Helyzetjelentés – a többi csapat

women_scudetto.jpgAz e heti helyzetjelentés legfontosabb híre, hogy a hölgyek bejutottak  a Coppa Italia döntőjébe, és megnyerték sorozatban az ötödik bajnoki címüket is. Ráadásul mindkettőt úgy, hogy komoly ellenállásba ütköztek. Nézzük a kupa-elődöntőt először, már csak az időrend miatt is. Az első félidőben csupán egy gól esett, és azt nem a 4-3-3-ban pályára lépő Zebra csapat szerezte. Az első percekben a piros-feketében játszó Milan veszélyeztetett, aztán a második helyzetükből egy csodaszép átemelős gólt szereztek Lindsey Thomas révén. Aztán a játékrész már nem hozott különösen nagy helyzetet, így senki sem sejthette, hogy egy elképesztő fesztivál fog kibontakozni a második etapban.

Ennek felvezetéseként ez a periódus is milánói találattal indult, ezúttal Valentina Bergamaschi egy tanári kiugratás nyomán, a kapusnak egy az egyben esélye sem volt hárítani. Ez volt a 49. perc eseménye, aztán két minutummal később betalált a nem annyira öreg hölgy Andrea Staškova is, Caruso kipattanó lövését a kapuba pofozva. Aztán hat perc múlva újra két góllal vezettek a vendégek, Bergamaschi második hálóba küldött labdája után. A 69. percben aztán a Juve cseh gólvágója is duplázni tudott, egy távoli beívelt szabadrúgás után, rá 10 percre pedig Barbara Bonansea már egyenlőre változtatta az eredményt, 18 méterről állítgatás nélkül zúdított egy lecsorgó labdát a kapuba.

Szinte a középkezdés után Bonfantini ugrott ki 100%-os helyzetben, már a kapus mellett is elhúzta a labdát, amikor a hátrafutó Linda Tucceri Cimini hátulról lerántotta, a bíró pedig második sárgával jutalmazta a produkciót. A megítélt büntetőt Arianna Caruso váltotta gólra. A lefújás előtt néhány minutummal aztán Lisa Boattin tette biztossá a győzelmet, kialakítva az 5:3-as végeredményt.  Egy igazán őrült meccset nyert meg  a csapat, akik néhány nappal később, a Sassuolo ellen próbáltak a bajnokságban  a csúcsra érni. 

Montemurro mester a mindent eldöntő csatára is a 4-3-3-at választotta, és ezt az elképzelést először a 29. percben koronázta siker, amikor is egy hosszú kiugratás nyomán Bonansea maradt kivételesen higgadt, és berúgta a Bianconeri vezető gólját. Emeljük ki Girelli bámulatos indítását is, aki a 36. percben saját maga is betalált, nagyon közel juttatva csapatát a Scudettóhoz. A második félidő legelején egy megpattanó lövést követően felcsillant az egyenlítés esélye a vendégek előtt, amikor Roberta Aprile már csak a hálóban érte utol a játékszert. A 64. időpillanatban aztán Lisa Boattin pontot tett a mérkőzés, és a bajnokság végére is, amikor a tizenegyes pont magasságából utat talált a hálóba a labda számára. ezzel zsinórban ötödször lett első a csapat, bár idén becsúszott két döntetlen és egy vereség is, de ez semmit nem von le a lányok érdemeiből. Óriási gratuláció jár nekik ezért az aranyéremért. A bajnokság utolsó fordulójában a Milan lesz az ellenfél, míg a kupadöntőben az ezüstérmes Roma vár rájuk.

Andrea Bonatti Primavera-csapata 3 meccset is letudott az elmúlt napokban, az Empoli ellen egy magabiztos 3:0-ás hazai győzelem, a Sassuolo ellen idegenben egy 2:2-es döntetlen, a Cagliari otthonában pedig egy 2:0-ás vereség lett a mérleg. Menjünk szépen sorban. Az Empoli ellen a 4-4-2-re esett a választás, és Luis Hasa már a 18. percben meg is szerezte a vezetést. Az első játékrész nem is tartogatott több találatot, így sejthető volt, hogy az 53. percben belőtt, Samuel Iling találat elég lesz a győzelemhez, ezért aztán Tomasso Maressa félidő közepén elért gólja már csak a gólkülönbség javításában játszott szerepet. Az Empoli a vereségnek köszönhetően, maradt a 11. pozícióban a táblázaton.

A lányokhoz hasonlóan a fiataloknak is a zöld-feketék ellen kellett pályára lépni, és ez a meccs is 4 gólt hozott, éppen csak azok elosztása alakult más arányban. Pedig a kezdés hasonló volt, mert Leonardo Cerri a 13. percben a vendég Juventus számára szerzett vezetést az ismét 4-4-2-ben játszó együttes számára, de a folytatásban Cristian Aucelli és Luigi Samele negyed óra leforgása alatt megfordították az állást. Ez is maradt a félidei eredmény, hogy aztán Bonatti mester 4 cserével próbálja meg felrázni a csapatát. Az eredmény őt igazolja, mert a 63. minutumban Tommaso Maressa egalizálni tudott. A hátralévő időben már senki sem tudott a másik fölé kerekedni, így maradt a 2:2. A nyolcadik helyen álló hazai csapat már biztosan nem jut be a rájátszásba.

A szárdok ellen a felállás maradt a 4-4-2, de a pontszerző sorozat megszakadt. A harmadik helyezett hazaiak ellen elég volt két kihagyás, és a 25. és a 45. percben Luca Gagliano kétszer is megbüntette a Senkó Zsombor vezette védelmet. Az első esetben óriási védelmi hiba után került a gólszerző sakk-matt helyzetbe, amikor gyakorlatilag már a lövés előtt verve volt az ifjú magyar, másodszor pedig 17 méterről védhetetlenül ágyúzott a felső sarokba. a gólokon kívül is inkább a hazaiak domináltak, bizonyítva, hogy jelen pillanatban nekik van erősebb csapatuk. az ezúttal sárgában pályára lépő vendégek örülhetnek, hogy ilyen kis különbséggel kaptak ki, még akkor is, ha a 88. percben Leonardo Cerri borzalmasan flegma büntetője éppen csak elgurult a kapuig, és lett könnyűszerrel a kapus zsákmánya. Az utolsó fordulóban az utolsó előtti SPAL-t fogadja a csapat, és egy ponttal matematikailag is bebiztosíthatják a rájátszásba jutást.