Delneri: "Bízom Allegri szakértelmében"

delneri_2.jpg"A jelenlegi egy rendkívül kényes időszak, mivel nagy elvárások vannak a Juventusszal szemben, az eredmények pedig egyelőre a legkevésbé sem jönnek, azonban ez a klub mindig is erős volt, s biztos vagyok benne, hogy ebből a helyzetből is ki fognak tudni mászni" – így kezdte a TuttoJuve számára adott, exkluzív interjúját a Bianconeri egykori mestere, a csapatot a 2010/2011-es idényben irányító Luigi Delneri, aki a szóban forgó válság okai mellett szót ejtett Max Allegri munkásságáról, bizonyos labdarúgók eddigi teljesítményéről, valamint a BL-ben lévő esélyekről is, mely nyilatkozat magyar fordítását az alábbiakban olvashatjátok. 

A közvélemény látszólag Max Allegrit kiáltotta ki bűnbaknak a rossz eredmények miatt. Számított arra, hogy negatívabb szereplés esetén ez a forgatókönyv következik be? 

"Teljesen normális, hogy mikor nem jönnek az eredmények, elsőként a vezetőedzőt vonják felelősségre emiatt. Massimiliano ugyanakkor nem kezdő, s nagyon jól ismeri a torinói környezetet, emellett pedig egy pragmatikus, győztes karakterrel bíró szakember, aki karrierje során Európában is megállta a helyét az Öreg Hölggyel. Ebből kifolyólag biztos vagyok benne, hogy sikerül majd kiutat találnia a jelenlegi válságból, s átvészelnie a mostani időszakot, kissé úgy, ahogy a 2015/2016-os, bajnoki elsőséggel végző évadban tette, mikor a Sassuolo elleni vereség után senki sem gondolta volna, hogy a Juve megnyerheti a Scudettót, végül azonban mégis így történt."

Sőt, már akkor is szóba került, hogy a mester elveszítheti állását. 

"Igen, de a Juventusnak kemény munkával és folytonos győzelmekkel sikerült felkapaszkodnia a tabella első helyére. Az ezt követő években szintén volt egy pont, mikor nem mentek jól a csapat dolgai, ám Max ekkor is megtalálta a megoldást: kirakta a szélre Mario Mandžukićot, a csapat pedig talpra állt, s bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is."

Vajon mi az oka a mostani válságnak? Miért teljesít rosszabbul a csapat, mint tavaly? 

"Erre nyilvánvaló módon csak azok tudnának pontos választ adni, akik a klubnál tevékenykednek, én pedig pusztán a véleményemet tudom elmondani a kialakult helyzetről. Úgy gondolom, hogy a futballban bármikor előfordulhatnak ehhez hasonló problémák, kiváltképp egy olyan csapat esetében, mely olyan nagy átalakuláson ment keresztül a nyár folyamán, mint a Juve. A játékosok között bizonyára még nem alakult ki a megfelelő kémia, főleg úgy, hogy az együttesnek olyan meghatározó labdarúgókat kell nélkülöznie kisebb-nagyobb sérülések miatt, mint Paul Pogba, vagy Federico Chiesa. Ennek a klubnak azonban, bármi történjék is, ha génjeibe van kódolva a győzelem, emiatt pedig amikor ezt nem sikerül elérnie, a szurkolókban ösztönösen gerjed fel a düh és a bánat."

Mikor ön ült a Juve kispadján, a csapat szintén nehéz helyzetben volt. Mesélne arról, hogy egy edző miként éli meg ezeket a problémákat? 

"Természetesen senki nem éli meg őket jól, viszont egy felkészült mesternek számolnia kell a gondok felmerülésével, s azonnal megoldást kell találnia ezekre. Az én regnálásom alatt a szezon második felében jelentkeztek súlyos problémák, ugyanis Quagliarella, Iaquinta, De Ceglie, valamint Martínez sérüléséig jól szerepeltünk, ezután azonban sok pontot vesztettünk el nyert helyzetből, miközben az olyan ígéretes fiataloknak, mint Sørensen, Büchel, vagy Giandonato, a legkevésbé sem ment könnyen a beilleszkedés. Való igaz, hogy az idény végén csak a hetedik helyre sikerült befutnunk, ám a Juve könnyen lehetett volna akár negyedik is a tabellán. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy az akkori állapotokat nem lehet összehasonlítani a mostani helyzettel, mivel a jelenlegi Bianconeri sokkal erősebb, mint az én csapatom, s telis-tele van kiváló bajnokokkal."

Bízik abban, hogy a Juve végül továbbjut a BL-ben, s hogy harcba száll a Scudettóért? 

"Igen, mivel egy meccs is csak a hármas sípszóval ér véget. Amíg matematikailag van esély ezen eredmények elérésére, addig a Juventus minden fronton versenyben van, én pedig bízom Allegri szakértelmében és munkájában, valamint abban, hogy a jelenleg még sérült játékosok visszakapásával sikerül megfordítania a mostani tendenciákat. Már csak azért is kiállok a mester mellett, mert az utóbbi időben számos fiatalnak adott lehetőséget a csapanál, erre pedig nem igazán volt példa a Zebrák elmúlt szezonjaiban."

Vajon a keret fiataljai megfelelnek a Juve szintjének? 

"Szerintem igen, ám ahhoz, hogy ezt bebizonyítsák, sok idő és nagy türelem szükségeltetik. Mint minden fiatalnak, úgy Max felfedezettjeinek is lesznek kisebb-nagyobb hullámvölgyei, ám a mester már most hatalmas felelősséggel ruházza fel őket, ami nagyon fontos lesz a további sikerek szempontjából. Úgy vélem, hogy Allegri sokat foglalkozik a csapat reménységeivel az edzéseken, amivel hosszabb távon igyekszik megoldani a torinóiak gondjait, ezt pedig rendkívül jól teszi, mivel egy biztos alapot teremt meg az együttes számára."

Vajon a Juve csapatkapitánya, Leonardo Bonucci mennyire lehet fontos Allegri számára a válság átvészelésében? 

"Mindannyian tisztában vagyunk a két fél eddigi közös történetének buktatóival, azt viszont nem tudom, hogy jelenleg milyen dinamikák működnek közöttük az öltözőben. Ismereteim alapján mindenképpen egy hozzáadott értékként tekintek Bonuccira, aki karakterét tekintve hasonlít Chiellinire, Buffonra, vagy Del Pieróra, s függetlenül attól, hogy játszik-e, vagy sem, egy mesternek mindig szüksége van egy olyan játékosra, aki akkora tapasztalattal rendelkezik, mint ő."

Mit gondol, Dušan Vlahović képes lehet idén 20 gólt szerezni a csapat színeiben? 

"Biztos vagyok benne, mivel egy ilyen kaliberű támadó nem vár sokáig, s hamarosan ismét meg fogja mutatni képességei legjavát, ami természetesen minden szempontból a Bianconeri javára válik majd."

Kit tart a klub legjobb nyári igazolásának? 

"A Juventus jelentős igazolásokat hajtott végre a nyáron, mivel olyan nevek érkeztek a csapathoz, mint Pogba, vagy Di María, azonban eddig talán Arkadiusz Milik vált be a legjobban, mivel az elmúlt időszakban ő vitte vállán az együttest, ami miatt egy nagyon hasznos kiegészítőemberré válhat a későbbiekben. A lengyel egy rendkívül gólérzékeny, s kellően alkalmazkodóképes támadó, s biztos vagyok benne, hogy remek párost fog alkotni Dušan Vlahovićcsal" – összegzett Delneri.