Beharangozó – a PSG elleni meccs

psg.pngMint minden évben, ezúttal is elérkezett az ideje, hogy a Juventus elinduljon megszerezni harmadik BEK, BL-címét. Ehhez idén a csoportban a Paris SG, a Benfica és a Maccabi Haifa testén át vezet az út, és rögtön a legnehezebbnek tűnő feladat jöhet, hiszen idegenben a Messi, Neymar, Mbappé, Ramos, vagy akár Donnarumma nevével fémjelzett, a sorozat megnyerésének nem is annyira titkos esélyese vár a torinóiakra. A mérkőzés időpontja 21 óra, a helyszín a Parc des Princes, a játékvezető az angol Anthony Taylor lesz, és a televízió M4-es csatornája közvetíti a találkozót.  

A manchesteri bíró eddig 24 alkalommal vezetett meccset az elit ligában, a franciáknak ötször, az olaszoknak kétszer dirigált. A piros-kékek 2:0-ra megverték hazai pályán a Shakhtar Donetsk-et, 3:0-ra a Real Madridot, 2:0-ra a Borussia Dortmundot, és 1:1-re végeztek a Barcelona ellen, míg idegenben 2:1-re nyertek az Atalanta stadionjában. A Zebrák a Dinamo Zagrebet 2:0-ra, az Atletico Madridot 1:0-ra győzték le az irányítása mellett, hacsak nem lesz döntetlen, akkor az egyik csapat szép sorozata biztos, hogy megszakad. 

A jelenlegi keretből Adrien Rabiot, Leandro Paredes és Ángel Di María is Párizsból tették át a székhelyüket a Pó partjára, és bár az Eiffel-torony árnyékába senki nem költözött Torinóból, azért Olaszországból jó néhány kerettag érkezett. Ők kiegészülve a világsztárok seregével, nagyon erős csapatot alkotnak. A mai meccsen képtelenség egy párharcot kiemelni, itt a hazaiak támadó hármasa fog egész meccsen csatázni a Bianconeri védelmi négyesével, vagy ötösével, és a szélső védőink névsorát böngészve ez nem tűnik megnyugtató csatának. Allegri mester most egészen biztosan építhet a kontrákra alapuló támadásépítésre, hiszen a labdabirtoklás aránya aligha lesz kiegyenlített. De nézzünk némi statisztikát, lássuk, mibe tudunk kapaszkodni. 

A PSG eddig hat összecsapáson van túl a hazai pontvadászatban, öt győzelem mellett mindössze egy döntetlenjük van, négyes átlagban rúgják a gólokat, hiszen pont 24-nél tartanak, miközben a védelmük is stabil, mindössze négyszer kapituláltak. Legutóbb kétszer is idegenből tértek vissza egy-egy 3:0-ás győzelmet aratva, de a Lille hetet, a Montpellier ötöt kapott tőlük. Neymar és Mbappé is 7-7 gólnál jár, de Messi is betalált háromszor. Ezt a 17 gólt kell most kivédekezni annak a védelemnek, amely az öt találkozón kapott 2 góllal stabilnak mondható, de az ezeknél tapasztalható védelmi hibákat a hazaiak kíméletlenül kihasználhatják. És ami a két csapat között a lényegi és hatalmas különbség, az a rúgott gólok száma. 4/1,4 a franciák szempontjából, ami ebben a katlanban még szembetűnőbbé válhat. Az egyetlen esély a foggal-körömmel védekezés, ráadásul hiba nélkül, és a túloldalon megjátszani a zseniális szerb centert, akinek pedig nagyon jól kell sáfárkodnia a helyzeteivel.

A két gárda közös történelme eddig nyolc mérkőzést számlál, még 1983-ban játszottak oda-visszavágós alapon két meccset, és akkor a torinói 0:0 és a párizsi 2:2 több idegenben szerzett góllal a Juve továbbjutását jelentette. A következő hat alkalommal az olasz rekordbajnok minden esetben győzni tudott, az UEFA kupában 1989-ben és 1993-ban mindkétszer 1:0, 2:1, az UEFA szuperkupa döntőjében pedig 1997-ben 3:1 és 6:1 lett a végeredmény. A kor sztárjai közül Roberto Baggio három, Del Piero és a másik oldalon Raí két-két gólt szerzett.

A hazaiak trénere az ötvenhat éves, Marseille-ben napvilágot látó Christophe Galtier, aki a Lille padján ülve tavalyelőtt megszerezte a francia bajnoki címet a jelenlegi csapata megelőzésével, de a Nice és a Saint-Étienne edzője is volt, utóbbi padján 361 mérkőzésen ülhetett. Jelentős trófeája ez a bajnoki cím, de idén máris megszerezte a francia szuperkupát is. 4-4-2-ben szeret játszani, de a jelenlegi kerete inkább a 4-3-3-ra alkalmas. 

A két szakvezető nem számíthat Timothée Pembélé valamint Wojciech  Szczęsny, Paul Pogba, Marley Aké, Federico Chiesa, Ángel Di María, s Kaio Jorge játékára.  

A Sky Sport Italia szerint a következő kezdőcsapat fog pályára lépni a találkozón: 

(3-5-2): Perin, Bremer-Bonucci-Danilo, Cuadrado-Rabiot-Paredes-Miretti-Kostić, Vlahović-Milik.