Allegri: "Nem szeretnék a kiesésre gondolni"

allegri_pre_benfica_juve.jpgA Juventus holnap este a Benfica együttesével méri össze erejét a Bajnokok Ligájában, s ugyan a torinóiaknak gyakorlatilag már csak matematikai esélyük van a csoportból való továbbjutásra, az együttesnek mindent meg kell tennie a kirobbanó formában játszó portugál gárda legyőzéséért. A találkozót megelőzően természetesen a fekete-fehérek mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor megszokott nyilatkozatát a nemzetközi média színe előtt, ez alkalomból pedig egyebek mellett kitért a várható felállásra, az Európa-ligába való kiesés lehetőségére, továbbá a Zebrák előtt álló kihívás legfontosabb tényezőire is. 

"Jelen állás szerint még nem estünk ki a Bajnokok Ligájából, s nem kerültünk az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába sem. Két meccsünk van arra, hogy további pontokat szerezzünk a csoportban, mi pedig megpróbáljuk megragadni a lehetőséget erre. A Benfica a saját kezében tudhatja a sorsát, attól függetlenül, hogy holnap kikapnak-e tőlünk, vagy sem, s mivel ellenfelünk egyike azon kevés gárdáknak, melyek még nem szenvedtek vereséget ebben az idényben, holnap úgy kell futballoznunk, ahogy azt a torinói meccs első szakaszában tettük: az intenzitás folyamatos növelésével, fegyelmezett védekezéssel, s nagy odafigyeléssel, nem megkerülve a tényt, hogy a portugálok akkor a legerősebbek, mikor saját szurkolótáboruk előtt játszhatnak" – fogalmazott az olasz tréner. 

"A holnap esti megmérettetés sok szempontból is nagyon különleges lesz számunkra. Mindenképpen jól kell majd játszanunk annak érdekében, hogy végig meccsben maradhassunk, ugyanakkor semmi esetre sem szabad kapkodnunk, mivel az a célunk, hogy a csoportkör utolsó két összecsapásán javítsunk eddigi mérlegünkön, a végeredménytől függetlenül. A Benfica elleni első találkozónk egy igen sajátos kihívásnak bizonyult, amit alapvetően nem kezdtünk rosszul, ám a folytatásban mégis gólokat szereztek ellenünk, s vereséget mértek ránk. Ahhoz, hogy életben tartsuk továbbjutási reményeinket, egyértelműen nyernünk kell, ideális esetben kétgólos különbséggel, azonban tudjuk, hogy egy remek csapattal fogunk szembenézni, ez pedig a legkevésbé sem könnyíti meg dolgunkat. 

Az elmúlt két meccsen nem véletlenül alkalmaztuk a 3-5-2-es felállást, mivel a rendelkezésünkre álló játékosok ebben a hadrendben voltak képesek a legjobb teljesítményt nyújtani. Elképzelhető, hogy holnap kissé más elképzelésekkel fogunk próbálkozni, mivel jelenleg már több futballistát tudnánk bevetni, mint korábban. Annyi szent, hogy hátsó alakzatunknak mindvégig kiválóan kell majd játszania, azonban támadóinkra is nagy szerep fog hárulni, elvégre nekik jóval több lehetőséget kellene teremteniük, mint a torinói mérkőzésen. Arra törekszünk, hogy kiküszöböljük a Benfica elleni odavágó hibáit, bár ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez sikerülni is fog nekünk. 

Nem hozhatjuk magunkat még egyszer olyan kellemetlen helyzetbe, mint az AC Milan és a Maccabi Haifa elleni meccseken, azaz nem vethetünk véget a bennünket jellemző jó formának. A futball alapvetően egymást váltó epizódokból áll, ennek nyomán pedig egy csapatnak néha jól megy, néha pedig nem, azonban ha kellően magabiztosak vagyunk, akkor minden lehetőség adott számunkra ahhoz, hogy sikeresek legyünk. A Benfica elleni találkozó után ismét a bajnokságra fogunk összpontosítani, hiszen november közepéig ott is fontos megmérettetések várnak ránk. 

A legnagyobb kockázat talán abban rejlik, hogy elképzelhető, hogy utóbbi két diadalunk túlzottan nagy lelkesedést váltott ki belőlünk, ami természetesen nem lenne baj, viszont nem szabad hagynunk, hogy átessünk a ló túloldalára, s hogy mindent rózsaszín szemüvegen keresztül nézzünk. Az efféle eufória túlságosan is megnövelheti biztonságérzetünket, amit pedig semmi esetre sem lenne szabad megengednünk magunknak. A lényeg az, hogy holnap este kompaktak legyünk, főként a védelem tekintetében, mivel ha ez a feltétel adott, akkor az akciók során is hatékonyabbakká válhatunk. Fontos, hogy megfelelő hozzáállással és teljes odafigyeléssel fussunk ki a gyepre, mivel annak ellenére, hogy e tényezők megvoltak az utóbbi két meccsünkön, előtte nem igazán rendelkeztünk velük. 

Nagyon sajnálnám, ha kiesnénk a BL-ből, azonban egyelőre nem szeretnék erre gondolni. Holnap mindent meg kell tennünk a győzelemért, ha pedig a Benfica sikerrel veszi a Maccabi Haifa elleni kihívást az utolsó csoportmeccsen, emelt fővel fogunk csatlakozni az Európa-liga küzdelmeihez. Holnap este egy gyönyörű találkozó vár ránk, csapatunk pedig fizikai és mentális szempontból is jól érzi magát, ami miatt bizakodó vagyok, ugyanakkor azt is tudom, hogy egy nap múlva már nem rágódhatok a múlton, s hogy egyedül a Lecce elleni bajnokira fókuszálhatok majd" – zárta szavait a mester.