Moggi: "A vezetőség vallott kudarcot, nem pedig Allegri"

moggi-luciano.jpgA Juventus egykori legendás általános igazgatója, Luciano Moggi a minap hosszabb interjút adott az olasz médiának, melynek keretein belül számos témáról szót ejtve értékelte a csapat által elvesztett Coppa Italia-döntő történéseit, valamint a teljes szezont, emellett pedig kitért a klub által tervezett nyári igazolásokra, s a fekete-fehérek néhány jelenlegi labdarúgójára is, kemény kritikával illetve Manuel Locatellit, továbbá többé-kevésbé felmentve Massimiliano Allegrit. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását tesszük közzé. 

"Úgy vélem, hogy a Juventus idén megtette, amit tudott, hiszen mindvégig arra törekedett, hogy kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája következő kiírásába, ami végső soron sikerült is az együttesnek. A Serie A jelenlegi kiírása nem volt egy kifejezetten szép, vagy erős bajnokság, melyet az is megmutat, hogy a Scudetto majdani győztesének maximum 86 pontja lesz majd, emiatt pedig egyértelműen úgy gondolom, hogy ha a klub megtartotta volna Ronaldót, megnyerhette volna a trófeát, ezzel együtt pedig hatalmas szó, hogy Max Allegri fiai az Inter elleni hazai vereségig versenyben voltak az aranyéremért" – fogalmazott Moggi a Juventibus kérdésére. 

"A mester januárig megpróbálta a lehető legeredményesebb módon variálni a kezdőt, s ezen belül a támadósort, télen pedig megkapta a számára olyannyira hiányzó középcsatárt, mely azonban nem javított érdemben a csapat helyzetén, hiszen a gond nem elöl volt, hanem a középpályán, ahonnan még Dušan Vlahović sem kapott használható labdákat. Ezen körülmények mellett a BL-be való bejutás messzemenően optimális eredménynek tűnik számomra, kiváltképp annak fényében, hogy a mostani szezon minden tekintetben egy átmeneti évnek számít a Bianconerinél. 

Nem hiszem, hogy a Coppa Italia fináléját a bírói ténykedés, valamint a játékvezetői ítéletek döntötték volna el, mivel bár kétség sem férhet hozzá, hogy Paolo Valeri mind Lautaro Martínez büntetőjénél, mind pedig Marcelo Brozović kiállításának elmaradásakor hibázott, a Juventus nem mutatta meg alapvető DNS-ét, holott ha a csapat képes lett volna erre, nem nyomott volna túlzottan sokat a latba, hogy a bíró nem tartotta fontos mérkőzésnek a Coppa döntőjét, elvégre egy ilyen helyzet bármikor előfordulhat, egy kellően felkészült együttes pedig képes megfelelően kezelni ezt. 

A középpályát illetően véleményem szerint nagy probléma van Manuel Locatellivel, ugyanis a jelenlegi idény tapasztalatai sajnos egyértelműen alátámasztották azt, amit korábban mondtam arról, hogy az olasz nem egy túlzottan különleges játékos, s hogy sok hozzá hasonló futballista szerepel még a bajnokság mezőnyében. Locatelli egészen egyszerűen nem rendelkezik olyan karakterrel, mely megkülönböztetné őt társaitól, ezen felül pedig nem tud helyezeteket kialakítani, vagy gólpasszokat adni a csatárok számára. A topcsapatokban minden játékosnak jól körülhatárolható személyiséggel kell rendelkeznie, ehhez képest nem látom, hogy Manuel milyen szempontból emelné a középpálya minőségét. 

Max Allegri maradni fog a helyén, s ez így is van jól, hiszen a Juventusnak most végre némi állandóságra van szüksége. A vezetőség szerdai vitájáról csak annyit tudok mondani, hogy Pavel Nedvěd olykor jobban tenné, ha egyszerűen csöndben maradna, s inkább a munkájára koncentrálna, ugyanis annak ellenére, hogy állítólag neki kellene hidat képeznie az edző és a játékosok között, egyáltalán nem képes megfelelni ennek a követelménynek. Annak idején nem véletlenül hoztam el Pavelt az Öreg Hölgyhöz, hiszen fantasztikus labdarúgó volt, ám menedzserként még rendkívül sokat kellene tanulnia. A fekete-fehérek tavaly ráléptek egy konkrét útra, ebből fakadóan pedig nem gondolnám, hogy idén változást hajtanának végre a vezetőedzői poszton, mivel megítélésem szerint Allegrinek semmit sem kellene a szemére vetni egy átmeneti év történései miatt. 

A nyár folyamán a Bianconerinek olyan játékosokat kellene igazolnia, akik kellőképpen labdabiztosak és jól tudnak védekezni, s bár Ángel Di María egy kiemelkedően jó szélső, egyik kritériumnak sem felel meg. Természetesen a Juventus megszerezheti őt, ha egyénileg jó futballistákat akar szerződtetni, ám a keret értékét nem fogja növelni az argentin érkezése. Ennél sokkal fontosabb lenne megfelelő pótlást találni Giorgio Chiellini helyére, hiszen nem ismétlődhet meg még egyszer az idei szezon tragikuma, mikor is nem Massimiliano Allegri vallott kudarcot, hanem azok, akik egy tökéletlen alakulatot bocsátottak rendelkezésére. 

Bár Gleison Bremer hivatalosan még nem állapodott meg az Interrel, ha a Juventus tovább pazarolja az időt, a brazilon túl más fontos játékosokról is lemaradhat, akik, bár adott estben nem számítanak akkora névnek, mégis elengedhetetlen elemei lennének a csapat újjáépítésének. A nyári mercatóval kapcsolatban kétségkívül számolok Giorgio Chiellini pótlásával, mivel a Zebráknak szükségük van egy olyan futballistára, aki fokozatosan képes lenne átvenni a Capitano helyét, Bremer pedig erős és klasszis játékosnak tűnik, emellett ráadásul még fiatal is. Egy védőn kívül mindenképpen kellene igazolni egy klasszikus registát is, ám nem Jorginhót, elvégre az olasz már nem az, aki néhány évvel ezelőtt volt" – összegzett Moggi.