Cobolli Gigli: "Arrivabene feleslegesen szítja a tüzet"

giovanni-cobolli.jpgA Juventus egykori elnöke, Giovanni Cobolli Gigli a Benfica elleni kudarc után, hosszabb időt követően ismét hosszabb interjút adott a torinói klub aktuális helyzetével kapcsolatban, kifejtve, hogy tartja magát korábbi véleményéhez, azaz ahhoz, hogy a Bianconeri semmit sem fog elérni a mostani, mérgező légkör mellett, ezen kívül pedig beszélt a portugáloktól elszenvedett vereség okairól, s az új igazolások eddigi szerepléséről is. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását olvashatjátok. 

"Szerda este egy rossz Juventust láttam, mely azonban ennek ellenére is megpróbált akaratot mutatni és elkötelezettséget képviselni a pályán, még ha mindezt kissé szedett-vedett módon valósították is meg. A keretben sajnos számos olyan játékos található, aki erősen formán kívül van, vagy sérüléssel bajlódik, nem is beszélve az olyan meghatározó futballistákról, mint Juan Cuadrado, akit nagyon kedvelek, idén azonban az erős leépülés jeleit mutatja" – fogalmazott a TMW Radio adásában. 

Arkadiusz Milik ezzel ellentétben nagyon jó igazolásnak tűnik. 

"Lehet, hogy Milik leigazolása pusztán a szerencse miatt vált be ennyire, de a lengyel ezzel együtt is jó vétel volt, amit a mostani meccs is alátámaszt. A Juventusnak megvoltak a maga lehetőségei a Benfica ellen, főleg a második félidőben, mikor még az Arkadiuszt váltó Moise Kean is majdnem góllal segítette csapatát, hiszen egyik lövése kishíján beakadt a hálóba."

Mit gondol, hogyan lehetne kilábalni a mostani, nagyon nehéz helyzetből? 

"A Juventust körülvevő szituáció nagyon összetett, ezért pedig mindenekelőtt szilárdság és elszántság szükséges, mind csapat-, mind pedig klubszinten. Utóbbi alatt elsősorban azt értem, hogy véleményem szerint a klub vezérigazgatója, Maurizio Arrivabene a jelenlegi helyzetben nem tehetne olyan kijelentéseket, melyek az utóbbi időben elhangzottak tőle, s ezt nem csupán egyszerű emberként, hanem kommunikációs szakemberként, s több nagyvállalat korábbi ügyvezető igazgatójaként mondom."

Milyen kijelentésekre gondol pontosan? 

"Például arra, ahogy Arrivabene a Paul Pogba sérülése körüli drámáról nyilatkozott néhány héttel ezelőtt, mivel úgy tűnt, mintha kritikát fogalmazott volna meg az orvosi stáb tevékenységét, s a francia személyes döntését illetően, miközben biztos vagyok benne, hogy ha Pogba eredetileg úgy döntött, hogy nem vállalja a műtéttel járó kockázatokat, akkor a klubbal egyetértésben tette le a voksát emellett. Nincs rendben, hogy Arrivabene először támogatta a középpályást, majd nyilvánosan vonta felelősségre a lépéséért, hiszen ezzel nem csak a saját megítélését ássa alá, hanem a külvilág felé is azt mutatja, hogy a Juventusnál csak találomra, teljesen kiszámíthatatlanul hoznak döntéseket."

Ez önmagában nem igazán támasztja alá, hogy Arrivabene feszültséget szítana a keret és a vezetőség között. 

"Valóban nem, viszont más érdekes epizódok is történtek: a Benfica elleni meccs előtt Maurizio éppen egy puccos étteremből sétált ki, az egyik arra járó szurkoló pedig megkérdezte tőle, hogy a fejesek mikor rúgják már ki Allegrit, mire a vezérigazgató a kamerák előtt egyértelmű utalást tett arra, hogy ha lenne pénz a mester végkielégítésére, már régen menesztették volna Maxot. Ezt nagyon rossz magatartásnak gondolom, mivel annak ellenére, hogy  Arrivabene valószínűleg csak ironizálni szeretett volna, olyan kijelentéssel élt, melyet könnyen kiforgathatnak az eredeti szövegkörnyezetből. Ez a viselkedés a legkevésbé sem segíti elő a klub és a szurkolók közötti viszony javítását, illetve egység megteremtését, hanem csak tovább szítja a tüzet, amit nem lehet megtenni egy olyan környezetben, mint az olasz bajnokság, ahol az emberek még a kákán is csomót keresnek."

Tehát mi a teendő? 

"A Juventusnak most arra kell koncentrálnia, hogy legyőzze a Monzát, s hogy minél előbb meggyógyítsa a jelenleg még sérült játékosokat. Ángel Di María a BL-ben is megmutatta a neki jutó 20-30 percben, hogy még akkor is klasszis, ha éppen nincs jó formában, ezért pedig biztos vagyok benne, hogy amint a most még hiányzó sztárok ismét a csapat rendelkezésére állnak majd, a Bianconeri is másképp fog festeni. A jelenlegi helyzet nem a kritikák, hanem a szolidaritás ideje kellene, hogy legyen, melyre a szurkolók és a mester, valamint a futballisták és a mester között is nagy szükség van."

Ez azt jelenti, hogy nem gondolkodna el Max Allegri menesztésén? 

"Nem, még csak ötlet szintjén sem merülne fel bennem ilyesmi" – összegzett a korábbi sportvezető.