Allegri: "Nem véletlenül tettük Danilót kapitány-helyettessé"

allegri_pre_verona_juve_1.jpgA Juventus az év utolsó előtti meccsén a bajnoki tabella sereghajtójának számító Hellas Verona otthonába látogat majd ma este 18:30-as kezdettel, hogy Marco Di Bello bíráskodása mellett ott próbálja meg elhódítani az élvonalhoz való felzárkózáshoz szükséges újabb három pontot. A magyar televízióadók közül a SPORT1 adásában képernyőre kerülő meccs előtt természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, szót ejtve a hiányzókról és a várható kezdőről, a fiatalokról, valamint a világbajnoki szünet alatt követendő menetrendről is. 

"Az Inter elleni győzelem után nagy boldogságot és felszabadultságot éreztünk, az a meccs mindazonáltal már a múlthoz tartozik, s egy lezárt fejezetet képez a szezon történetében. Holnap este egy olyan csapat ellen fogunk játszani, mely az elmúlt öt találkozónk közül három alkalommal is képes volt megverni a Juventust, az idény eddigi részében pedig önmagához méltatlan módon kapott ki mérkőzésein" – fogalmazott a szakvezető. 

"A Verona különösen jól szokott teljesíteni hazai pályán. Nehéz meccsre számítok, ugyanis ellenfelünk bizonyos játékosai kiváló lövéseket szoktak elereszteni a kapu irányába, emellett pedig a pontrúgások során is veszélyesek, eredményesen használják ki lehetőségeiket, s erőnléti szempontból is kiemelkedőek. A Hellas nem érdemli meg, hogy abban a pozícióban tartózkodjon a tabellán, mint ahol most van, ám nekünk mindenképpen jól kell játszanunk technikai, fizikai, illetve érzelmi szempontból, máskülönben az Inter elleni sikert már ki is dobhatjuk a kukába. 

Mattia Perin biztosan játszani fog, mivel Wojciech Szczęsny tizenkét meccset védett végig zsinórban, s pihenésre szorul. Nem biztos, hogy Leandro Paredes és Moise Kean pályára lépnek majd annak ellenére, hogy felépültek, mivel nagy körültekintéssel szeretnénk kezelni az ő állapotukat, míg Ángel Di María aligha fog többet bírni harminc percnél. Dušan Vlahović, Weston McKennie és Federico Chiesa állapota további kiértékelésre szorul.

A szerb center játékát egy kisebb ínygyulladás hátráltatja, tegnap azonban már jobban mozgott az edzésen, ha pedig a Verona ellen nem lehet majd velünk, vasárnap újabb lehetősége lesz a pályára lépésre. Chiesa felépülésének ellenére olykor még érez egy kis kellemetlenséget a térdében, ami teljesen normálisnak számít mindaddig, amíg a kérdéses testrész nem nyeri vissza a szükséges stabilitást. (Végül egyik labdarúgó sem került be a Juventus meccskeretébe, ahogy McKennie is kimaradt az együttesből – a szerk.)

Arkadiusz Milik kiváló állapotban tudhatja magát, s bevethető lesz holnap. Mint minden támadónak, neki is vannak olyan meccsei, mikor sikerül gólt szereznie, s akadnak olyanok is, amikor nem, azonban alapvetően nagyon elégedett vagyok teljesítményével. Nicolò Fagioli szintén kiváló produkciót mutatott az utóbbi meccseken, ám most az a legfontosabb, hogy hagyjuk őt nyugodtan dolgozni, ugyanez pedig igaz Fabio Mirettire is, aki ugyancsak remek teljesítményt nyújt, s már 20-22 mérkőzésen szerepelt a Juventus első csapatában. Bár Fagioli egyelőre csapatunk egyik legjobb formában lévő játékosa, biztosan akadnak majd olyan időszakok, mikor neki is pihenésre lesz szüksége, azonban jó hír, hogy kettejüket leszámítva is vannak olyan fiatal tehetségeink, akik égnek a bizonyítása vágytól, attól függetlenül, hogy egyelőre kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, mint a két középpályás. 

A minap hosszabb beszélgetést folytattam Juan Cuadradóval, aki a hierarchia szerint a második lenne Leo Bonucci mögött a csapatkapitányi sorrendben, aki továbbra is a karszalag első számú birtokosa. Juan az utóbbi hetekben néhány alkalommal túlságosan ideges volt, nem mindig érezte a felelősséget, s túl könnyen megadta magát egyes szabálytalanságoknál, ami miatt azt mondtam neki, hogy jobban örülnék, ha Bonucci után a sokkal nyugodtabb Danilo következne a sorrendben, akit ekképp nem véletlenül tettünk meg Leo helyettesévé, a határozatot pedig Cuadrado, valamint Alex Sandro is elfogadták. 

Mario Mandžukić egy nemrég adott nyilatkozatában elejtett egy olyan mondatot, melyet fel kellene vésni a stadion falaira: a horvát arról beszélt, hogy egy játékosnak nem azért kell pályára lépnie, hogy gólokat szerezzen, hanem, hogy hozzásegítse a csapatot a győzelemhez. A Napoli eddig rendkívüli szezont futott, s ha így folytatják, senkinek sem lehet esélye ellenük a bajnoki küzdelemben, nekünk azonban egyszerre csak egy lépésben szabad gondolkodnunk, mivel csak ezen az úton nyerhetjük vissza erőnket. 

A Lazio elleni összecsapás után november 18-ig fogunk edzéseket végezni a Torinóban maradó labdarúgókkal, ezt követően azonban december 6-ig egy kisebb szünetre vonulunk, mivel a klubcsapatok mellett a vb-ről lemaradó nemzeti együttesek is ekkor kezdenek majd el ismét barátságos meccseket játszani. Karácsony tájékán már teljes erőbedobással fogunk készülni az idény második felére, a tornára nevezett futballisták pedig attól függően érkeznek majd vissza, hogy meddig jutottak Katarban" – összegzett Allegri. 

Romeo Agresti szerint a mester a következő kezdőcsapatot fogja nevezni a meccsre: 

(3-5-2): Perin; Rugani, Bonucci, Danilo; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Milik, Kean.