Beharangozó – a Roma elleni meccs

loghi_400x400_0024_roma.pngA múlt heti Sampdoria-Juventus csalódást keltő, 0-0-ás végeredményt hozó mérkőzést követően az Öreg Hölgy hazai pályán javíthat majd, és próbálhat meg bajnoki címre törő együttesként megmutatkozni az AS Roma együttesével szemben, mindezt hazai közönség előtt az Allianz Stadium gyepén. A mérkőzést a SPORT 2 televízió 18:30-as kezdettel sugározza majd. A sípmesteri tevékenységgel   Massimiliano Irratit bízták meg. 

A Farkasok csapata alaposan átformálódott, a távozók között olyan nevek szerepelnek, mint Pau López, Jordan Veretout, Cengiz Ünder, akik mindannyian a francia Marseille egyesületéhez igazoltak mintegy 31,4 millió euró összértékű üzletben, míg Olsen az Aston Villához szegődött, Henrikh Mkhitaryan pedig az Inter szolgálatába állt szabadügynökként. Florenzi áthelyezte székhelyét a Milanhoz, 2,7 millió euróért cserébe, Carles Pérez pedig kölcsönben került a Celta de Vigóhoz. Mindezzel a fővárosiak mintegy 38 millió eurót tehettek a kasszába. Ezzel szemben okosan igazoltak, minössze 7 millió eurót elköltve Zeki Çelik török jobb szélső védőre, aki a Lille csapatából érkezett, Wijnaldumot kölcsönben hozták a PSG-től, valamint megszerezték Dybalát, Matićot és Mile Svilart ingyen.

Sérülések miatt a hazaiak mestere, Max Allegri nem számíthat Di María, Chiesa, Kaio Jorge, Pogba, Aké, Bonucci, Fagioli és Arthur szolgálatára, míg a Farkasoknál Darboe, Wijnaldum és Zaniolo nem áll José Mourinho rendelkezésére.

A mérkőzés várhatóan egy igazi rangadó lesz a két csapat között, hiszen közel helyezkednek el a tabellán, ahol is a fővárosi egylet jelenleg a harmadik, míg a Bianconeri a ötödik helyen áll. Az első két fordulót a Roma egyaránt 1-0-ás győzelemmel hozta, így bezsebelve a maximális hat pontot, míg az Öreg Hölgy neve mellett egy 3-0-ás győzelem áll a Sassuolo ellen, valamint a már feljebb említett 0-0-ás pontosztozkodás a Sampdoriával szemben, így négy egységet megszerezve a pontvadászatban. Mindkét együttes elmondhatja magáról, hogy ebben a szezonban a védelme még nem kapitulált.

Az összecsapás egyik kulcsfigurája minden bizonnyal Dybala lehet majd, és a Bianconeri-védelem számára okozhat is gondot La Joya semlegesítése, mivel a dél-amerikai csatár vélhetően ég a bizonyítási vágytól, és mint ismert, technikai tudása, és labdatartása kiváló. Remekül lát a pályán, és ha eljut a tizenhatos környékéig, életveszélyt jelent.

Kiemelendő, hogy nem csak labdával, hanem a játékszer nélkül is tud bajt okozni, mivel a 4-4-2-ben felállló védelmi vonalat a sorok közötti mozgásával és helyezkedésével bármikor képes lehet megbontani. Könnyedén kihasználhatja, hogy Bremer időnként hajlamos felelőtlenül kilépni a védvonalból, ezzel hatalmas helyet hagyva maga mögött, amibe a Roma csatára, Abraham akadály nélkül befuthat, igen kellemetlen perceket okozva ezzel az emberfogásban és helyezkedésben igen gyenge Danilónak.

Emberváltások tekintetében rendkívül figyelmesnek kell lennie a csapatnak, mert egy szervezetlen védelem ellen Dybala teljességgel ficánkolhat, és remekül tud szabadrúgásokat is kiharcolni, aminek elvégzésében a fővárosiak kifejezetten erősek. Kijelenthető, hogy igen nagy odafigyelés szükségeltetik Bremertől és Rabiot-tól, hogy ezt a feladatot egymás között megoldják.

La Joyának azonban van egy nagy hibája, mégpedig az, hogy szinte csak a bal lábát használja, igyekszik mindig úgy cselezni, hogy ezzel  lőhessen, ezáltal kissé kiszámíthatóvá válik a játéka, továbbá lassú végsebessége miatt a kontratámadások végső fázisából egyáltalán nem veszi ki a részét, így csupán abban kell megakadályozni, hogy a kontrák felépítésében váratlant húzzon. 

A két együttest irányító mestereknek sem lesz egyszerű dolguk, hiszen két régi vágású, főként a védekezésre koncentráló edző irányít majd a partvonalról. Mourinho és Allegri közös jellemvonása, hogy egyáltalán nem törekednek arra, hogy együttesüknél legyen a labda, mondván, így nehezebb hibázni. Az elmúlt két mérkőzésen is ez volt a Special One terve, és a Cremonese, valamint a Salernitana-ellen játszott mérkőzés mindegyikén a Roma együttesénél mindössze 2%-al volt többet a labda, mint aktuális ellenfelénél.

Nincs elérhető leírás.Ez azonban nem jelent jót General Maxnak sem, mivel csapata nem igazán tud mit kezdeni a labdával. A tavalyi évben egymás ellen vívott mérkőzések statisztikáit megnézve látható, hogy kis mértékben, de többet birtokolta a labdát a Roma. A Giallorossi támadásban 3-4-3-at játszik, ahol is a támadó hármas, valamint a középpályáról fellépő játékos a játéktér közepét támadja, így az együttes szélességét kizárólag a szárnyvédők biztosítják. A Juventus defenzív játéka csak úgy állhatja meg a helyét, ha az egész csapat rendkívül fegyelmezett, és védekező fázisban úgy alakítják ki a sorokat, hogy azok közé ne tudjon befurakodni az ellenfél egyik támadója sem.

A leginkább célravezető taktika Bianconeri részről az lenne, ha komoly presszinget alkalmazna az egyébként könnyen zavarba hozható Giallorossi-védelemmel szemben, korai labdaszerzéssel pedig megakadályozná azt, hogy a játékszer a Farkasok kreatív játékosaihoz eljusson. Erre a feladatra két szerb játékosunk, Vlahović és Kostić, valamint McKennie és Cuadrado lehetnek a legmegfelelőbb emberek. Felállt védelemmel szemben az ismert problémák miatt nem sok sikerre számíthat a fekete-fehér csapat, és arra kell számítani, hogy mindkét együttes kivárásra fog játszani.

Ezt a forgatókönyvet csak egy korai gól tudná átírni, és döntené el, hogy mely együttesnek kell dominálnia. A vendégek elsősorban szabadrúgásokkal és szögletekkel lesznek képesek veszélyeztetni, utóbbi levédekezésében pedig a rekordbajnok együttes az elmúlt időszakban rendkívül gyenge. Ezzel szemben a Bianconeri sikere leginkább azon múlik, hogy a társak mennyire lesznek képesek szerb csatárukat megjátszani, és helyzetbe hozni. 

Romeo Agresti szerint a következő kezdőcsapatot láthatjuk majd a pályán: 

(4-2-3-1): Perin, De Sciglio-Danilo-Bremer-Alex Sandro, Locatelli-Rabiot, Cuadrado-McKennie-Kostić, Vlahović.