Capello: "Nem látom Zaniolo helyét a Juventusnál"

capello_1.jpgA számos topcsapat mellett egykor a Juventus szakvezetőjeként is tevékenykedő legendás olasz mester, Fabio Capello a minap érdekesebb nyilatkozatot tett a La Gazzetta dello Sport munkatársának, melynek keretében részletesebben elemezte Nicolò Zaniolo tervezett leigazolását, emellett pedig kitért Paulo Dybala lehetőségeire is, miközben nem feledkezett meg Di María és Pogba megszerzésének jelentőségéről, továbbá középpálya lehetőségeiről sem. 

"Néha komolyan elgondolkodom azon, hogy Nicolò Zaniolo vajon ténylegesen hasznos lehetne-e a Juventus számára, hiszen a klub nemrég leigazolta Ángel Di Maríát, Juan Cuadrado pedig már eddig is keretük részét képezte. Nem igazán látom értelmét az olasz szerződtetésének, legalábbis jelen állás szerint, hiszen a piac még csak nemrég nyitott meg hivatalosan, augusztus végéig pedig még számos fordulat történhet a mercato tekintetében. 

Zaniolo nagy tehetség, azonban fennáll a veszély, hogy elpazarolja ezt a nagyszerű adottságot, mivel sérülékenysége miatt kettőzött figyelemmel kell vigyáznia testének jelzéseire, továbbá alapvető játékmódjára. Őszintén szólva, amikor csak szóba kerül Nicolò, mindig Roberto Baggio példája jut eszembe, akinek ugyancsak szembe kellett néznie néhány súlyos sérüléssel, ugyanakkor harminc évesen is Roberto Baggio tudott maradni. Ha Zaniolo elvesztegetné ösztönös zsenijét, az rá, valamint az olasz labdarúgásra nézve is szégyenteljes volna, ezért pedig át kell gondolnia, hogy vissza akar-e térni a régi önmagához, mivel ha nem, akkor sportszakmai, illetve piaci értéke is csorbát fog szenvedni. 

Paulo Dyabát illetően jóval kevesebb kérdés ötlik fel bennem, mivel ha egészséges, az argentin egyértelműen egy sztárjátékos, aki képes különbséget jelenteni az egyes összecsapásokon. Sérülései miatt az utóbbi években kevesebbet játszott a megszokottnál, azonban az ő esetében szerencsére »csupán« izomproblémákról beszélünk, melyeknek nem csak kezelésén, hanem megelőzésén is lehet dolgozni. Úgy vélem, hogy a Juventus alapvetően nem is ezért, hanem túlzottan magas bérigénye miatt engedte el La Joyát, azonban a Roma, Zaniolo távozásának esetén jó opciót jelentene számára, hiszen a fővárosban éppen az olasz helyét vehetné át a támadósor mögött. 

A Bianconeri, legalábbis ami a futballisták mentális erejét illeti, egyértelműen hátrányban volt a többi nagy csapattal, elsősorban az Interrel szemben a Scudettóért vívott harcban, hiszen az a szellemiség, ami az elmúlt években uralkodott Torinóban, egyáltalán nem volt méltó az Öreg Hölgyhöz. Most, hogy Paul Pogba személyében a klub igazolt egy fontos labdarúgót a középpályára, a csapat is képes lehet a felzárkózásra, mivel a francia egy igazi határozott, erős, továbbá kreatív húzóemberré válhat a fekete-fehéreknél, ami a teljes csapatrészre is jótékony hatást gyakorolhat, s felhúzhatja egyebek mellett Manuel Locatelli produkcióját is, akinek csak meg kell szoknia új társát ahhoz, hogy el tudja végezni szerepköréből fakadó feladatait. 

Paul Pogba, valamint az Interhez visszatérő Romelu Lukaku egyaránt topkategóriás labdarúgók, akiknek esetében semmit sem számít, hogy már huszonkilenc évesek, mivel Zlatan Ibrahimović például még harmincnyolc esztendős korában is képes volt újra az AC Milan vezérévé válni. A franciának és a belgának egyaránt jó a fizikuma, s határozott minősége van, mely jellemzők kamatoztatásával képesek lehetnek dominálni Olaszországban. Ha a versenylovak példájával kellene élnem a két futballistával kapcsolatban, talán egy legjobb korban lévő telivérhez hasonlítanám őket, akik még mindig tudnak nagyot alkotni" – összegzett Capello.