Egyre súlyosbodik a Juventus körüli botrány

paratici_agnelli_image.jpg

"El kell takarítanunk a szart, amit Paratici hagyott maga után"

A minap újabb részletek derültek ki a Juventus által elkövetett visszaélésekről, s ennek keretein belül Fabio Paratici korábbi sportigazgató ügyeskedéseivel kapcsolatban, akiről a klub több munkatársa is terhelő vallomást tett az elmúlt időszakban, mindeközben pedig súlyos felelősség merült fel egyes játékosok tekintetében is, akik közül például Giorgio Chiellini csapatkapitány a titkos kifizetések eltitkolására kérte társait. 

A La Repubblica által közzétett, telefonbeszélgetéseket is tartalmazó lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Federico Cherubini többször is arról értekezett, hogy Paratici munkássága súlyosan törvénytelen volt, amit a Bianconeri aktuális sportigazgatója nem csupán munkatársai előtt, hanem a nyomozók számára is megerősített a kihallgatások ideje alatt. Az alábbi néhány, túlnyomórészt Paraticitől, valamint Cherubinitől származó idézet is ezen feltételezéseket támasztja alá. 

Paratici Cherubininek: "Mindenről nyíltan kell beszélnünk. A prioritás az, hogy az első csapat labdarúgói közül is értékesítsünk bizonyos játékosokat, emellett pedig néhány fiatalt is átadólistára helyezzünk. Készen kell állnunk, hogy maradjanak választási lehetőségeink, s ne szoríthassanak bennünket sarokba. Valahogy sikerülni fog, s átjutunk majd az ellenőrzőpontokon, mivel túlságosan jók és képzettek vagyunk ahhoz, hogy elmarasztaljanak minket."

Cherubini Paraticinek: "Két év alatt sikerült mindent elpusztítanod: a részvényesek 700 millió eurót fektettek bele a klubba, te azonban mindezt semmibe véve mindenünket kockára tetted, s elzavartál két olyan embert a Juventustól, akiket nagy valószínűséggel sosem kellett volna elküldenünk."

Cherubini egy telefonbeszélgetés során: "A piaci műveletek során egyébként is rendkívül arrogánsan viselkedtünk, Cristiano Ronaldo megszerzése után pedig kezdetét vette a máig tartó ördögi kör, mivel a Paul Pogba eladásából befolyó 100 millió eurót nem arra költöttük, hogy okosan építkezzünk, hanem, hogy kifizessünk két kivásárlási záradékot Gonzalo Higuaín és Miralem Pjanić esetében, ezzel pedig rossz helyzetbe hoztuk magunkat."

Cherubini a kihallgatáson: "2021 márciusában még arról volt szó, hogy a klub hamarosan 300 millió eurós tőkenyerségre fog szert tenni. Esküszöm, voltak olyan esték, mikor hazajöttem, s elkapott a hányinger, ha erre gondoltam. A Juventus Paratici vezérletével értelmetlen befektetéseket hajtott végre, például Dejan Kulusevski esetében, mely üzletekhez felhasználta a mesterségesen kreált, plusvalenzából származó bevételeket is, amivel Fabio gyakorlatilag bedrogozta a piacot."

Massimiliano Allegri Cherubininek 2021 közepén: "Federico, a tavalyi piacot teljesen a tőkenyereségből származó bevételekre alapozta a klub, ez egy kibaszott vicc!"

A klubnál dolgozó Marco Storari Cherubininek: "El kell takarítanunk azt a szart, amit Paratici hagyott maga után."

"Mi hoztuk a bajt a saját fejünkre"

agnelli_elkann.jpgA fent idézett beszélgetéseknél sokkal nagyobb dolognak számít, hogy a lehallgatott diskurzusok tanúsága szerint a tettek súlyosságával Paratici, illetve a klubnál dolgozó igazgatók, sőt, maga Andrea Agnelli is tisztában voltak, azonban ezeket vagy megpróbálták eltussolni, vagy éppen megmagyarázásukra tettek kísérletet más, ugyancsak érintett együttesek vezetői előtt. 

Agnelli John Elkannak: "A Juventusnál túlzott mértékben használtuk ki a tőkenyereségben rejlő lehetőségeket: ha a piac összeomlik, ezt nem fogjuk tudni kijavítani."

Agnelli Maurizio Arrivabenének: "Abban, hogy ilyen rossz gazdasági helyzetben vagyunk, nem csak a Covid-járvány játszott szerepet, ezt pedig mindannyian nagyon jól tudjuk. Az a helyzet, hogy elárasztottuk a klubot szarral, most pedig egytől-egyig ebben a szartengerben fuldoklunk, ami az egész Juventust maga alá temette."

Joh Elkann Agnellinek: "Vigyázz arra, hogy Allegri ne beszéljen a nyilvánosság előtt arról, hogy az elmúlt évek üzletpolitikája rossz volt, s hogy a klub túlzottan sokat költött olyan játékosokra, akik nem álltak a Juventus szintjén, mivel ez gyanúba keverheti az érintetteket."

Agnelli az Atalanta elnökének, Antonio Percassinak a Bianconeri bergamóiakkal szembeni pénzügyi tartozásáról: "Egyelőre le kell állítanunk a piaci művelteket, mivel a CONSOB, a Guardia di Finanza, valamint egy sor más szervezet is vizsgálatot indított ellenünk az elmúlt időszakban. Előbb szeretném lezárni ezeket az ügyeket, ezt követően pedig rendezni fogjuk tartozásunkat."

Stefano Cerrato és Stefano Bertola egykori pénzügyi igazgatók beszélgetése: 

Cerrato: "Nagyon hálásnak kellene lennünk Ronaldónak, hogy nem verte nagy dobra a szerződésében rejlő összegek kifizetésének elmaradását. Holnap megpróbálom meggyőzni a CONSOB-ot arról, hogy mindent a törvényes keretek között tettünk, mivel ha a vizsgálat lezárulna, nyugodtabban készülődhetnénk a tőkeemelésre, nem igaz? Ha viszont átkutatják az e-mailjeimet, kiderül, hogy mik történtek itt..."

Bertola: "Moggi annak idején képes volt megoldani hasonló helyzeteket... Igaz, Antonio Giraudo nem is csinált olyanokat, mint mi. Az elmúlt 15 évből csak egy ilyen helyzetre emlékszem, az pedig a calciopoli volt, azzal a különbséggel, hogy most teljes egészében mi hoztuk a bajt a saját fejünkre."

Paratici a Pisa sportigazgatójának, mikor a torinói szakember Lorenzo Lucca játékjogának felhasználásával szeretett volna pluszbevételekre szert tenni: "Mindig is jó voltam az ilyen transzferek kivitelezésében, korábban például ugyanezt csináltam Matteo Caldara eseténél is. Muszáj elfogadnod a javaslatot. Figyelj, én szívesen megteszem ezt az egészet a Pisáért! Csak a kereteket kell biztosítani, onnantól pedig majd mindent én intézek. Egész életemben ezt csináltam, korábban pedig megtettem hasonló dolgokat a Genoáért, az Atalantáért, vagy a Sassuolóért is. Ha megadod a paramétereket, mindent elsimítok. Amikor régebben megkötöttem egy-egy üzletet az Atalantával, vagy a Genoával, egyáltalán nem a Juventusra gondoltam. Nektek biztos jól megy, éppen ezért pedig mindenki jól járna az üzlettel. Adok nektek egy fix átigazolási összeget, meg némi bónuszt, miközben a játékos akkor is kap pénzt, ha hozzánk igazol, s akkor is, ha nálatok marad. Ha minden jól megy, mindenkinek jut elegendő pénz! Bízz bennem, és hagyd, hogy tegyem, amit tennem kell."

Chiellini is titkolózásra buzdított

chiellini_1.jpgAz ügy egy másik részét nem a tőkenyereség, hanem az Öreg Hölgy labdarúgóinak feketén való kifizetése képezi, ugyanis miközben a járvány alatt a Bianconeri arról beszélt, hogy a játékosok három- vagy akár négyhavi bérükről is lemondtak a klub kisegítésének érdekében, a jegyzőkönyvek szerint a fekete-fehérek mintegy 60 millió eurót utaltak át fű alatt összesen tizenhét futballistájuknak. 

A Guarda di Finanza nyomozói az üggyel összefüggésben összesen tizenegy magánmegállapodásról szóló dokumentumot találtak, melyek közül hatot mindkét fél aláírt, négy esetben csak a Juve részéről került fel szignó a papírral, egy esetben pedig egyik fél sem véste alá az egyezségről szóló nyomtatványokat, miközben egy kiszivárgott üzenet szerint a Zebrák csapatkapitánya, Giorgio Chiellini maga is az ügyletek eltitkolására kérte társait. 

"Sziasztok! Mint tudjátok, Fabio és én éppen az elnök úrral tárgyalunk, hogy megpróbáljunk segíteni a klubnak, valamint az alkalmazottaknak ebben a nehéz helyzetben. Végső javaslatunk a következő lesz: lemondunk négyhavi fizetésről, melyből azonban három havi bért kifizetnek majd, ha sikerült befejeznünk a szezont, két és fél havi bért pedig akkor is megkapunk, ha a bajnokság végleg leáll. 

Az elnök úr garantálta, hogy július 1-ig meg fogjuk kapni egyhavi bérünket, a többi tartozást pedig a 20/21-es idényben rendezik majd. A vezetőség nagy köszönetét fejezi ki a csapatnak az általunk mutatott empátia miatt, abban az esetben pedig, ha minden rendben megy, holnap kapok egy papírt az elnök úr aláírásával, ami garantálni fogja a fentieket. A tőzsdei jogszabályok miatt az ügyről kijövő közlemény arról fog szólni, hogy lemondtunk négyhavi fizetésünkről, ezért pedig arra kértünk titeket, hogy interjúitok során NE BESZÉLJETEK a megállapodás részleteiről. 

A következő napokban eljuttatunk hozzátok egy dokumentumot, mely egyszerre jelent majd mindent és semmit, s amiben névleg rögzítjük a fenti egyezséget, azaz a fizetésünkről való lemondást. Ezt követően persze AZONNAL  fel fogjuk venni a kapcsolatot veletek és ügynökeitekkel, s aláírjuk az erre a szezonra vonatkozó, valódi érvényességgel bíró kontraktusokat. A Juventus eközben sajtóközleményt fog kiadni arról, hogy áldozatunkkal segítjük a klubot. Köszönjük a közreműködéseteket!" – fogalmazott az egykori kapitány a keret WhatsApp-csoportjában 2020. március 27-én és 28-án. 

Színt vallanak a játékosok

dybala_bonucci.jpgHa a fenti üzenetek nem rendelkeznének elegendő bizonyító erővel, az elmúlt év kihallgatásai során több játékos (egyebek mellett Paulo Dybala, Gigi Buffon, Danilo, Federico Bernardeschi, Adrien Rabiot, illetve Alex Sandro) is elismerte a titkos egyezségek létezését, ugyanis az ügyészség a keret összes labdarúgóját kérdősre vonta az üggyel kapcsolatban, akik közül egyesek teljes őszinteséggel értekeztek a Juventusszal tető alá hozott megállapodásokról, mely szavakat az alábbiakban idézzük. 

Danilo: "A megegyezés alapvetően gyorsan megszületett. Mindez a Covid-időszak alatti karantén idején történt, mikor én is Olaszországban maradtam. Emlékszem, hogy ugyanazt a dokumentumot három példányban is alá kellett írnom a Continassa edzőközpontjában, melynek alapján egy havi bérünkről lemondtunk, a maradék három hónapban keresendő összeget viszont megkapuk a következő szezonban."

Dybala: "Bár ez egy rendkívül zavaros időszak volt, tisztán emlékszem, hogy ezt a döntést együttesen hoztuk meg a csapattársakkal. Nem tudom pontosan, hogy hány szerződést írtam alá a klubbal, azonban eddigre már teljes körű egyezséget kötöttünk a vezetőséggel a fizetések utólagos megadásáról. Az egyik kontraktusban lemondtunk bérünkről, míg egy másikban a fejesek garantálták, hogy később mégis kifizetik ezeket, ami ahhoz vezetett, hogy a következő néhány hónapban keresetünk gyakorlatilag megduplázódott. Először mindenki azt hitte, hogy egyáltalán nem jutunk majd hozzá bérünkhöz, mikor azonban kiderült, hogy voltaképpen csak egy havi összegről kellene lemondanunk, általános meglepettség lett úrrá a csapaton. Engem ügynökeim vettek rá arra, hogy fogadjam el a felkínált lehetőséget, mivel jóban voltunk a vezetőséggel, az pedig, hogy belementem az üzletbe, jó perspektívát kínálhatott számomra a szerződéshosszabbítás tekintetében is."

Leonardo Bonucci és Fabio Paratici beszélgetése: 

Bonucci: "Sajnálom Fabio, én szívesen aláírnám a megállapodást, de mi van akkor, ha kialakul még egy ilyen helyzet?"

Paratici: "Leo, a Juventus egy tőzsdén jegyzett vállalat, mivel az Agnelli-család tulajdonában áll. Azt akarod, hogy kéthavi béred miatt elszabaduljon a pokol?"

Agnelli, Nedvěd, és Paratici felelőssége is egyértelmű 

faszok.jpgA Calcio e Finanza jelentése szerint a torinói ügyészség képviselői "riasztóan súlyos bűncselekményként" jellemezték a Juventus által elkövetett visszaéléseket, kijelentve, hogy Andrea Agnelli elnök teljes mértékben tisztában volt a Paratici által elkövetett törvénytelen lépésekkel, ekképp pedig mindketten kulcsszerepet játszottak az ügy kibontakozásában. A cikk megjegyzi, hogy a bírósági képviselők szerint az elnök pontosan tudta, hogy az úgynevezett pénzügyi korrekciók szükségesek a klub költségvetésének egyensúlyban tartása miatt, ez pedig igaz helyettesére, Pavel Nedvěd alelnökre is, aki helyenként kifejezetten segítette Paraticit az illegális lépések megtételében.

Az ügyész úgy véli, hogy mivel a Juventus egykori vezetőségi tagjai három pénzügyi éven keresztül folytatták üzelmeiket, jelentős kockázata van annak, hogy magatartásuk a jövőben sem fog érdemben változni, miközben a játékosokkal kötött titkos szerződésekkel kapcsolatban arról beszéltek, hogy az Öreg Hölgynél valóságos feketepiac működött a labdarúgók ügynökeivel fenntartott viszonyrendszer, továbbá a velük együtt tető alá hozott egyezségek tekintetében, ugyanis a klub olyan bónuszokat juttatott el az érintett menedzsereknek a futballisták meggyőzéséért cserébe, melyekről utólag nem számolt be a részvényeseknek, s nem tüntette fel őket a költségvetési mérleg kiadásakor sem. 

Romeo Agresti az esti órákban egyébként arról írt, hogy a klub leköszönő igazgatótanácsa egyfajta utolsó lépésként elfogadta a Juventus éves pénzügyi beszámolójának módosított változatát, melynek alapján a 2022. június 30-ig terjedő mérleg 239,3 millió, míg a 2021-es idényre vonatkozó adat 226,8 millió eurós veszteséget mutatott ki a torinói alakulatnál, melyet a vezetőség jóváhagyásra terjesztett fel a következő, immár az új fejesek által megtartandó december 27-i ülés elé. 

A Juventus később hivatalos nyilatkozatot adott ki a témában, melyben a nyilvánosság előtt is elismerte a pénzügyi adatok módosításának elfogadását, emellett pedig leszögezte, hogy a klub mindenben törvényesen és legálisan járt el az elmúlt évek pénzügyi mérlegeinek összeállításakor, egyúttal pedig kijelentette, hogy az ellene folyó vizsgálatok tekintetben továbbra is együttműködik az érintett hatóságokkal és szövetségekkel.