Rekordméretű veszteséget szenvedett el a Juventus

allianz_stadium.jpgA Juventus a tegnapi nap folyamán megtartotta a 2022/2023-as szezon első igazgatótanácsi ülését, melynek keretében a fejesek elfogadták a klub előző pénzügyi évre vonatkozó kimutatásait, s mint kiderült, a Bianconerinek rekordméretű veszteséggel sikerült zárnia a szezont, mely nem csak az Öreg Hölgy, hanem a teljes Serie A történetének legnagyobb mínuszát jelenti a maga elképesztő, 254,3 millió eurós összegével. 

Az igazgatótanács a bejelentés értelmében ezzel lezártnak tekintette a 2022. június 30-án véget érő pénzügyi évet, ugyanakkor a nyilvánosságra kerülő adatok a legkevésbé sem adnak okot a bizakodásra, főleg annak fényében, hogy a Zebrák vesztesége 2021-ben még "csak" 209,9 millió eurót, miközben ez az adat 2020-ban 90, 2019-ben 40, 2018-ban pedig 19 millió euróról számolt be, azaz a veszteségek tekintetében folyamatos emelkedés figyelhető meg az olasz rekordbajnoknál. 

A közlemény értelmében a 44,4 millió eurós emelkedés elsősorban a Juventust érő, jelentős bevételcsökkenésnek tudható be, elvégre a fekete-fehérek a 2020/2021-es idényhez képest 37,3 millió euróval kevesebb profitra tettek szert az elmúlt évad során, nagyrészt a televíziós közvetítési jogokból befolyó összeg komolyabb visszazuhanása miatt, melyhez az olyan tényezők, mint a koronavírus-járvány miatti korlátozások, vagy éppen a stadionbérletet vásárló szurkolók számának erős apadása is hozzátették a maguk részét. 

A hírek szerint a vezetőség a következő hónapokban mindenképpen csökkenteni szeretné a klub kiadásait a költségvetési mérleg javításának érdekében, e tekintetben pedig már most nyáron is komolyabb sikerek történtek néhány, magas fizetéssel rendelkező játékos értékesítésével, mely folyamat várhatóan a következő időszakban is folytatódni fog. Ezen felül a fejesek mindenképpen szeretnének lépéseket tenni a jegyeladásokból származó bevétel növeléséért is, mivel ez az összeg még az előző pénzügyi évben is csupán 32 millió eurót tett ki, ami ugyan négyszer több a Covid miatti lezárások által sújtott 2020-as esztendő vonatkozó mutatóinál, még mindig alacsonynak tekinthető az Allianz Stadium befogadóképességéhez és a többi olasz klubhoz viszonyítva. 

Mint ahogy az várható volt, az ülés során az érintettek csupán a pénzügyi adatok elfogadását tették meg, s nem ejtettek szót sportszakmai kérdésekről, így tehát Massimiliano Allegri helyzetéről sem, akinek kispadon való maradását a tegnapi napon Fabrizio Romano is leszögezte. Ugyan egyes olyan pletykalapok az elmúlt órákban más vezetők, így az alelnök Pavel Nedvěd lemondását is előrevetítették, Giovanni Albanese klubhoz közeli információkra hivatkozva később arról írt, hogy a cseh legenda távozása egyelőre szóba sem került, ekképp pedig egy ideig minden marad változatlan a Juventus felelős pozícióival kapcsolatban.