Beharangozó – a Benfica elleni meccs

sl_benfica_logo_svg.pngA múlt héten elszenvedett párizsi 2:1-es vereség után a csapat megkezdi a hazai szereplést is a Bajnokok Ligájában. A portugálok elleni dupla meccsen elég sok múlhat, a csoportbéli helyezés, sok-sok pénz, és akár Allegri mester állása is. Ezen a két találkozón szinte csak a hat pont megszerzése lehet elfogadható, de a négy abszolút a minimum elvárás. 21 órai kezdettel lépnek pályára a csapatok az Allianz Stadiumban, a televízióban Magyarországon nem lesz megtekinthető, a játékvezető pedig  a német Felix Zwayer lesz. 

A 41 éves berlini születésű bíró eddig ebben a sorozatban 22 alkalommal vezetett mérkőzést, és már a 2015/16-os szezonban egy Chelsea-Maccabi Tel Aviv összecsapáson bemutatkozott, amit 4:0-ra az angolok nyertek. 117 sárga kártya fűződik a nevéhez, négy piros, és 10 büntető. A piros-fehérek egy MU elleni hazai 0:1 alkalmával találkoztak vele, míg az olaszok kétszer, az Atlético elleni madridi 2:0-ás zakó, és a Lyon elleni hazai 2:1 esetében. 

A Benfica edzője is német, Roger Schmidt, aki bár már 55 éves, sem a Juventusszal, sem Max Allegrivel szemben nem lépett még fel trénerként. Neve talán ismerősen csenghet egyesek számára, ugyanis korábban a Bayer Leverkusen vezetőedzője volt három esztendőn keresztül. Ismert továbbá arról, hogy együtteseitől komoly labdatartást és támadó futballt vár el, amihez a Benficánál meg is van a szükséges játékosanyagja. Együttese 4-2-3-1-ben szokott rohamozni, igen komoly támadópotenciállal rendelkező játékosokkal. A portugálok irányítását a nyáron vette át, és mind a 11 összecsapást megnyerte együttesével. 

A csapata ezzel szemben már hatszor is összemérhette erejét a Bianconerivel, és nyomasztó fölényben vannak, hiszen négyszer győztek, egyszer döntetlen lett, és csak egyetlen alkalommal tudott az Öreg Hölgy nyerni, az UEFA-kupa 1992/93-as szezonjában 3:0-ra. Ezen a meccsen a gólokat Jürgen Kohler, Dino Baggio és Fabrizio Ravanelli szerezték, és mivel a luzitánok csak 2:1-re nyertek Lisszabonban, így a torinóiak jutottak tovább. A legfájóbb pedig természetesen az az Európa-liga elődöntő, ahol a kinti 2:1-es vereség után a Zebrák azért indultak harcba hazai pályán, hogy egy esetleges 1:0-ás győzelemmel a saját stadionjukba játszhassák a sorozat döntőjét, de csak egy vérszegény 0:0-ra futotta, és egy hatalmas csalódásra. 

Az As Águias nem csak a bajnokságot vezeti 18 ponttal úgy, hogy 14 lőtt gól mellett csupán hármat kaptak, hanem a H csoportnak is éllovasa, ugyanis a Maccabi Haifát 2:0 arányban tudták legyőzni, ami jobb gólkülönbségnek számít, mint amennyivel a PSG tudta felülmúlni a Juventust. A lisszaboniak győzelmi szériájához fontos adalékként szolgál, hogy mindeddig igazán komoly ellenféllel nem találták szemben magukat, ám ennek ellenére korántsem lebecsülendőek a Sasok.

A harminchétszeres portugál bajnok, és jelenleg is listavezető klub jelenlegi értéke 239 millió euró, legértékesebb labdarúgóik pedig David Neres, Alejandro Grimaldo, és Rafa Silva, kiknek az értéke 20 millió euróra van taksálva a Transfermarkt szerint.

Több ismert játékossal is rendelkeznek, mint amilyen a nyáron szerződtetett Julian Draxler, az egykor óriási tehetségnek tartott João Mário, vagy a Manchester Cityt is megjárt argentin válogatott Nicolás Otamendi. 

joao-mario-neres-goncalo-ramos-new.JPGAz ellenfél annyi portugál szinten jó képességű labdarúgóval rendelkezik, hogy nehéz csupán egyet kiemelni közülük. Kezdhetnénk a sort Grimaldóval, aki az egyik legtehetségesebb bal szélső védő még mindig, annak ellenére, hogy 26 éves kora ellenére még mindig nem hagyta el Lisszabont, és a spanyol válogatottba sem kapott meghívót. Igazi modern szélső védő, aki folyamatosan párharcokat keresi, ennek köszönhetően rengeteget szerel és sok cselt visz véghez, ám közbeavatkozások terén is kimagasló. Nagyszerű bal lábbal van megáldva, amivel szórja a jobbnál jobb labdákat csapattársai felé, a rögzített szituációkat pedig nagyszerűen végzi el. Szinte biztosra vehető, hogy az igencsak gyengécske Juventus-jobbszél nehéz időket fog átélni támadásban és védekezésben, különösképp, ha João Mário is pályára lép, aki irányító szélsőként mozgathatja csapatát. A center mögött elhelyezkedő rutinos Rafa Silva is okozhat gondot a Juve-védelmének, ahogy a szebb napokat látott David Neres is őrületbe kergetheti az olaszok balhátvédjét. A döntőfaktor a középpályán lehet ezúttal, ugyanis két szemtelenül fiatal, ám annál kiválóbb szűrőpárossal rendelkezik a Benfica Enzo Fernández és Florentino Luís személyében, kiknek minden mozdulatát érdemes lesz figyelnünk. Amellett, hogy elképesztő védőmunkával és labdabiztossággal dolgoznak, az argentin Fernández nagyszerűen játszik előre, valami kivételes módon képes hosszú labdákkal megjátszani a támadókat. Nem elírás, meccsenként 9.8 hosszú átadása van, 76% pontossággal, ami hihetetlen számadat. 

Ám ne csak az ellenfél erősségeiről, hanem gyengeségeiről is ejtsünk pár szót. Ilyen a center poszt, ahol igencsak gyengélkedik a nagy múlttal rendelkező portugál gárda, ugyanis mind a fiatal Gonçalo Ramos, mind Petar Musa nem tudott ebben a szezonban betalálni, és a jó teljesítménnyel is igencsak adósak. Gyenge pont lehet a Pirosak védelmének jobb széle is, ahol legtöbb esetben Gilberto jut lehetőséghez, Kostić számára jó lehetőség lehet ez, hogy elkezdje törleszteni a vételárát. A védelmük közepe hazai szinten eléggé acélosnak számít, ám Dušan Vlahović, vagy éppen Arkadiusz Milik számára kellemetlen, ám sikerre esélyes feladat várhat, ugyanis az igencsak durva Otamendit nem olyan nehéz megforgatni.

A hiányzók névsora a következő a Juventus részéről: Marley Aké, Federico Chiesa, Kaio Jorge, Paul Pogba, Manuel Locatelli, Adrien Rabiot, Alex Sandro és Wojciech Szczęsny biztosan, míg Ángel Di María valószínűleg kihagyja az összecsapást. A túloldalon João Victor Santos Sá, Lucas Verissimo és Morato maradi. 

Kemény meccsre számíthatunk, komolyabbra, mint az elsőnek tűnik, mivel egy Fiorentinához rendkívül hasonló stílusú és minőségű ellenféllel néz szembe Allegri gárdája, mely ellen rendszeresen szenved az olasz rekordbajnok, ám ezúttal még annyira sem elfogadható egy döntetlen, mint az Firenzében volt. 

 A Juventus várható kezdője a Sky Sport Italia szerint (3-5-2)Perin; Bremer, Bonucci, Danilo; Cuadrado, McKennie, Paredes, Miretti, Kostić; Milik, Vlahović

A Benfica várható kezdője: (4-2-3-1): Vlachodimos; Gilberto, António Silva, Otamendi, Grimaldo; Florentino, Enzo Fernández; João Mário, Rafa Silva, Neres; Ramos