Asamoah: "Nem lepődnék meg Conte visszatérésén"

asamoah_conte.jpgA Juventus egykori ghánai bal oldali középpályása, az Öreg Hölgyet 2012 és 2018 között szolgáló Kwadwo Asamoah a napokban hosszabb nyilatkozatot adott a La Gazzetta dello Sportnak, melynek szót ejtett az Öreg Hölgy mostani, nehéz helyzetéről, valamint Antonio Conte lehetséges visszatéréséről is, nem feledkezve meg Paul Pogba hazaigazolásának értékeléséről sem. Az alábbiakban e szavak magyar fordítását olvashatjátok. 

"Karrierem fordulópontja egyértelműen Juventushoz igazolásom volt, ezért pedig egész életemben hálás leszek az engem kiszemelő Antonio Conténak, akire egyfajta második apaként tekintek. Szerencsésnek tartom magam amiatt, hogy útjaink keresztezték egymást a mesterrel, ugyanis neki köszönhetően egy teljesen más játékos lettem, mint aki addig voltam, kezei alatt pedig valósággal szárnyaltam a közös munka folyamán" – fogalmazott bevezetőként. 

"Nem lepődnék meg, ha a mester visszatérne a Bianconerihez, mivel az évek során megtanultam, hogy a futballban bármi megtörténhet. Conte egy világklasszis edző, aki korábban is nagyszerű munkát végzett az Öreg Hölgynél, s olyan alapokat fektetett le az alakulatnál, melyekre utódja, a szintén kiváló képességekkel bíró Max Allegri is biztonsággal építkezhetett. 

Nem állt módomban megtekinteni a Juve összes idei meccsét, ám azokon, amiket láttam, szembetűnő volt számomra, hogy az alakulatból hiányzik a Conte által megkövetelt sikeréhség, elszántság, valamint a híres-neves Juve-szellemiség. A csapat nincs birtokában a folytonosságnak, aminek pedig alapvetőnek kell lennie ahhoz, hogy valaki a Bianconeri szerelését viselhesse. A torinóiak sosem játszanak normális meccseket a szó hagyományos értelmében véve, mivel náluk minden egyes találkozó döntő fontosságú, különösen azok, melyeket kis-, és középcsapatok ellen kell megvívni. 

Az, hogy az együttes sikeres-e, kizárólag mentalitás kérdése. Az én időmben Conte, valamint az olyan játékosok, mint Gianluigi Buffon, Claudio Marchisio, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, s Leonardo Bonucci meghatározó szerepet játszottak a Juventusnál, mivel számos fontos értéket adtak át az újonnan érkező, illetve a fiatal labdarúgóknak. Ebből a névsorból mostanra egyedül Bonucci maradt a gárdánál, aki persze teszi a dolgát, azonban kissé magányosnak tűnik. Igen sajnálatos és szégyenteljes dolog, hogy jelenleg már nem azt a Juvét láthatjuk a pályán, melyhez az elmúlt évtizedben mindannyian hozzászokhattunk. 

Számos meghatározó emlékem van Antonióról. Vegyük például a 2013/2014-es szezon végét, mikor pár nappal az utolsó forduló előtt bebiztosítottuk bajnoki címünket, azonban a mester hallani sem akart arról, hogy beiktasson egy plusz pihenőnapot. Még ekkor is azt akarta, hogy 100%-os fegyelemmel és akaraterővel készüljünk a meccsekre, mivel mindenáron meg akarta szerezni az összes lehetséges pontot, hogy a csapat 102 egységgel zárhassa az idényt. Ezt végül sikerült is elérnünk, amivel mindannyian nagyon elégedettek voltunk. 

Conte egy ilyen szakember: nagyszerű edző és kivételes motivátor, aki sosem hagy nyugtot futballistáinak, sem az edzéseken, sem pedig a meccsek ideje alatt. Mindig a tőle telhető legjobbat akarja nyújtani, s ezt követeli meg a kerettől is, azonban nem csak a levegőbe beszél, mivel ha példát kell mutatni a játékosoknak, mindig ő jár az élen, ezen felül pedig a legapróbb részletekre is kiterjed a figyelme, s nagy hangsúly fektet a labdarúgók megfelelő felkészítésére is. Lehet, hogy Conte alatt elhibázol egy passzt, azonban sosem fogsz kihagyni egy helyzetet...

Paul Pogba és én ugyanabban az évben érkeztünk a Juventushoz, kapcsoltunk pedig mindig nagyszerű volt, a pályán, valamint azon kívül is. Időnként mind a mai napig szoktunk beszélgetni valamelyik közösségi médiás platformon keresztül. Örülök, hogy a középpályás visszatért a Bianconerihez, mivel egy olyan bajnokról van szó, aki a legnehezebb pillanatokban is képes különbséget teremteni a csapatok között, feltéve, ha egészségi állapota ezt lehetővé teszi. Meggyőződésem, hogy felépülését követően ezúttal is nagy segítséget fog jelenteni a fekete-fehérek számára" – összegzett Asamoah.