Beharangozó - A Lazio elleni meccs

lazio_1.pngAz idei pontvadászat utolsó előtti fordulójában a Bianconeri egy számára teljesen tét nélküli mérkőzésen fogadja a Lazio gárdáját, akik viszont az ötödik hely elérésében még igencsak érdekeltek, és égető szükségük van minden pontra. A Zebrák már biztosan a negyedik helyen zárják a pontvadászatot, számukra motivációt csak az jelenthet, hogy az utolsó hazai mérkőzésükön pályára lépő Giorgio Chiellinit és Paulo Dybalát méltó képen tudják búcsúztatni a hazai szurkolók, és ehhez egy győztes találkozó lenne igazán méltó. Igencsak ritka eset, hogy a gárda a kapitányát és a tízesét egyszerre legyen kénytelen elveszíteni, főleg úgy, hogy ez esetben  két külön játékosról beszélhetünk. A találka helyszíne az Allianz Stadium lesz, a kezdési időpont 20:45, a televízióban a SPORT 1 tűzi műsorra, a sportszerű játékért pedig Giovanni Ayroldi lesz a felelős. 

A 30 éves spori 1991. október 25-én született Molfettán, és jelenleg is a település lakója. Első Serie A-s összecsapását 2020. január 29-én vezette, egy Bologna-Hellas Verona párosítás alkalmával, és az 1:1-et hozó meccsen 7 sárga és egy piros kártyát osztott ki. Ezen kívül még 18 esetben osztották be a legmagasabb osztályba vezetőbírónak, ebből három esetben fújt a Zebráknak, minden alkalommal hazai pályán, ez a sorozat ma sem szakad meg, egyszer a Sampdoria 3:2-es legyőzésekor, másodszor az idei Atalanta elleni 1:0-ás vereség alkalmával, legutóbb pedig a Salernitana 2:0-ás megregulázása során. Ha a mai összecsapáson legalább öt alkalommal előhúzza a sárga kártyát, az lesz a jubileumi 100. ilyen jellegű figyelmeztetés amit kiró, pirosat hetet adott eddig, büntetőt hatszor ítélt. A Sasok eddig 100%-osak az irányítása mellett, a kupában a Parma ellen nyertek 2:1-re, a bajnokságban pedig a firenzei lilákat győzték le 1:0-ra.

Az égszínkék csapat aktuális értéke 266 millió euró, válogatott játékosaik száma 8, akik közül a legtöbbre taksált a Juve álltal is csábított szerb középpályás, Sergej Milinković-Savić akin 70 milliós árcédula lóg. Átlagéletkoruk 28,3 év. Legutóbbi öt mérkőzésükön háromszor győztek, 1-1 döntetlen és vereség mellett. A bajnokságban 62 pontot gyűjtve állnak az ötödik helyen, meccseik felét nyerték meg, 8 döntetlen és 10 zakó mellett.

A két csapat közös történetében a 78. torinói összecsapás következik majd, az eddigieken a Juve szempontjából 50-18-9 a mérleg, elmondható tehát, hogy a kékek nem győzni járnak a Pó partjára. A párharc legeredményesebb játékosa a 14 gólos Alessandro Del Piero. Az eddigi végeredmények közül kiemelkedik több 6:1-es hazai siker is, míg a közelmúlt statisztikáiból kiderül, hogy a legutóbbi 17 torinói összecsapás közül mindössze egyet tudott bezsebelni a római gárda. Legutóbb tavaly márciusban találkoztak ebben a stadionban, és a hazaiak 3:1-re tudtak nyerni, a gólokat Adrien Rabiot és Álvaro Morata szerezték, utóbbi kettőt is, az ellenféltől Correa volt eredményes.

Massimiliano Allegri már huszonnyolcszor meccselt a fővárosiak ellen, 18 győzelem, 4 döntetlen és 6 vereség a mérlege. A hat buktát szépen elosztotta, hiszen 2-2 esetben a Cagliari, a Milan és a Juventus padján érte a blama. 2008-ban a szárdok élén rögtön az első próbálkozás alkalmával belesétált egy 4:1-es verésbe, ez eddig a legnagyobb arányú veresége, győznie ugyanilyen arányban már a következő évben sikerült, leginkább szoros győzelmekre volt képes ellenlábasával szemben. A legutóbbi 4 alkalommal legyőzte mai ellenfelét, de volt már ellenük tízes győzelmi szériája is. Az Allegri-Lazio párharcok még sohasem hoztak 5 gólnál bővebb termést.

A vendég padon az a Maurizio Sarri foglal helyet, aki egy idényen keresztül mai ellenfelét is irányította, saját maga első, a Juve eddigi utolsó bajnoki címét bezsebelve abban a szezonban. A szemüveges mester 1959. január 10-én született Nápolyban, és 1999-ben a Tegoleto padján kezdte edzői karrierjét. 2007-ben a Hellas Verona volt az első ismertebb csapata, míg a 2012 óta tartó időszakban irányította az Empolit, a Napolit, a Chelsea-t, a Juventust, jelenleg pedig a Laziót vezényli, tavaly június 9-e óta. A londoni csapattal Európa-liga-elsőséget gyűjtött be. 627 találkozón ült eddig különböző alakulatai padján, 308 győzelem, 164 döntetlen és 155 vereség a mérlege. Ugyanez a Serie A-ban 224 találkozó, 131 győzelem, 52 döntetlen és 41 vereség.

Az Öreg Hölgy és Massimiliano Allegri ellen is 12 alkalommal meccselt,  és a csapat ellen elért mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, kollégája ellen 3 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség. Utoljára a torinói gigászt 2018-ban a Napoli mestereként győzte le 1:0-ra, míg legutóbbi vereségét idén ősszel jelenlegi csapata vezetőjeként élte meg,  2:0 arányban. Legsúlyosabb kudarca egy 3:1, ez is a déliek mestereként. General Max ellen még 2008-ban, a Hellas Verona edzőjeként mérkőzött meg először, és a Sassuolo ellen kapott ki 2:0-ra a Serie C-ben. Azóta ez a két gárda meghatározó alakulatai az első osztálynak, mint ahogy a két mester is megkerülhetetlen ebben a tekintetben. Kedvenc felállása, vagy az ő esetében nyugodtan mondhatjuk, hogy kőbe vésett taktikai hadrendje a 4-3-3, jelenlegi megbízatása az idény végéig szól.

A szezon utolsó összecsapásaira még a sérültek listája is lerövidül, a két csapat összesen öt játékost kell, hogy nélkülözzön. Közülük a gólkirályjelölt Ciro Immobile a legérzékenyebb veszteség, de ez Dušan Vlahović számára a gólzsák kinyitásával reményt adhat a versenybe való visszatérésre, igaz ehhez minimum három találatra lenne szüksége, csak a felzárkózáshoz. A Lazio rajta kívül Pedro szolgálataira nem számíthat, a fekete-fehérek pedig a McKennie, Chiesa, Kaio Jorge sort húzták ki a listáról.

A Sky Sport Italia szerint ez a kezdőcsapat várható: