Allegri: "Nem igazán foglalkozom a kritikákkal"

allegri_pre_juve_salernitana_1.jpgA Serie A 6. fordulójában a Juventus a bajnokság 10. helyét elfoglaló Salernitana alakulatát látja majd vendégül az Allianz Stadiumban vasárnap este, mely összecsapáson az ellenfél kiléte, valamint a két meccs óta tartó nyeretlenségi széria miatt a szurkolók egyértelműen győzelmet várnak a csapattól, amit természetesen Massimiliano Allegri is kiemelt a találkozó előtt adott nyilatkozatában. A mester emellett nem feledkezett meg említést tenni a kezdő várható összeállításáról, az eddigi eredményekről, illetve a vereségek hatásairól sem, s természetesen szót ejtett a sérültek várható visszatéréről, továbbá arról is, hogy mi dühítette fel őt a PSG elleni meccset követően. A következőkben a tréner szavainak magyar fordítását tesszük közzé. 

"Egy Bajnokok Ligája-meccs után mindig megvan az esély arra, hogy pontokat veszítünk a Serie A-ban, kiváltképp egy olyan csapat ellen, mely a bennmaradásért küzdő alakulatok közül véleményem szerint a legjobbnak számít, egyéni, valamint csapatszinten is. Davide Nicola rendkívüli munkát végzett, mikor tavaly sikerült benntartania együttesét az első osztályban, a klub pedig nyáron fizikailag erős és technikás labdarúgókat hozott a kerethez, ami miatt egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk, ezért pedig egy kemény meccsre számítok, ahol tisztességes teljesítményre, s három pontra lesz szükségünk" – jelentette ki General Max. 

"Leandro Paredes holnap játszani fog, míg Manuel Locatelli kisebb izomfáradtsággal küzd, emiatt pedig nem lesz elérhető, mivel nem szeretném egészségi állapotát kockáztatni. Az elkövetkezendő napokban meglátjuk, hogy helyzete komolyabb kiértékelésre szorul-e. Ángel Di María kedden fog visszatérni a keretbe, Paul Pogba műtét után lábadozik, Federico Chiesa pedig egyelőre az egyéni tréningeknél tart. Marley Aké és Kaio Jorge játékára továbbra sem számíthatunk, mellettük pedig Wojciech Szczęsny helyett is Mattia Perinnek kell majd védenie. 

Mindenképpen pozitív, hogy miután kedden a PSG megszerezte második találatát, jól reagáltunk az eseményekre, játékunk pedig egyértelműen feljavult, ennek ellenére a legkevésbé sem vagyok boldog amiatt, hogy szépen futballoztunk, s így is vesztettünk, hiszen a vereség miatt gyakorlatilag semmit sem tettünk az adott meccsen. Természetesen tudatában kell lennünk annak, hogy jó mérkőzést játszottunk, azonban a kudarc miatt rendkívül dühös vagyok. Nekünk nem a szimpatikus veszteseknek kellene lennünk, hanem az ellenszenves győzteseknek, ezt pedig tudatosítanunk is kell magunkban, máskülönben megszokjuk, hogy jó játék mellett is kikapunk. 

Minden meccsen arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb pozitívumot kihozzuk az adott helyzetből, a srácok pedig tudják, hogy kellő komolysággal, valamint helytálló elképzelésekkel kell rendelkeznünk az egyes találkozók előtt. Nap mint nap új tervekkel állunk elő annak érdekében, hogy elérjük céljainkat, azonban ennél jóval többre van szükség, s ez alatt nem azt értem, hogy még szebben és modernebben kell futballoznunk. 

Még nem döntöttem a holnapi felállásról, ám az edzéseken új módszerekkel is próbálkozunk a héten. Holnap este egy fontos erőpróba vár ránk, én pedig mindig megpróbálom tágabban értelmezni az egyes kihívásokat, mivel ez nekem, illetve a srácoknak is ad egy újabb lökést ahhoz, hogy a legjobbunkat nyújthassuk. A Salernitana elleni összecsapás bizonyos tekintetben az idény eddigi legmegerőltetőbb találkozója lesz, mivel a holnapi ellenfelünkhöz hasonló csapatok kevesebb helyet hagynak a pályán, mint a BL-ben játszó gárdák, az összecsapások pedig emiatt jóval taktikusabbá válnak, ebből a szempontból pedig sokkal könnyebb kifutni a gyepre a nemzetközi kupaporondon, mint Olaszországban. 

Többször elmondtam, hogy egyes játékosaink a szezon kezdetétől fogva hiányoznak, az ő távollétük pedig nagyon fontos tényező eredményeinkre nézve is. Ha ezek a labdarúgók most a keretben lennének, nem csak darabszámra volnánk többen, hanem a taktikai színtéren is több opciónk lehetne, ám mivel nincsenek itt, a rendelkezésünkre álló futballistákkal kell a lehető legjobb formába lendülnünk. Bízom benne, hogy januárra, mikorra valószínűleg mindenki visszatér majd, egy új bajnokság fog kezdődni, azonban ez nem azt jelenti, hogy az idáig elkövetett hibák megengedhetőek voltak, vagy hogy innentől fogva is mindegy lesz, hogy mit csinálunk. 

Pogba, Chiesa, valamint Di María távolléte mellett sajnos nem mondhatjuk azt, hogy a mi kilátásaink a legjobbak, mivel ezek a játékosok igazi, nemzetközi szinten jegyzett labdarúgók, ám az ő nélkülözésük ellenére is meg kell próbálnunk kihozni magunkból a legtöbbet. Moise Kean példának okáért otthonosan mozog a bal szélen, annak ellenére is, hogy teljesítménye egyelőre igen hektikus, mivel míg Firenzében rosszul, addig Párizsban jól szállt be a meccsbe. Annak ellenére, hogy eddig nem kapott sok játékpercet, képes volt segíteni a csapatot, emiatt pedig úgy gondolom, hogy bal oldali támadóként, illetve innen középre húzódva nagy hasznát vehetjük majd. 

Csapatunk és stábunk próbál segíteni Dušan Vlahovićnak abban, hogy még eredményesebbé váljon, s úgy vettem észre, hogy támadónk sok szempontból nagy fejlődésen ment keresztül. Az egyes csatároknak különböző jellemzői vannak, s míg Dušan jobb a mélységi támadások során, addig Arkadiusz Milik hatékonyabb a csatársor és a középpálya összekötésében, amit az is bizonyít, hogy a Fiorentina ellen harmincszor szerezte meg a labdát. Ha nem tévedek, Vlahović négy találatot lőtt az eddigiekben, centerként pedig ez is kell, hogy legyen az első számú feladata, emellett azonban technikai téren is fejlődik, ami a PSG ellen is megmutatkozott. Boldog vagyok teljesítménye miatt, hiszen meggyőződésem, hogy minél többet játszik majd, annál több tapasztalatot fog szerezni, s időt is kell hagyni neki a fejlődésre, elvégre egy játékos mindig, akár harmincöt évesen is képes új szintre lépni. 

Természetesen nap mint nap kapok kritikákat, én azonban nem igazán foglalkozom ezekkel. Tudom, hogy a Juventus vezetőedzője vagyok, s hogy emiatt szenvedélyes munkára, valamint felmutatható eredményekre van szükség tőlem, ám még csak a kezdet kezdetén vagyunk, s tisztában kell lennünk vele, hogy ezután is hosszú út vár ránk. Én is szeretnék pontos passzokat, kiválóan felépített akciókat és kidolgozott helyzeteket, valamint pompás beadásokat és gólokat látni, ezért pedig nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy megteremtsük a szép és eredményes játék feltételeit. Tudjuk, hogy vissza kell vezetünk a Juventust oda, ahová tartozik, s hogy ismét versenyképessé kell varázsolnunk a gárdát, azonban ahhoz, hogy a tavalyi szezonnal szemben idén trófeákat is szerezzünk, több vágyra és hitre van szükségünk. 

Bízom benne, hogy Federico Chiesa még a világbajnoki szünet előtt visszatérhet majd a pályára, az orvosok pedig azzal számolnak, hogy szélsőnk januárra 100%-os állapotba fog kerülni. A szakemberek úgy gondolják, hogy körülbelül egy hónapot kell még várunk Fede visszatérésre, ugyanis a játékos már megkezdte az egyéni edzéseket, nemsokára pedig a csapattal is együtt dolgozhat majd, igaz, egyelőre csak részlegesen" – zárta gondolatait az olasz szakvezető.