Komoly tervekkel folytatja a ma két éves PannonZebra

pz_logo2.jpg2020.09.14-e volt az a nap, amikor megnyitotta kapuit és megkezdte a munkát a PannonZebra Juventus-szurkolói oldal. Azóta két év telt el, megannyi hullámvölggyel-hullámheggyel, a klub és a futballtörténelem meghatározó pillanatait élhettük át együtt, és reményeink szerint ez így is marad  a jövőben. Történt megannyi változás, ami állandó volt, az a Ti figyelmetek, ami sok esetben a megalakulásunk első pillanatától tart.  Köszönjük, hogy itt vagytok velünk, és igényetek van a munkánkra!

Nemrégiben közzétettünk egy felhívást, amiben arra kértünk Benneteket, hogy segítsetek nekünk válaszaitokkal, ötleteitekkel abban, hogy fejlődni tudjunk, de tegyük ezt olyan tartalmakkal, amik Titeket leginkább foglalkoztatnak, amikről szívesen olvasnátok. Rengeteg kérdőív érkezett be, amiből 70 íródott jó akarattal, segítőkészséggel. Ezen 70 kitöltött ankét alapján – ezt külön köszönjük mindenkinek, aki időt szánt a kitöltésére – lesznek korábbi cikksorozatok, amiket újra viszontláthattok oldalunkon, illetve lesznek új témák is, amiket a leadott szavazataitok alapján szeretnénk elindítani. A következőkben ezen ívek értékelésével foglalkozunk (előre is elnézést azoktól, akiknek a meglátásai kimaradtak volna, kommentszekcióban bátran lehet jelentkezni, ha választ vártok rá, továbbá felhívnánk figyelmetek a e-mail címünkre, a pannonzebra@gmail.com-ra, ahol bármikor, bármilyen ügyben felvehetitek velünk a kapcsolatot).

Mindegyikünk számára rendkívül fontosak a visszajelzések, legyen szó fordításról vagy bármely szakmai írásról, egyéni munkáról. Más platformokon ez like, feliratkozás, vagy donáció formájában történik, esetünkben viszont a közösségépítés jegyében a komment a fokmérő. Ezért szeretnénk mindenkit ösztönözni arra, hogy szánjon időt rá, és regisztráljon a blog.hu-ra, továbbá hozzászólások írásával segítse a munkánkat. Nektek ez csak pár perc, nekünk viszont visszajelzés, hogy érdemes ennyi időt és energiát belefektetni az oldal működtetésébe. A kérdőívet legtöbben azok töltötték ki, akik egyáltalán nem használják a komment szekciót, irtó kevesen pedig akik sűrűn kommentelnek. Ezért szeretnénk azt kérni, hogy amennyiben erre az ankétra tudtatok időt szakítani és fontos nektek a Zebra, akkor tegyetek így a hozzászólások esetében is, és szóljatok hozzá bátran írásainkhoz.

Sokan reagáltatok arra is, hogy jó lenne növelni a közösséget. Elhihetitek, Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, bekopogtunk minden olyan helyre, ahol olyan munka folyik, amivel Mi azonosulni tudunk, ám tudni kell, hogy amilyen nagy a magyarországi Juventino-közösség, annyira széthúzó is. Egyetlen Juventino-csoport engedte csak egyetlen személy közbenjárásával és jóakaratával, hogy szót említhessünk röviden a PannonZebráról, ezen felül még egy olasz futballal foglalkozó mémoldal nyújtott nekünk segítséget annak idején. Esetünkben  így csupán két megoldás maradt arra, hogy növeljük az olvasótábort, az egyik az, ha Facebookon fizetett hirdetéseket teszünk ki, amit különösebben azért nem támogatunk, mert, ha egy hobbiba pénz kerül, akkor az sok jóra nem vezet, a másik pedig az, hogy Ti ajánljátok ismerőseiteknek, barátaitoknak oldalunkat, vagy megosztjátok cikkeinket azon helyeken, ahol ezt engedélyezik. Így ebben a kérdésben is a Ti segítségeteket kérjük. Egyébként büszkén jelenthetjük ki, hogy maga az olvasóbázis nem olyan kicsi már, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis a mercato utolsó napján átléptük az 1000 Olvasót, ami egyértelmű rekord a PannonZebra történetében. Lassan-lassan növekedünk, de, mint az előbb említettük, a mozgásterünk sajnos igen korlátozott.

A legtöbb dicséret, elismerés és kérés JuventusFanatikus felé szólt, amit ezúttal is szeretne nagyon megköszönni. Sajnos időszűke miatt a megszokott elemzések, szakmai írások már nem megoldhatók a szokásos formában és minőségben, összecsapott munkát pedig nem szeretne végezni. Ám valamelyest átcsatolva egy másik népszerű kérésre, benne van abban, hogy legyen a Zebrának is podcastje. Ez egyelőre nehezebben kivitelezhető a Szerkesztőségen belül, ugyanis a többiek minden szabadidejüket a cikkírásnak szentelik, ami miatt erre nem lenne minden esetben kapacitásuk, ám nagyon szívesen készítené el veletek, Olvasókkal a podcast-adásokat. Úgyhogy amennyiben lenne jelentkező arra, hogy valaki kipróbálná magát egy podcastben (akár csak egy alkalomra), jelentkezzen bátran! Nem kell más hozzá, csak egy mikrofonnal rendelkező eszköz, maximum egy óra szabadidő és a véleményed.

Talán a szakmai írásoktól is többen imádják a mercato rovatot, ami hatalmas dicséretként hat számunkra, ugyanis ez volt az egyik fő tervünk a megalakulás alkalmával, hogy ezzel az egyedi módszerrel a lehető leghitelesebben, leggyorsabban és legkönnyebben érthetően juttassuk el hozzátok a Juventusszal kapcsolatos híreket. Ugyan a gyorsaságunk és a sűrű frissítések száma már sajnos nem olyan, mint annak idején, mivel egyre kevesebb időt tudunk áldozni a Zebrára, ám igyekszünk régi fényünkben pompázni és ezt kiküszöbölni azzal, hogy a legjobb tudásunk szerint színkódoljuk a forrásokat, a lehető legsűrűbben. Ezúttal is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ismét történtek változások az Adatbázisban, azaz a lehető legfrissebb információk állnak rendelkezésetekre.

A meccsekhez kapcsolódó nyilatkozatokat is rengetegen kedvelik, és ugyan ezekkel is voltak az utóbbi időben fennakadások, ám úgy tűnik, hogy sikerül megoldanunk azt, hogy rendszeresen olvashassátok a klub szakembereinek és játékosainak nyilatkozatait. 

A visszatérő sorozatok kapcsán a híres Juventinókról szóló volt messze a legnépszerűbb, így természetesen az kerül első sorban folytatásra, míg a többi csapatról szóló cikksorozat a legkevésbé olvasott, ezért azon irományokat ezentúl rövidebb formátumban, ám sűrűbben tesszük közzé. Érkezett olyan kérés is, hogy térjenek vissza az aktuális ellenféllel való interjúk, amik abban az esetben meg is fognak történni, amennyiben olyan együttessel játszunk, akiknek szurkolóit még nem interjúvoltuk meg, és rendelkeznek aktív szurkolói oldallal. Egyébként a távoljövőben ismét elkezdődhet sorozatszerűen, úgyhogy ez a témkör még nincs teljesen kifutva.

Több olyan ötlet is fel lett vetve, miszerint szeretnétek olvasni a szakmai stáb és a vezetőség belső munkájáról, komolyabb pénzügyekről, miegymás. Ezekből természetesen hitelesen, saját kútfőből nem tudunk cikket írni, ám amennyiben vannak erre vonatkozó anyagok, azt fordításként mindenképp szeretnénk elkészíteni nektek. Az edzésekről annyit tudunk garantálni, hogy képek és videók formájában vélhetően Facebookon/Instagramon beszámolunk róluk. Ha már a közösségi médiáknál tartunk, erre a célra érkezett szerkesztőségünkbe Louys, aki csak ezzel a feladattal fog foglalkozni, és megpróbálja színesebbé és aktívabbá tenni a Facebook-oldalunkat és újból belevágunk az Instagramon is, ugyanis visszajelzéseitek alapján lenne egy bizonyos réteg, akiket érdekel. Egyelőre ez az ügy még kezdeti fázisban van, de igyekszünk komolyabban megkezdeni a munkát ezen platformokon, hogy érdemes legyen minket ott is követni.

Írtátok, hogy fejlődnünk kell cikkek mennyiségében, és a színvonal tartásában. Ebben abszolút igazatok van, ezt Mi is így látjuk, ám ehhez további segítő kezek kellenek, ugyanis legtöbben közülünk munka/suli és család mellett igyekeznek időt szakítani erre a célra, és a csapat is igencsak azon munkálkodik, hogy megnyirbálják a motivációnkat. Ezért szeretnénk megkérni minden olyan Olvasót, aki érez magában egy kis kedvet és affinitást arra, hogy szerkesztő legyen, jelentkezzen nálunk, mert máskülönben nem tudjuk tartani a kívánt és elvárt színvonalat. Az olyan meglátásokat, miszerint érdemes lenne a cikkek szövegkörnyezetét kicsit modernizálni, több képet használni és váljunk interaktívabbá, mindenképp megfogadjuk, ám a Zebra blog felületén történő kinézetén nem kívánunk változtatni. 

Ha már a blog-felületnél tartunk, a döntő többség meg van elégedve ezzel a hellyel, ahol a PannonZebra most létezik, így a jövőben nincs tervben költözés saját weboldalra a jobb lehetőségek reményében. Ugyan volt aki kiemelte, hogy jobb lenne egy modernebb kommentelési rendszerű felületre váltani (Mi sem vagyunk megelégedve magával a blogmotorral), ám a Ti akaratotok szerint itt tervezzük a jövőnket.  

Végezetül pedig nagyon köszönjük, hogy sokan úgy jellemeztétek oldalunkat, hogy: színvonalas, jó közösség, minőségi, naprakész, jól moderált, szakmai, igényes, ugyanis pont ezek lennének azon irányvonalak, amiket követni szeretnénk, és amin dolgozunk, hogy védjegyeinké váljanak.

Még egyszer köszönjük, hogy itt vagytok, szakadatlan bizalommal a nehéz időkben is, mert ezt nem lehet elégszer elmondani. Bízzunk benne, hogy még sok-sok születésnapot ünnepelhetünk együtt rengeteg Juventus-győzelemmel, amilyen remélhetőleg a mai is lesz. Köszönjük! :)