Allegri: "Következő kapitányunk Bonucci lesz majd"

max_allegri_pre_juve_lazio.jpgA Juventus a Serie A 37. fordulójában a szezon utolsó hazai bajnokiján lép pályára holnap este az Európa-liga szereplésért harcoló Lazio ellen, mely mérkőzés az alacsony tét ellenére mégis rendkívül fontosnak bizonyul, hiszen ez lesz a Bianconeri csapatkapitányának, Giorgio Chiellininek, valamint argentin kiválóságának, Paulo Dybalának utolsó fellépése az Allianz Stadiumban. 

A találkozót megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó színe előtt, melynek keretein belül szót ejtett a várható kezdőről, a szezon mérlegéről, a szerdán elbukott Coppa Italia-fináléról, valamint az alakulat következő Capitanójáról is. 

"Csapatunk alapvetően rendben van jelenlegi állapotában, holnap pedig az idei utolsó meccsünket játsszuk majd hazai környezetben, mely alkalmat mindig meg kell becsülnünk. Az a legfontosabb, hogy képesek legyünk méltó módon megünnepelni Giorgio Chiellinit, egyúttal tisztelegve kapitányunk előtt, valamint elbúcsúztatni Paulo Dybalát, aki szintén elhagyja a klubot. Minden erőnket egyesítenünk kell e célok érdekében, ebben semmilyen szempontból nincs vita közüttünk" – fogalmazott a tréner. 

"Egyelőre még nem lenne értelme a mercatóról beszélni, hiszen előbb be kell fejeznünk a mostani szezont, majd ezután számba kell vennünk alakulatunk helyzetét, melyből a szakmai stáb és a vezetőség minden tagja ki fogja venni a maga részét, ahogyan azt általában szoktuk. A jövő évre nézve csak egy biztos pont van, mégpedig az, hogy együttesünk következő csapatkapitánya Leonardo Bonucci lesz majd. 

Alakulatunk rendkívül sokat fejlődött az idei évben, azonban ezt kevesen veszik észre, mivel a közvélemény szerint akkor játszol jó futballt, ha győzelmeket érsz el és címeket nyersz, ha pedig néhány momentum ellened szól, máris rossz megközelítésekkel operálsz. Nem tartom valószínűnek, hogy a hajrában normális esetben képesek lettünk volna megnyerni a bajnokságot, mindenesetre az Inter elleni mérkőzésen véglegesen eldőlt, hogy erre semmi esélyünk nincs, míg Rómában egy igazán kivételes meccset játszottunk ellenük a kupadöntőben, ahol azonban ismét kudarcot vallottunk a trófea elhozását illetően. Felesleges lenne vádaskodni, mivel a futballról még akkor is nehéz realistán beszélni, ha nyersz, ezért inkább azt mondom, hogy maradjunk csendben, s koncentráljunk az elvégzendő munkára. 

Hogy kudarcot vallottunk volna? A Juventusszal szemben mindenkinek nagyok az elvárásai, mivel mi vagyunk Olaszország első számú klubja, ám a labdarúgásban előfordul, hogy egy klub egyetlen trófeát sem képes nyerni egy idényben, amiért természetesen kár, ám ez önmagában nem olyan nagy dolog. Alapvető célunk megvalósult, hiszen bejutottunk a Bajnokok Ligájába, ezzel pedig sportszakmai és gazdasági szempontból is nagy eredményt értünk el, folytatva korábbi hagyományainkat, hiszen a Bianconeri 2011 óta minden szezonban a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelhetett. Magától értetődő módon idén is szerettük volna megszerezni a Scudettót, ami eddig sem volt másképp, s mindvégig hittünk abban, hogy egy ponton képesek leszünk bekapcsolódni a bajnoki versenyfutásba, azonban az Inter elleni meccs minden erre irányuló tervünket keresztülvágta. 

Hogy pontozzam a szezont? Ezek annyira triviális kérdések... Ha azt mondom, hogy adok egy hármast, az megfelel? Rendben, akkor írja le, hogy hármas, aztán lépjünk végre tovább. Korábban is elmagyaráztam, hogy ha a Juventus kötelékébe tartozol, akkor maximális célod mindig a teljes körű győzelem, s bár idén nem sikerült fontos eredményeket elérnünk, mégis csak bejutottunk a BL-be, ami annak ellenére, hogy a legalapvetőbb követelménynek tűnik, mégsem sikerült minden topcsapatnak, ez pedig nekünk is hatalmas anyagi veszteségekkel járt volna. Vannak olyan ismert és nagy együttesek, melyek évek óta nem szerepelhettek a sorozatban, az Öreg Hölgynél pedig ez lesz zsinórban a tizenegyedik év, hogy ott leszünk a legjobbak között, ami önmagában nem egy rendkívüli eredmény, de nem is hullott az ölünkbe, s keményen meg kellett dolgoznunk érte. 

Mint említettem, most még felesleges lenne a mercatóról beszélni, ekképp nem szeretném kommentálni a Paul Pogbával kapcsolatos híreszteléseket sem. A francia jelenleg a Manchester United labdarúgója, mi pedig majd csak a szezon végén fogunk átigazolási kérdésekkel foglalkozni, azt követően, hogy minden egyes aspektusát kiértékeltük az idénynek. Hogy milyen emlékeim vannak Pogbáról? Hát, annyi év telt el azóta... A memóriakártyám a jelek szerint megtelt, ugorjunk a következő kérdésre. Chiellini és Dybala esete két teljesen különböző történet, mivel Giorgio, aki a Juventus egyik legnagyobb legendája, tizenhét esztendőt követően hagyja el Torinót, mely után vagy befejezi pályafutását, vagy pedig Amerikában folytatja, míg Paulo néhány év után pusztán csapatot vált, ám mindazért, amit csapatunkért tett, természetesen ő is megérdemli, s meg is fogja kapni a szurkolók elismerését. 

Nem tudom, hogy végül mégis lehetőségünk nyílik-e majd a harmadik hely megszerzésére, mivel a Napoli és a Lazio az Európa-ligában akarnak szerepelni jövőre. Ne felejtsük el, hogy Maurizio Sarri holnap visszatér majd a stadionba, s mivel a Juventus vele nyert utoljára a Scudettót, a drukkerek minden bizonnyal megfelelő fogadtatásban részesítik majd, amit meg is érdemelne. Az évad utolsó két meccsét a lehető legjobban meg kell becsülnünk, mivel egyes labdarúgóink nem lehetnek majd velünk a pályán. Danilo, bár rendelkezésünkre állna, kimenőt kapott az idény végére, Arthurnak fáj a bokája, Denis Zakaria pedig tegnap kapott egy kisebb rúgást a combjára, ebből kifolyólag pedig fel kell majd mérnünk, hogy holnap bevethető lesz-e. Mattia De Sciglio vissza fog térni a pályára, ám Weston McKennie-t illetően továbbra sem tudok arról nyilatkozni, hogy bevethetjük-e majd az utolsó megmérettetések valamelyikén, ám ha Manuel Locatellit is viszontláthattuk egy hónap után, az amerikai pályára lépése sem teljesen irreális. Néhány fiatal labdarúgó egészen biztosan lehetőséget kap majd, kezdve Fabio Mirettivel, akivel kezdőként számolok. 

Az általunk bejárt fejlődési út nyilvánvalóan megelégedéssel tölt el engem, ahogy a minimális cél elérése is, azonban nem vagyok boldog amiatt, hogy idén nem emelhettünk magasba egyetlen trófeát sem, amihez alapvetően sem voltam hozzászokva, ennyi sikeres idényt követően pedig még furcsább helyzetet jelent számomra. Ezzel együtt, mint mindig, most is találunk a szezonnal kapcsolatban pozitívumokat, például azt a felfutást, melyet az Inter elleni áprilisi meccsig produkáltunk. Sportágunkban mindig a legapróbb epizódok döntik el az egyes összecsapások kimenetelét, ez pedig minden egyes, topcsapatok ellen játszott idei mérkőzésünk során így volt, bár összességében azt mondanám, hogy több alkalommal is közel álltunk az Inter, vagy más nagy együttes megveréséhez, s ha kijavítjuk azt a néhány hibát, amit ezen esetekben elkövettünk, a jövőben valószínűleg sokkal sikeresebbek leszünk. 

A csapat idén minden tőle telhetőt megtett a siker érdekében, s ne feledjük, hogy a mezőnyben hosszabb távon mi szenvedtük a legnagyobb árat a keretet sújtó sérülésekért, hiszen Federico Chiesa és Weston McKennie több hónapra kidőltek, Danilo és Leonardo Bonucci pedig szintén sokat hiányoztak különféle gondok miatt, aminek súlyos következményei lettek teljesítményünkre nézve. Ezzel együtt tisztán látjuk, hogy egyes játékosainkban milyen lehetőségek rejlenek. Az eddigiekben több ízben is elmondtam, hogy Dušan Vlahović, aki Torinóban töltött hat hónapja alatt is nagy utat járt be, s sikeresen fejlődött, a következő szezonban még lehengerlőbb lesz majd, mivel rendkívül fiatal, s nagy növekedési lehetőség áll előtte, ennek alapján pedig sokkal nyugodtabban, valamint jóval nagyobb koncentrációval fog futballozni. Chiesa és McKennie biztosan visszatérnek majd az előttünk álló hetekben és hónapokban, együttesünk pedig a mercato alatt is tovább fog fejlődni, mikor a vezetőséggel összhangban megpróbáljuk majd kiküszöbölni keretünk legnagyobb hiányosságait" – zárta nyilatkozatát General Max.