Rabiot: "Januártól fogva a Scudettót célozzuk majd meg"

rabiot_1.jpgA Juventus kiváló formában játszó középpályása, a teljesítményének köszönhetően a francia válogatott keretébe is bekerülő Adrien Rabiot a minap hosszabb interjút adott az olasz médiának, melyben kijelentette, hogy rendkívül sokat tanult Massimiliano Allegritől, valamint egyebek mellett arról is beszélt, hogy továbbra is reális célként tekint a Scudettóra, miközben viszont nem foglalkozik a szerződéshosszabbításával kapcsolatos kérdésekkel. 

"Csapatunk elsődleges célja az volt, hogy visszatérjen a győztes útra, s hogy újra tényezővé váljon a Serie A-ban, ezt pedig kemény munkánknak köszönhetően sikerült is elérnünk. Ennek alapján úgy gondolom, hogy Federico Chiesa és Paul Pogba teljes körű januári visszatérését követően minden szempontból egyenlő esélyekkel szállhatunk majd harcba a Scudetto megszerzéséért" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"Az, hogy tagja lehetek a világbajnoki keretnek, egy valóra vált álmot jelent számomra. 2018-ban sajnos nem lehetettem az együttes tagja az oroszországi tornán, most viszont igyekszem minden egyes percet kiélvezni, melyet itt tölthetek, miközben persze a gyermekkori emlékek is fel-feljönnek bennem. Ez alatt elsősorban a 2006-os vb-re gondolok, mikor Zinédine Zidane fantasztikus visszatérése után minden egyes meccsen teljes szívvel-lélekkel szurkoltam Franciaországnak, s nagyon csalódott voltam, mikor a fináléban büntetőkkel kikaptunk az olasz nemzeti együttestől. 

Mestereimmel gyakran beszélünk arról, hogy pontosan milyen labdarúgó vagyok, én pedig alapvetően egy összekötő játékosként tekintek magamra, melyben Didier Deschamps is egyetért velem. Egy olyan futballista, mint én, egyensúlyt teremt a különböző csapatrészek között, felvéve és megőrizve az éppen szükséges taktikai pozíciót, ami elősegíti a védelem és a támadósor összehangolását is. A meccseken általában arra törekszem, hogy a lehető legjobb módon olvassam és értelmezzem a játékot, miközben figyelek arra is, hogy alkalmazkodjak az éppen fennálló helyzethez, reagálva társaim helyezkedésére, attól függetlenül, hogy éppen mi birtokoljuk-e a labdát, vagy sem. 

Massimiliano Allegrit mindig is nagyszerű mesternek tartottam, aki rengeteget segített nekem a kibontakozásban. Maurizio Sarri kezei alatt szintén sokat tanultam, azonban az elmúlt két idény, melyet Allegri irányítása mellett tölthettem, sok szempontból új dimenziókat nyitott meg számomra. Idén nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy szakvezetőnk egyik stábtagjával, Paolo Biancóval tanulmányozzuk játékomat a mérkőzésekről készült videófelvételek alapján, ugyanis ez a tevékenység a válogatottban is nagy hasznomra válik, még akkor is, ha a francia együttes teljesen más elképzelések mentén szervezi meg játékát, mint a Juventus. 

A csapat keretét nézve sosem voltak kétségeim afelől, hogy nekünk a Scudettóért kell küzdenünk, azonban az év eddigi részében a sérülések miatt kivételesen nehéz dolgunk volt, ugyanis a teljes keret mindeddig egyetlen perc erejéig sem állt a mester rendelkezésére. Az idény elején elért rossz eredmények után elsősorban azt céloztuk meg, hogy a világbajnoki szünet idejére visszatérjünk a dobogóra, hogy januártól fogva méltó ellenfelei lehessünk a remek szezont futó Napolinak.

Úgy véljük, hogy a bajnokság hátralévő részében a Partenopei is fog pontokat hullajtani, az pedig innentől fogva már csak rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e kihasználni ezeket a botlásokat. Ugyan a tíz pontos különbség nagyon soknak tűnik, az évad még rendkívül hosszú, Chiesa és Pogba visszatérése pedig mindenképpen jó hatással lesz ránk, ahogy az olyan fiatalok berobbanása is fontos tényező lehet, mint Fagioli, Miretti, Saulé, vagy akár Iling-Junior. Együtt, igazi csapatként jó eséllyel célozhatjuk majd meg a Scudettót. Úgy gondolom, hogy bizonyos szempontból mindenki sajnálhatja, hogy a vb éppen most kerül megrendezésre, hiszen a Juventus mentalitása egyértelműen megváltozott az elmúlt két hónap során, nagy energiával és a kellő lelkesedés mellett pedig az eredmények eléréséhez szükséges légkört is sikerült megteremtenünk. 

A csapatnál felbukkanó ifjú reménységeknek csak annyit tudnék tanácsolni, hogy kövessék figyelemmel Allegri tanácsait, s igyekezzenek megfogadni azokat, mivel szakvezetőnk egy kiváló edző, aki nem csak a Juventusnál mindig fontos gólok elérét tartja szem előtt, hanem legalább ekkora figyelmet szentel a különböző pedagógiai módszereknek is. Massimiliano akkor is bátorírtja játékosait, kiváltképp a fiatalokat, ha azok hibáznak az edzéseken, ennek eredménye pedig mindenki számára látható lehet, mivel az elmúlt harminc napban mindannyian sokat fejlődtünk, s még a nehéz helyzetekben, igazán nagy nyomás alatt is jól teljesítettünk, ennek fényében pedig azt mondhatjuk, hogy a helyes irányba indultunk el. 

A Bajnokok Ligája-kiesés természetesen hatalmas csalódást jelent, nekünk, valamint a teljes klubnak is. Öt vereség semmilyen körülmények között nem számít elfogadhatónak ezen a szinten, ám így alakult, s most már kár lenne keseregni a történtek miatt. A sorozatból való búcsúnkat követően rögtön azt mondtam magamnak, hogy ha már a BL-ben nem lehetünk sikeresek, mindenképpen meg kell nyernünk az Európa-ligát, többek között már csak azért is, hogy más, kiváló együttesek legyőzésével újra megmutassuk, hogy helyünk van a nemzetközi élmezőnyben. Az EL-re elsősorban egy jó kihívásként tekintek, mely egyúttal arra is páratlanul hasznos lehet, hogy megfelelő lendületet adjon nekünk a Scudettóért folyó versenyfutásban. 

Jelen pillanatban nagyon fontosnak érzem magam a Juventusnál, többek között már csak azért is, mert Max Allegri alapemberként számol velem. A csapatkapitányi karszalag tekintetében van egy hierarchia a csapaton belül, melynek alapján Leo Bonuccit Juan Cuadrado és Danilo követik a sorrendben. Számomra egyáltalán nem prioritás, hogy külsőségekben is az alakulat vezére legyek, mivel a legfontosabb az, hogy a csúcsra juttassuk a Bianconerit, a többi pedig ennél jóval kevésbé számít. 

Igaz, hogy a nyár folyamán történtek kapcsolatfelvételek köztem, illetve egyes Premier League-klubok között, azonban végül maradtam a Juventusnál, ami talán a lehető legjobb döntés volt rám nézve. A PL még mindig a világ egyik legszínvonalasabb pontvadászata, ám egyelőre nem szeretnék a jövőre gondolni, mivel jelenleg a világbajnokságra, továbbá a Juve eredményes szereplésére összpontosítok. Nyugodtnak érzem magam, mivel nem siettet az idő, s úgy vélem, az elkövetkezendő hónapokban még bőven lesz lehetőségünk kiértékelni, hogy meghosszabbítsuk-e a nyáron lejáró szerződésemet" – összegzett Rabiot.