Barzagli: "A Juve a Scudettót és az EL-t is megnyerheti"

barzagli.jpgA Juventus korábbi kiváló védője és legendája, Andrea Barzagli a minap hosszabb nyilatkozatot tett a Bianconeri elmúlt hetekben mutatott feltámadásával kapcsolatban az olasz médiának, kijelentve, hogy a csapat az utóbbi eredmények tükrében még mindig versenyben lehet a Scudettóért, emellett pedig kitért a jobb teljesítmény okaira, valamint a ma esti mérkőzésre is, összehasonítva Max Allegrit, valamint a Lazio mesterét, Maurizio Sarrit. 

"A Juventus játékának talán legszembetűnőbb vonása a védekezés, s a csapat vágya, amit a gól elkerülésének érdekében mutat. A Zebrák persze hagyományaik szerint mindig is nagy hangsúlyt fektettek a védelem megfelelő működésére, s ez volt a jellemző a szezon elején is, melyet az is megmutat, hogy a fekete-fehérek mindössze hét találatot kaptak tizennégy forduló alatt, azonban az első meccseken mégsem tudták ennyire hatékonyan összehangolni az egyes játékosok mozgását, s jóval több teret hagytak az ellenfeleknek" – értékelt a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"A hátsó alakzat most nagyon szervezett és szilárd teljesítményt nyújt, a Juve génjeihez és szellemiségéhez méltó módon. Bár Max Allegri és Antonio Conte között igen kevés hasonlóság van, a védelem stabilitása mindkettőjük számára rendkívül fontos, ennek megteremtéséhez viszont olyan labdarúgókra van szükség, akik készek feláldozni magukat a csapatért, s alávetni magukat a közös érdekeknek. A Max által kivitelezett hadrendváltás kiegyensúlyozottabbá tette a gárdát, mivel a belső védők jobban teljesítenek a háromfős alakzatban, miközben Filip Kostić és Juan Cuadrado is kibontakoztak a széleken. Az új formációban Alex Sandro ismét képes remekül játszani, miközben Danilo helye megkérdőjelezhetetlenné vált, Bonucci és Bremer pedig alapvetően is garanciát jelentenek a magas szintű futballra. 

A futballban, csakúgy, mint az életben, néha nagyon hasznos tud lenni, ha szembesülünk a meztelen igazsággal, mivel az őszinteség által egy csapat képes lendületbe kerülni, melynek nyomán akár az olyan szenvedős meccseket is megnyerheti, amik korábban gondot okoztak számára. Az efféle győzelmek visszaadhatják egy keret önbizalmát, főleg akkor, ha a gárdát egy olyan tapasztalt szakvezető irányítja, mint Max Allegri, s olyan értékes személyekkel bír az öltőzben, mint a Juve régi és újdonsült vezéregyéniségei. 

A szezon eddigi részében a Napoli mind játék, mind pedig eredmények tekintetében fölényben volt a liga többi csapatával szemben, azonban a világbajnokság után egy másik idény veszi majd kezdetét, minden együttes számára. A Juventustól például tizenegy futballista fog elutazni Katarba, s nem lehet tudni, hogy ők mikor, illetve milyen formában térnek majd vissza januárban, azonban Federico Chiesa és Paul Pogba felépülésével, valamint Ángel Di María biztosabb játékával Allegri sokkal több minőségi labdarúgóval fog rendelkezni, mint korábban. Természetesen nagyon fontos lesz, hogy a Bianconeri jól kezdje majd el a téli menetelést, ám alapvetően úgy vélem, hogy a csapat még mindig képes lehet visszaküzdeni magát a Scudettóért folyó harcba. 

A 2015-ös gárda és a jelenlegi csapat nagyon különböznek egymástól, elvégre mi a mostani Juventushoz képest sokkal jobban éreztük a győzelem ízét és szükségességét, valószínűleg azért, mert korábban zsinórban négyszer szereztük meg a bajnoki aranyérmet, s akkor is mi voltunk a Scudetto elsődleges favoritjai. Idén jóval több versenyképes csapat van az olasz pontvadászatban, mint akkor, mivel a Napoli mellett a Milan és az Inter sem tettek le álmaikról, annak ellenére, hogy az évad eddigi részében mindkét együttesnek voltak olyan pillanatai és mérkőzései, mikor nem tudták meglelni a szükséges egyensúlyt, ez pedig érzékeny pontveszteségeket eredményezett nekik. 

Az Európa-liga-szereplés a csütörtöki napokra biztosan leköti majd a Juve figyelmét, azonban a klub kerete egyértelműen megnyerheti a trófeát, s véleményem szerint Allegri nem is fogja félvállról venni a sorozatot. Az Öreg Hölgy nem azért fog pályára lépni az EL-ben, hogy hülyét csináljon magából, mivel egyértelműen célként és lehetőségként tekintenek a serlegre. Nem gondolnám, hogy Max zavarban lenne az eddigi eredmények miatt, hiszen Allegri nagyon jól teljesít nyomás alatt. A tavalyi évben a Bianconeri semmilyen szempontból nem produkált látványos idényt, azonban nagyobb volt a csapat által mutatott folytonosság, míg idén heves kritikák övezik a Zebrák szereplését, dacára annak, hogy az alakulat hét ponttal többet gyűjtött a Serie A-ban, mint az elmúlt évad ezen szakaszában. 

Nehéz lenne megmondani, hogy a Lazio reálisan milyen eredményre lehet képes idén, ám nagy kíváncsisággal figyelem menetelésüket, mivel egyelőre nagyon kevés gólt kapó védelmük, valamint eredményesen működő támadósoruk miatt is megérdemelten foglalják el a tabella harmadik helyét. A csapatnak mindazonáltal nincs meg az az ösztönös kreativitása, melyet Maurizio Sarri látni szeretne, ezért pedig úgy gondolom, hogy a vasárnap esti rangadó két olyan csapat meccse lesz, melyeknek a védelem jelenti fő erősségét. Sarri és Allegri edzői munkamódszerei élesen különböznek egymástól, hiszen a két szakember alapvetően is más elvekkel bír, azonban annyi szent, hogy mindketten markáns nyomokat hagynak a csapatokon, amiket irányítottak, s nagy hatást gyakorolnak a kezeik alatt dolgozó futballisták többségére is" – zárta szavait Barzagli.