Helyzetjelentés – az utánpótlás és a női csapat

juventus_women_trophy.jpgA Primavera-gárdára a szezon végén még egy alapszakasz-mérkőzés várt, és sikerült  győzelemmel zárniuk az idényt, így az 5. helyen bejutottak a hat csapatos rájátszásba, ahol a közvetlenül előttük végző Atalantával  találkoztak. Először azonban még a SPAL látogatott Torinóba, és fiaink 5:2-es verést mértek rájuk. A 4-4-2-ben pályára vonuló csapat, a 10. percben hátrányba került, Teun Wilkie révén, de Angel Chibozónak köszönhetően a Zebrák vonulhattak előnnyel szünetre, hiszen a támadó a 36. és a 45+3. percben is a kapuba talált. Ezután hosszú ideig csak a szokásos tömeges csere jelentett izgalmat, de az utolsó fél órára kinyílt a gólcsap. Andrea Bonetti a 65. minutumban növelte két gólosra az előnyt, aztán Leonardo Cerri zárta le a találkozó érdemi részét a nyolcvanadikban. Antonio Fiori szépítő találata, és Samuel Mbangula gólja már nem osztott, nem szorzott, maradt a magabiztos hazai győzelem.

A rájátszás első meccsén a 4-3-1-2-t választó vendégek nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, és sikerült is Mbangula góljával akkor vezetéshez jutniuk, amikor az ellenfél már nem tudott reagálni, azaz a 45+2. percben. Ennek ellenére a magasabb fordulatszámra kapcsoló hazai csapat Moustapha Elhadji Cissé találatával a 62. percben egalizálni tudott, így nagy csata alakult ki a győztes gól megszerzéséért. Ebben a küzdelemben aztán Leonardo Cerri jelentette a különbséget, aki szintén az utolsó perceket választotta a gyilkos döfés beviteléhez, hiszen a 90+2. percben vitte be a győztes tust. Az U23-as gárda szintén bejutott saját pontvadászatának rájátszásába, aminek a lebonyolítási rendszere elég érdekesre sikerült, hiszen szerepet kapott a továbbjutók kilétének kialakulásában az alapszakasz végeredménye is. Így történhetett meg, hogy az első mérkőzésen a csíkos mezesek egy 0:0-val is továbbléptek, mert itt még nem volt visszavágó, ahogyan a következő körben sem. Végül az elődöntőbe jutásról döntő Padova elleni páros meccsen mindkétszer az adott vendégcsapat nyert 1:0-ra, de ez az alapszakaszban jobban teljesítő piros-fehérek számára jelentett továbblépést. Kezdődtek az események hazai körülmények között a Piacenza ellen, és a 4-2-3-1-et választó Zebrák 0:0-ás döntetlenre végeztek közvetlen riválisuk ellen. Az első félidőben a Zebrák domináltak, de a kapu eltalálásával hadilábon álltak. A második játékrészben nagyon ráerősítettek a vendégek, és csak a szerencsének köszönhető, hogy két lövésük után is nem a kapuba került a labda, hanem mindkétszer a felső kapufára. De mint minden sportban, a fociban is fontos kellék a szerencse.

A következő megmérettetésre idegenben, a Pro Vercelli ellen került sor, és a taktikai hadrend itt is változatlan maradt, ahogy a kapott gólok száma is, egyetlen különbségként annyit vehettek észre a szurkolók, hogy Mattia Compagnon révén győztes gólt szereztek a fekete-fehérek. Az első periódusban szépen és ötletesen játszott a csapat, de aztán a legnagyobb védést Israel kapusnak kellett bemutatnia, valamint a hazaiak a kapufát is eltalálták. Így a 0:0 inkább a fekete mezesekre nézve volt hízelgő. Az 58. perc hozta meg a fordulatot, hiszen a már említett gólt akkor ágyúzta olyan 19 méterről a kapuba Compagnon. A hajrára beleerősítő hazaiak már csak kisebb lehetőségeket tudtak kialakítani, Da Graca viszont könnyen eldönthette volna a meccset, teljesen egyedül vezethette a kapusra a labdát, de túl nagy gólt akart lőni, és a felső lécre bombázott. Hála az égnek nem lett böjtje a kihagyott helyzetnek, így következhetett a Renate elleni két meccses párharc.

Az első felvonás a Juve pályaválasztása mellett zajlott, és az ezúttal 4-3-2-1-et választó hazaiak csupán 1:1-es döntetlenre voltak képesek, ami nem volt túl megnyugtató a visszavágóra nézve, főleg abban a percben nem, amikor Enrico Celeghin megszerezte a rivális számára a vezető gólt. Szerencsére három perccel később Compagnon ezen a meccsen is megtalálta a góllövő cipőjét, és egy közeli találattal egalizált. Azt, hogy mekkora elánnal védte a Bianconeri a döntetlent, semmi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg sárga lap, amit a hátralévő egy órában begyűjtöttek, de a döntetlennel még maradt esély a visszavágón kiharcolni a továbbjutást.

Erre a találkozóra megint változtatott Zauli mester, ezúttal a 4-3-1-2-őt álmodta a pályára, és ezzel sikerült is nagyot húznia, hiszen az ellenfél nem tudta feltörni a védelmet, és Marco Da Graca ezúttal biztosabb lábúnak bizonyult a 30. percben, amikor gólra váltotta a helyzetét. Compagnon ezúttal az előkészítésben jeleskedett, jobb oldali beadása szinte oda volt rajzolva a csatártárs fejére, aki emelkedett, mint a lift, és senkitől nem zavartatva öt méterről a kapuba bólintott. Ekkor még nem tudhattuk, de ez a gól le is zárta a párharcot,  győzelmével a torinói csapat jutott a következő körbe, ahol Alessandro Del Piero egykori csapata, a Padova várt rájuk a négy közé jutásért folytatott küzdelemben. 

A torinói odavágóra Zauli mester a karácsonyfa-felállást választotta, és az első fél óra történései azt mutatták, hogy akár jól is dönthetett. Mindkét csapat előtt apróbb helyzetek adódtak csupán. A 38. percben aztán egy nagy bedobást követően Simone Iocolano elé került a labda, de 10-12 méterről sajnálatos módon csak a bal oldali kapufára tudta lőni a labdát. A kapus teljesen verve volt, így még nagyobb kár a kimaradt helyzetért. A második félidőben aztán a vendégek átvették az irányítást, és a 68. percben góllá is érett a fölény. Egy bal oldali beadást követően Cosimo Chiricò juttatta a kapuba a labdát. A hátralévő csaknem fél órában a hazaiak már csak mezőnyjátékra voltak képesek, így maradt az 1:0-ás vendégdiadal.

A visszavágóra a taktikai hadrend megmaradt, sőt az eredmény is, annyiban, hogy ezúttal is a látogató zsebelte be az 1:0-ás diadalt. Az első találkozón begyűjtött hátrányt, már a 12. percben sikerült ledolgozni, Enzo Barrenechea a csapat argentin középpályása révén. A gól majdnem tökéletes másolata volt a hazaiak Torinóban szerzett találatának. Az ezúttal tiszta fehérben játszó vendéglátók a 25. minutumban egy brutálisan eltalált lövést követő felső léccel jelezték, hogy részükről még érdemleges a továbbjutás kérdése. A 73. percben aztán nagyon közel került a továbbjutáshoz a Juventus, de Marco Da Graca elrontotta az egy-egy elleni lehetőséget a kapussal szemben. Maradt ebben az esetben is a 0:1, így az alapszakaszban a tabellán előrébb végző csapat jutott tovább, jelen esetben a Padova. Az utánpótlás csapat ezzel be is fejezte az ideim szereplését, remélhetőleg jövőre szebb eredményekkel tudnak minket megörvendeztetni.

A végén következzék a legjobb hír, hiszen a nemrégiben bajnokságot nyerő hölgyek a hazai kupa küzdelmeiben is a csúcsra értek. A döntőben, ahogy a bajnokságban is a Roma volt a rivális, és akárcsak a pontvadászatban, így a kupában is ők bizonyultak a gyengébbnek. Az első jelentősebb helyzetre a 10. percig kellett várni, akkor a Roma veszélyeztetett, de a 18 méteres lövést Magnin gond nélkül hatástalanította. Montemurro mester erre az alkalomra visszatért a 4-3-3-as felálláshoz. Egy perccel később már nagyobbat kellett nyújtóznia, de még ez sem haladta meg a képességeit. Aztán a 22. minutumban büntetőhöz jutottak a Farkasok, és Andressa Alves be is lőtte. A 43. percben a Juve kapusa a meccs addigi legnagyobb védésével akadályozta meg, hogy a fővárosiak megduplázzák az előnyt, így maradt a félidei 0:1.

A játékrész legnagyobb negatívuma az volt, hogy a friss bajnokcsapatnak momentumai sem voltak. Aztán a 79. percben a semmiből előkerült a Bianconeri számára is egy tizenegyes, ráadásul a szabálytalankodó Lucia Di Guglielmot ki is állította a játékvezető. A piros lapot a magam részéről túl erősnek érzem, de Girellit ez nem hatotta meg, magabiztosan vágta a kapuba a labdát. Ettől aztán úgy össze esett a Roma, hogy 4 perccel később egy kis szögletnél teljesen eltolódtak, így a labda Sara Gama elé hullott, aki 12 méterről bevette a kaput, megszerezve a győzelmet a csapatnak. A Lupi a hosszabbítás perceiben még kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet, de az eredmény már nem változott, úgyhogy az új mester az első évében egy nagyon stabil teljesítménnyel mutatkozott be.