül 50 millió euróért cserébe értékesítették tovább a Tottenham Hotspur alakulatának – ahol érdekes módon rövidesen éppen Fabio Paratici lett az új sportigazgató. 

Részletek Paratici és Percassi 2021. július 30-i telefonbeszélgetéséből: "Mindössze 16 milliót kéne fizetned egy olyan játékosért, akit pár nap múlva eladhatsz 50 millióért. Andrea [Agnelli – a szerk.] teljesen egyetért ezzel az egésszel, a Juventusnak viszont pénzre van szüksége, s éppen ezért adtuk el nektek tavaly Romerót jóval alacsonyabb összegért, mint lehetett volna." A Romerót érintő ügyletek, illetve Merih Demiral 2+20 millióért való eladása után pedig Paratici ezt mondta kollégájának: "Agnelli jó fiú volt, és minden egyes lépésemet jóváhagyta."

A két félnek nem ez volt az első kétes ügylete, mivel 2020 januárjában a torinóiak 44 millió eurót fizettek az Atalantának a később ugyancsak a Paratici által igazgatott Tottenhamnél kikötő Dejan Kulusevskiért, mely összeg már ekkor is túl magasnak bizonyult az Öreg Hölgy számára, amit a sportigazgató azzal igyekezett kompenzálni, hogy az év nyarán 7 millió euróért adta el az U23-as csapat játékosát, Simone Muratorét a Nerazzurrinak. Paratici a történteket a La Stampa által megszerzett jegyzőkönyvek szerint később úgy adta elő a nyomozóknak, hogy a La Deának "erkölcsi kötelessége" volt megvenni Muratorét egy korábbi megállapodás alapján, s a két fél között nem köttetett dokumentált egyezség, viszont a hatóságok később mégis találtak egy erről szóló szerződést, melyben az Atalanta garanciát vállalt az olasz fiatal 3 millió euróért történő leigazolására. 

Az ügy utózöngéje, hogy Paratici mikor Paratici már a Tottenham alkalmazásában állva szerződtette Romerót az Atalantától, eredetileg bele szeretett volna tenni egy záradékot a kontraktusba, melynek alapján az angol klub visszaküldhette volna Bergamóba az argentint, ha az nem teljesített volna megfelelően Londonban. Percassi egy 2021. augusztus 4-i beszélgetésben erről ezt mondta a szakembernek: "Erről soha nem ejthetünk szót a nyilvánosság előtt, mivel akkor egyből kiderülne, hogy itt hamis könyvelésről és költségvetési csalásról van szó."

Tovább beszélnek az érintettek

sarri_juve.jpgAz ügy másik része, azaz a játékosok fizetésével kapcsolatos csalások legfőbb bizonyítékait a keret labdarúgói, illetve a titkos megállapodásokban érintett személyek által feltárt részletek képezik, a La Gazzetta dello Sport pedig a minap újabb adalékokat mutatott be a helyzetet illetően. A milánói lap szerint a Giorgio Chiellini által írt, a megállapodások eltussolására ösztönző WhatsApp-üzeneteket két futballista, jelesül Mattia De Sciglio és Matthijs de Ligt mutatták meg az ügyészeknek, míg Chiellini, Merih Demiral, valamint Maurizio Sarri maguk is tanúskodtak a Paratici által szorgalmazott egyezségről. 

Chiellini: "A klub azt ajánlotta nekem, hogy ha a szezon végén visszavonulnék, akkor nagykövetként folytathatnám az egyezség elfogadásának esetén, mely pozícióban az alapbér mellett a 2020 áprilisából és májusából visszamaradó kéthavi fizetést is megkapnám. Ez voltaképpen egy három évre szóló szerződés, ami akkor aktiválódna, ha abbahagynám a futballt, én viszont nem gondolkodok ebben, így a klub továbbra is tartozik nekem kéthavi bérrel a megállapodás értelmében."

Demiral: "A csapat és a vezetőség között elsősorban Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, illetve Cristiano Ronaldo közvetítettek a tárgyalások során, mikor a 2020-as karanténidőszakban a fizetésekkel kapcsolatban kellett új megállapodásokat kötnünk."

Sarri: "A lezárás alatt telefonon tartottam a kapcsolatot Paraticivel, aki azt mondta, hogy a játékosokkal már megvan az alku, s jó lenne, ha ehhez én is csatlakoznék. A sportigazgató arról beszélt, hogy ha papíron lemondok négyhavi béremről, akkor a Juventus ebből három havi fizetést végül ki fog fizetni, viszont erről sosem szabad szót ejtenem."

Kenőpénzek a játékosügynököknek

davide_lippi.jpgÚjabb fejleménynek számít, hogy a jegyzőkönyvek értelmében a klub sok esetben úgy tudta rávenni a játékosokat a bérmegállapodásokra, hogy súlyos pénzeket fizetett a labdarúgók ügynökeinek azért, hogy azok meggyőzék képviseltjeiket ennek szükségességéről. A La Gazzetta dello Sport például arról írt, hogy a torinóiak mintegy 13 millió euróval tartoztak a néhai Mino Raiolának az ügy miatt, valamint az olasz menedzser évek során vállalt, átigazolásokban játszó közvetítő szerepéért, míg Jorge Mendes szintén nagy összegeket kaphatott azért, hogy rávegye Cristiano Ronaldót a klub által titokban kifizetett 19,9 millió euró elfogadására, mely fizetésnek természetesen semmi nyoma nincsen a 2021-es költségvetésben. 

A Juventus ezen felül mintegy 450 ezer euróval tartozott a legendás Marcello Lippi fiának, a többek között Chiellini képviseletét is ellátó Davide Lippinek, aki a korábbi csapatkapitány mellett többek között Leonardo Spinazzola képviseletét is ellátja, s annak idején oroszlánrészt vállalt abban, hogy az olasz balbekk az AS Romához igazolt Luca Pellegriniért, s némi átigazolási díjért cserébe. 

A menedzser 2021. július 27-én így emlékeztette Federico Cherubinit az elmaradásra: "Tudod, hogy milyen ügyünk vannak függőben? Ezt még Giorgio is tudja, mivel nem kevés pénzről beszélünk. Talán Chiellini szerződéshosszabbításával végre rendezhetjük a dolgot némi jutalékért cserébe." A beszélgetés tartalmáról Cherubini Agnelllinek is beszámolt, aki egy újabb hívás során így igyekezett helyre tenni az alkalmatlankodó ügynököt: "Mit is csináltál valójában? Telefonáltál Spinazzolának, és ennyi! Giorgio sosem mondaná azt, hogy egy fasz vagy, Davide, de én megteszem, ha ezen múlik!"

Chiellini később maga is hasonlóról beszélt az ügyészeknek: "Az Agnelli elnök úrral fennálló közvetlen kapcsolatom miatt eleinte én szerettem volna közvetíteni a felek között, s ezért jeleztem a vezetőségnek, hogy az ügylettel kapcsolatban elmaradásuk van Davide felé, azonban a fejesektől azt a választ kaptam, hogy korábban három ügylet során is fizettek Lippinek, ami miatt képviselőmnek el kellene engednie a tartozást. Az elnök úr elsősorban egy Senè Mamadou Kaly nevű játékos esetét emelte ki, aki 2020 augusztusában igazolt a Juvétól a Baselhez, s akinek eladásáért ügynököm 300 ezer eurót tehetett zsebre."

A La Stampa szerint a gyakorlat már jóval a Covid-válság előtt is megszokottnak számított a Bianconerinél, ami miatt a vezetőség nem is foghatja majd a járvány gazdasági hatásaira a költségvetésben fel nem tüntetett ügynöki jutalékokat. A lap úgy tudja, hogy a fekete-fehérek sok esetben akkor is fizettek a menedzsereknek, ha azok nem járultak hozzá tevőlegesen egy-egy transzfer tető alá hozásához, mint ahogy az Hamza Rafia esetében is történt, akit a Juve a Standard Liègenek értékesített, s amiért Lippi ugyancsak megkapta a maga jutalmát a Zebráktól. 

Cherubini a kihallgatás során maga is elismerte, hogy a Juventus nagyon gyakran járt el hasonlóképpen az egyes átigazolásoknál: "Hogy adtunk-e gyakorlatilag mesterségesnek számító megbízásokat az ügynököknek azért, hogy így számoljuk fel a velük szemben való tartozásunkat? igen, egyértelműen. Ezt a gyakorlatot én magam is jól ismertem", miközben a klub aktuális sportigazgatójának jegyzetei között a hatóságok több menedzser neve mellett is találtak olyan feljegyzéseket, amik arra utaltak, hogy a klub sikeresen elszámolt a kérdéses pénzösszeggel a képviselők felé. 

A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a Bianconeri ráadásul előszeretettel alkalmazta a fenti eljárást olyan ügyekben, ahol a törvények alapján nem is lett volna kötelező ügynöki jutalékot fizetnie: a fiatal játékosok esetében. A gyanú szerint a klub ezzel azt kívánta elérni, hogy a költségvetésben ne kelljen feltűntetni az így kiadott összegeket, miközben a pénzügyi részleg vezetői, egyebek mellett Stefano Bertola igazgató rendszeresen háborogtak amiatt, hogy a vezetőség rájuk testálja a többszázezer milliós tételekkel való elszámolást, melyeket ráadásul olyan menedzsereknek kell megadniuk, akik soha sem tettek semmit a Juventusért.