Allegri: "Én vagyok a felelős az eredményekért"

maxi_pre_monza_juve.jpgA Juventus ma délután a Monza otthonában folytatja bajnoki menetelését, mely találkozó előtt a csapat utóbbi időben sokat kritizált mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, kifejtve álláspontját a szezon eddigi teljesítményéről, saját felelősségéről, a sérültekről, az ellenfél adottságairól, valamint a további tennivalókról is, amikből a tréner állítása szerint igen sok van az eddig látottak alapján. 

"Holnap jó reakciót kell adnunk legutóbbi kudarcunkra, viszont nagy tiszteletet kell mutatnunk a Monza iránt, mivel a csapat eddig minden alkalommal jól játszott hazai meccsein, nemrég pedig első pontját is megszerezte a Serie A-ban, emellett pedig jó egyéniségekkel rendelkezik, ami miatt óvatosnak kell lennünk azokban a helyzetekben, mikor emberfölényt alakítanak majd ki ellenünk. Az eddig kapott hét gólunk mind elkerülhető szituációk után került be hálónkba, mivel nagyobb odafigyeléssel és keményebb közbeavatkozásokkal bármelyik találatot képesek lettünk volna hatástalanítani, ebből fakadóan pedig egyértelmű, hogy gyorsan javulnunk kell a játék olvasását illetően" – fogalmazott a szakvezető. 

"Nemrég adott interjúm, melyben a virtuális Juventusról elmélkedem, inkább egy beszélgetés volt, melyet interjúként tüntettek fel a különböző orgánumok. A hangsúly azon lett volna, hogy jelen pillanatban nem áll rendelkezésünkre a teljes keret, holott a most sérült labdarúgókkal sokkal jobb eredményeket tudtunk volna felmutatni, ami véleményem szerint egy mindenki számára érthető és elfogadható gondolatmenet, amit eddig is figyelembe kellett volna venni a kritikák kapcsán. 

Az orvosi stáb jelentése szerint az idény eddigi részében 11 izomsérülést diagnosztizáltak a keretnél. Ez a szám tavaly mindössze 10-et tett ki, pedig csak nyolc meccset játszottunk. Egyes futballisták, mint McKennie, Pogba, vagy Chiesa, komolyabb gondokkal is szembesültek, míg más játékosok éppen a több meccs miatt dőltek ki hosszabb-rövidebb időre. A futball világában természetes, hogy az ember munkáját megkérdőjelezik, s egész biztos, hogy időnként hibázunk is, azonban mindenki követ el baklövéseket, így ez nem számít egy nagyon különleges dolognak. Én vagyok a csapat vezetőedzője, ezért pedig biztos többször nyúlok mellé, mint mások, ám egy profi szakembernél még ezekben a helyzetekben is szükség van a tisztánlátásra. 

Nem tudom, hogy ha a Benfica ellen sikerült volna nyernünk, a közvélemény mit mondott volna, ám én akkor is úgy gondolnám, hogy javulnunk kellene csapatként. Egy mesternek nem szabad magyarázkodnia, mivel egyszerűen az a dolga, hogy nyerjen. Jelen pillanatban nem kereshetünk kifogásokat, mivel eddig nem jöttek az elvárt eredmények, miközben a BL-ben hatalmas lemaradásban vagyunk, a Benfica elleni vereség után pedig minden mást is negatív fénytörésben látunk. Ez persze nem lehet hatással ránk holnap, mivel most már mindenképpen nyernünk kell, s közben bizakodhatunk abban, hogy a szünet után újabb 3-4 játékosunk térhet majd vissza a közös munkához, ami nagyon fontos lesz a lisszaboni találkozó előtt, hiszen arra a meccsre egyfajta döntőként kell majd tekintenünk. Elképzelhető, hogy amit most rossznak látunk, az 20 nap múlva már nagy pozitívum lesz, viszont azért tennünk is kell, hogy mindez így legyen, s hogy kikerüljünk a jelenlegi spirálból. 

Tavaly a hajlítóizmokkal volt a legtöbb probléma, míg idén a combközelítők rakoncátlankodnak, ám nagy erőkkel keressük a megoldást a problémákra, s nem mondhatnánk azt, hogy szakembereink nem végeznek jó munkát. Nem szeretném újra és újra ugyanazt elismételni, de el kell mondanom, hogy ahhoz, hogy egy adott játékrendszer jól működjön, a benne szereplő labdarúgóknak is bevethetőnek kell lenniük. Ángel Di María augusztus 20-a óta nincs 100%-os állapotban, rajta kívül pedig egyedül Juan Cuadrado lenne bevethető a jobb szélen, ám a kolumbiai jellemvonásai és kora nem engedik meg, hogy ebben a szerepkörben küldjem pályára őt. 

A legfőbb gondot nem a szisztéma, hanem az jelenti, hogy nem tudjuk lenullázni az állandóan felbukkanó hibák számát, melyek például a Benfica első találatát is eredményezték. Itt elsősorban nem a büntetőről beszélek, hanem arról, hogy hiába tartottuk meg a labdát az ellenfél térfelén, egy rossz helyzetfelmérés miatt elveszítettük azt, véget vetve ezzel az akciónak. Az eddigiekben túl sok könnyen elkerülhető gólt kaptunk, s a PSG elleni meccs után éppen ezért mondtam, hogy néha olyan, mintha csak én látnék bizonyos problémákat, ami természetesen annak a lehetőségét is felveti, hogy velem van a baj, nem pedig másokkal, ezért pedig időről-időre szükségét érzem annak, hogy megkérdőjelezzem magam. A szezon során talán én is követtem el súlyosabb hibákat, akár egyes cserék, a meccs előtti előkészületek, vagy a felállás tekintetében, így tehát semmiképpen sem vetném el annak lehetőségét, hogy én is részese vagyok az eddigi kudarcoknak, mivel ez teljesen elképzelhető és feddhető álláspont volna. 

Alex Sandro, Manuel Locatelli, valamint Adrien Rabiot nem lesznek elérhetőek holnap, míg Wojciech Szczęsny-nek továbbra is kellemetlen érzés van a lábában, ezért pedig Mattia Perin fog védeni. Di María kezdőként fog pályára lépni, azt ugyanakkor még nem tudom, hogy a bal szélen Kean, vagy Kostić kap-e lehetőséget, ahogy abban sem vagyok biztos, hogy kik játszanak majd a védelemben. A legfontosabb az, hogy jó meccset játsszunk, ám az sem utolsó szempont, hogy ismét találkozni fogok kedves barátommal, Adriano Gallianival, akit mindig öröm viszont látni, ahogy a Monza elnökét, Silvio Berlusconit is. A legendás páros eredményes munkájának egyértelmű lenyomata, hogy néhány esztendő alatt a Serie A-ba repítették klubjukat, ami miatt természetesen tiszteljük őket, viszont ezzel együtt is a három pont begyűjtését fogjuk megcélozni a nyugodt szünet érdekében. 

Mivel minden ember más, előfordulhat, hogy egyesek negatívumként látnak olyan dolgokat, melyekre én fontos tanulságként tekintek, amiből akár később is ki lehet majd indulni. Életfilozófiám alapján minden negatív dologban igyekszem megtalálni az abból fakadó fejlődési lehetőséget, s ezért elvetem azt az álláspontot, hogy vereség esetén nincs esély a növekedésre, mivel arra, hogy jobbá váljunk, mindig van lehetőségünk, attól függetlenül, hogy győzelmet aratunk-e, vagy kikapunk. Én nem a problémákról szeretek beszélni, hanem arról, hogy milyen módon oldhatjuk meg ezeket. Alapvetően bizakodó vagyok, mivel a csapat a balszerencse ellenére jó futballt mutat be, s erőnlétileg is megfelelő kondícióban tudhatja magát. A Benfica elleni második félidőt megfelelő teljesítménnyel kezdtük, azonban egy pillanatban kihagyott a figyelmünk, s nem hajtottunk végre egy szerelést a középpályán, ellenfelünk pedig kihasználta a rövidzárlatot, s megfordította a találkozó állását. 

Mikor nincs nálunk a labda, jobban kell koncentrálnunk, viszont nem sajnáltathatjuk magunkat a pech miatt, hiszen a helyzet ekkor csak rosszabb lesz. Ezt a múltban több alkalommal is megtapasztaltam, főként akkor, mikor a Milannal csak a 12. helyet foglaltuk el a bajnokságban. Úgy vélem, hogy minél inkább törekszünk a pozitívumok meglelésére, annál eredményesebb munkát fogunk végezni, s mint tudjuk, a jó szereplés mindig önbizalommal és nyugalommal ruház fel egy csapatot. A srácoknak persze azt mondom egy vereség után, hogy nézzétek, szarok voltunk, ezért pedig ki is kaptunk, azonban ez nem azt jelenti, hogy semmi esélyünk nincsen a javulásra, vagy hogy egyetlen jó dolgot sem tudok kiemelni az adott összecsapásról. Meglátásom szerint a mostani Juve még a számos hibával együtt is jól működik, s éppen ezért nem szabad hagynunk, hogy a sajtó állandóan változó véleménye befolyással legyen ránk. A Monza elleni győzelemmel bebiztosíthatjuk, hogy feltöltődve vonuljunk el a közelgő szünetre, s hogy felkészüljünk a november közepéig tartó további mérkőzésekre. 

Nagyon örülök, hogy ismét felröppentek a kirúgásomról szóló pletykák, mivel őszintén szólva hiányoltam ezeket a híreket az elmúlt időszakban, főleg azért, mert szórakoztat, hogy egy rossz meccs után minden létező lap lehozza, hogy az állásom veszélyben van. Naponta egyeztetek a klub vezetőségével, ezen megbeszélések alkalmával pedig mindig górcső alá vesszük az éppen aktuális helyzetet, ami persze nem jelenti azt, hogy egyes helyzetekben nem kell magyarázattal szolgálnom a fejeseknek, viszont azt az elnök úr és társai is tudják, hogy ha nem a munkára és a pillanatnyilag fontos feladatokra összpontosítunk, akkor semmiképpen sem fogunk javulást elérni. 

A felelősséget illetően kijelenthetem, hogy személy szerint én vagyok a leginkább felelős az eddigi eredményekért, bármennyire is sajnálom, hogy erről kell beszélnem. A média ennek ellenére rossz megközelítések mentén igyekszik felmérni a helyzetet, mivel a sajtónak nem kritizálnia kellene az egyes szakembereket, hanem arra kellene törekednie, hogy megértse az egyes döntések hátterét. Én egy rendkívül gyakorlatias ember vagyok, s inkább szeretek cselekedni, mint beszélni arról, hogy mit fogok tenni, azonban számtalanszor elmondtam, hogy több klasszisunk sem áll rendelkezésünkre, együttesünk pedig igenis jól teljesít az adott körülmények között. Bárki bármit mond, a labdarúgás világában az a jó edző, aki nyer, míg ha veszítesz... Nos, akkor nem sok jóra számíthatsz a közvéleménytől. 

Az elmúlt napokban beszélgettünk a csapattal, bár alapvetően keveset, mivel sok az elvégzendő tennivaló, mi pedig inkább ezekre szerettünk volna fókuszálni. A magam részéről biztos vagyok abban, hogy jó munkát végzünk, s úgy hiszem, hogy az önbizalom egy nagyon szükséges dolog, viszont a napi feladatok még ennél is sokkal fontosabbak. Holnap egy nehéz meccs vár ránk, mivel a Monza nemrég edzőt váltott, a Lecce ellen pedig remek teljesítményt nyújtottak, miközben mi továbbra is amatőr helyzetekből kapunk gólokat, amin egyértelműen javítanunk kell, hogy jobb helyzetből várhassuk a válogatott szünetet. Saját szemszögemből nézve magabiztos vagyok a jövővel kapcsolatban, mivel a jelenlegi szituáció nehéz, de nem megoldhatatlan, minket pedig általában a lehetetlen kihívások éltetnek és motiválnak igazán" – összegzett Allegri.