Buffon: "A jövő kapitányát láttam de Ligtben"

buffon_de_ligt.jpgA Juventus egykori legendás kapusa, Gianluigi Buffon a minap terjedelmes interjút adott a  Tuttosportnak, melynek keretein belül hosszabban értekezett a Bianconeri aktuális helyzetéről, valamint a csapatot övező kérdésekről, Max Allegri képességeiről, valamint az együttessel kapcsolatban álló argentin játékosokról, azaz Ángel Di Maríáról, a távozó Paulo Dybaláról, s a potenciális érkezőnek tartott Leandro Paredesről is, ám természetesen nem feledkezett el Matthijs de Ligt búcsújának kommentálásáról sem. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását olvashatjátok. 

"Úgy gondolom, hogy Max Allegrinél senki sem tudja jobban, hogy a közvélemény és a szurkolók milyen eredményeket várnak a csapattól az elmúlt két idényt követően, emellett pedig biztos vagyok benne, hogy a mesternél egyetlen ember sem érzi jobban, hogy miként kell beszélni és viselkedni egy ilyen szituációban, úgy a keret tagjai, mint a nyilvánosság előtt.

Ha Allegri arról beszél, hogy továbbra is az Inter számít a Scudetto legfőbb esélyesének, akkor azért mondja ezt, mert mindenkiben, ekképp a játékosokban is növelni akarja a koncentráció szintjét, hiszen tisztában van vele, hogy az Öreg Hölgynek ideális esetben már a bajnokság első percétől fogva annak főszereplőjévé kell válnia. 

"Allegri tökéletesen ismeri a torinói környezetet, ahol egy olyan labdarúgó, aki már második évét tapossa egy együttes szerelésében, többé nem tekinthető kezdő futballistának, vagy újoncnak, ahogy természetesen tapasztalatlan fiatalnak sem. Ez nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy a Bianconerinek kötelessége megnyernie a bajnoki címet, azt viszont igen, hogy lehetőleg az utolsó pillanatig harcban kell lennie az aranyéremért.

A vezetőség nagyon jó igazolásokat hajtott végre ezen a nyáron, olyan játékosokat hozva a csapathoz, akik teljes mértékben illeszkednek a tréner elképzeléseibe, ebből fakadóan pedig meggyőződésem, hogy a tavalyi szezonnal ellentétben ezúttal Max is jobbá válik majd, s eredményesebben fog teljesíteni vezetőedzőként, hiszen alapvetően mindig is képes volt arra, hogy kézben tartsa a bajnokokat, s hogy megértse az idény és az egyes meccsek kulcsfontosságú pillanatait. 

Ángel Di María azon labdarúgók közé tartozik, akiknek az eddigiekben balszerencséjük volt, mivel korábban mindig egy erős, nagy nevekből álló csapatban kellett szerepelnie, ahol az emberek nem emlegették egy vonalban a nála nagyobb sztárokkal, holott már ekkor is ezen futballisták sorába tartozott. Ha aktuális alakulatai rosszabb produkciót nyújtottak, a közvélemény hajlamos volt a hozzá hasonló srácokon elverni a port, azonban rajta kívül még számos példa van erre a típusra a futball világából. 

Első ízben Andrea Barzagli jut eszembe, aki egy rendkívüli védő volt, mégis kevesebb szó esett róla, mint másokról. Néhány, igazán kiemelkedő játékosnak nem jár annyi figyelem, mint egyes társaiknak, azonban én első kézből tapasztalhattam meg, hogy ezek a futballisták mit adtak azoknak a csapatoknak, ahol szerepeltek. Di María személyében egy olyan támadóról beszélünk, aki egyszerre testesíti meg a minőséget, a remek erőnlétet, a profizmust, a kiváló mentalitást, az áldozathozatalra való hajlandóságot, valamint a csapatszellemet, ezért pedig úgy vélem, hogy a Serie A következő idényében ő lesz a bajnoki mezőny legteljesebb és legerősebb labdarúgója. 

Mielőtt a Juventust választotta volna, egyáltalán nem győzködtem Ángelt, mivel ezeknek a döntéseknek mindig személyes jellegűeknek kell lenniük, ám mikor biztossá vált, hogy itt folytatja pályafutását, írtam neki, hogy kifejezzem boldogságomat, s hogy elmondjam neki, hogy milyen jó határozatot hozott, hiszen a Juventus, mint klub, és mint családias környezet, minden szempontból meg fog felelni elvárásainak.

Hangjából ítélve egyértelmű volt számomra, hogy Di María nagyon boldog a választás miatt, ennek pedig úgyszintén örülök, hiszen a PSG-nél remek kapcsolatot ápoltunk egymással, s volt, hogy a reggeli kávézások alkalmával mi készítettük el a másik italát is. Boldog lennék, ha mellette Leandro Paredes is csatlakozna az Öreg Hölgyhöz, mivel amellett, hogy egy rendkívül megbízható középpályás, az argentin hozzászokott a topcsapatokban való szerepléshez, emiatt pedig minden szempontból nagy segítséget jelenthetne a Bianconeri számára.

Sajnálattal hallottam, hogy Paul Pogba súlyosabb sérülést szenvedett, azonban a francia nagyon jó döntést hozott, mikor a Juventusba való visszatérést választotta, hiszen a fekete-fehérek mindig is jól bántak vele, melyet az is megmutat, hogy még a Manchesterben töltött évei alatt is különleges kapcsolatban maradt a klubbal és egykori csapattársaival. Biztos vagyok benne, hogy ha felépül, egyedülálló minőséget jelent majd az együttesnek, kiváltképp a bajnoki küzdelmekben. 

Álvaro Morata mindig is remekül illett a Bianconerihez, emellett pedig látszik is rajta, hogy szereti a Juventust. Véleményem szerint a spanyol egy meglehetősen alulértékelt támadó, Allegri pedig tökéletesen tisztában van ezzel, s éppen ezért szeretné, ha a center visszatérne alakulatához a következő szezonban. Paulo Dybala helyzete igencsak érdekesen alakult az utóbbi hetekben, mivel ingyenes távozását követően neki kellett meghoznia a jövőjéről szóló döntést, s mikor arról olvastam, hogy az Inter, a Napoli, valamint a Roma lehet versenyben leigazolásáért, reméltem, hogy utóbbi két gárda valamelyikét választja majd. 

Nem csak azért bíztam ebben, mert a Juventus történelme is ezt az utat diktálta neki, hanem azért is, mert biztos voltam benne, hogy Paulónak egy érzelmi sokkra van szüksége ahhoz, hogy újraépítse magát, ezt pedig igazán csak a déli együttesek tudják megadni az ember számára. Di Maríával ellentétben neki küldtem üzeneteket a végső határozat meghozatala előtt, s örülök, hogy végül a Farkasok ajánlatát fogadta el, mivel technikai szempontból nem lehet kérdés, hogy ő a Serie A legjobb játékosa, természetesen Ángel mellett. 

Sajnálom, hogy Matthijs de Ligt elhagyta a Bianconerit, mivel mindig is úgy gondoltam, hogy a holland egy klasszikus Juve-játékos, minősége, jelleme, valamint képességei miatt pedig egyértelműen a jövő kapitányát láttam benne. Kár, hogy ő más utat képzelt el magának, ám természetesen tiszteletben kell tartanunk, hogy egy másik csapatnál szerette volna folytatni karrierjét. 

Gleison Bremer egy szenzációs bajnoki idényt tudhat maga mögött, s nem véletlen, hogy a szakemberek őt választották a szezon legjobb védőjének Olaszországban. A Juventushoz való igazolás természetesen hatalmas lépést jelent számára, ahogy mindenki másnak is nagy ugrás volna, ezért pedig elkerülhetetlen, hogy formája kissé visszaessen az elkövetkezendő hónapokban, ami bizonyos mértékig de Ligt esetében is így volt. A brazil képességei viszont megkérdőjelezhetetlenek, ahogy a benne rejlő potenciált illetően sincs sok kérdésem. 

A Parma jelen pillanatban egy kicsit arra a Juventusra emlékeztet, melynek Andrea Agnelli annak idején átvette irányítását, mivel legfontosabb feladatunknak most teljesítményünk konszolidálása, illetve tudatosságunk vissza-, vagy inkább megszerzése számít. Egyértelműen az a célom, hogy visszavezessem klubomat a Serie A-ba. A mindennapokban leginkább ez a kihívás ösztönöz a folytatásra, mivel tartozom ennyivel a szurkolóknak, valamint Kyle Krause elnök úrnak, aki a mai napig egy hatalmas befektetést lát bennem" – összegzett Buffon.