Stojković: "Vlahović a világ legjobbja lehet"

vlahovic_2022.jpgA szerb válogatott mestere, Dragan Stojković a minap exkluzív interjút adott a TuttoJuve munkatársának, melynek keretein belül hosszabban értekezett a Juventus csatáráról, a nemzeti együttesben kezei alatt dolgozó Dušan Vlahovićról, valamint a Lazio klasszisáról, a Bianconeri által is kiszemelt Sergej Milinković-Savićról, aki véleménye szerint remekül passzolna a fekete-fehérek kötelékébe. 

A jelenlegi egy rendkívül különleges szezon volt Dušan számára, kezdve azzal, hogy a játékos télen a Juventushoz igazolt, melyet a Fiorentina-drukkerek egyáltalán nem vettek jó néven. Hogyan ítélhetnénk meg a támadó Bianconerinél töltött eddigi hónapjait? 

"Vlahović szinte az első perctől fogva nagyszerű teljesítményt nyújt új klubjánál, s véleményem szerint ez is alátámasztja, hogy milyen nagyszerű labdarúgóról beszélünk, aki mindig is keményen dolgozott csapattársaiért. Jelen pillanatban szinte mindent nagyon pozitívnak látok Dušan körül, aki a Fiorentina kötelékében hihetetlenül fiatalon került előtérbe, majd robbant be a köztudatba, mely produkciójával természetszerűleg felkeltette egy valódi topklub, azaz a Juventus érdeklődését is. A Violák drukkerei magától értetődő módon nem igazán vették jó néven a támadó téli eligazolását, azonban a futball világában több, mint normális egy ilyen kaliberű labdarúgó távozása, ami minden tekintetben a játék, s a piac részének tekinthető."

Dušan mintha kissé idegesen viselkedett volna a Venezia ellen, ami már nem az első ilyen alkalom volt a szezon során. Erre mi lehet a magyarázat? 

"Láttam a Venezia elleni összecsapást, ahol a Juve számára az volt az elsődleges cél, hogy a csapat begyűjtse a három pontot, ennek elérése érdekében pedig nem igazán válogattak a különféle eszközök között sem. Természetes, hogy egy ilyen játékostól mindenki gólt, gólokat vár az egyes meccseken, azonban a szóban forgó találkozón személy szerint nem láttam Vlahovićot 100%-os fizikai állapotban, melyhez természetesen az is hozzátesz, hogy a Bianconeri első számú centereként mindenkinek óriási nyomással kellene szembesülnie, melynek ellenére biztos vagyok benne, hogy Dušan idővel ismét meg fogja csillogtatni valós kvalitásait."

Sokak szerint az is hatalmas nyomást helyezhet a játékosra, hogy a közvélemény Cristiano Ronaldo torinói utódát véli benne felfedezni, s ehhez mérten vélekedik formájáról és mutatóiról. 

"Igen, ez minden szempontból így van. Dušannak most egy igazi topklubban kell futballoznia, melyet korábban sosem volt alkalma megtapasztalni, emiatt pedig akarva-akaratlanul is hozzá kell szoknia, hogy a Juventusnál a győzelem pusztán a legalapvetőbb elvárást jelenti, egy döntetlen vagy egy vereség ugyanakkor világméretű kataklizmával ér fel a média és a szurkolók számára."

A csatár véletlenül nem fordult Önhöz, mikor a télen döntenie kellett a jövőjéről? 

"A szerb válogatott Portugália elleni meccsét követően három-négy nappal beszéltem vele, ekkor pedig szóba került a jövője is, ennek keretein belül olyan topklubok iránta mutatott érdeklődésével, mint a Paris Saint-Germain, a Barcelona, a Real Madrid, vagy a Juventus. A diskurzus során teljes őszinteséggel azt tanácsoltam Dušannak, hogy lehetőleg maradjon továbbra is Olaszországban, s folytassa karrierjét egy olyan bajnokságban, ahol az eddigiek alapján remekül érzi magát, s egy olyan országban, melyet mostanra teljesen magáénak tud érezni, s melynek légköréhez messzemenően hozzászokott. Természetesen nem én vagyok a támadó ügynöke, de egyértelműen azt tanácsoltam neki, hogy igazoljon a Juventushoz, s örülök annak, hogy én is hatással voltam klubváltására."

Tanácsában talán az is közrejátszott, hogy Ön is rendkívül szereti Olaszországot, hiszen közel harminc esztendővel ezelőtt a Verona kötelékében futballozott. 

"Nagyon szeretem Itáliát, ami még akkor is így van, ha magára az olasz nyelve már alig-alig emlékszem, ezért pedig úgy gondoltam, hogy jobb, ha Dušan egyelőre a Serie A-ban marad, bár a későbbiekre nézve természetesen semmit sem szeretnék kizárni vele kapcsolatban."

Milyennek tartja Vlahović alapvető karakterét? 

"Egy szerény, s mindenekelőtt a realitás talaján mozgó srácnak tartom őt, aki sosem beszél ostobaságokról, vagy felesleges dolgokról, s aki emellett nagyon jelentős intelligenciaszinttel rendelkezik. Dušan egy végtelenül okos, koncentrált, s céltudatos labdarúgó, aki kizárólag arra összpontosít, hogy minél jobbá és erősebbé váljon, s véleményem szerint ha a továbbiakban is megmarad benne ez az érzés, akkor egyértelműen megvan benne a potenciál, hogy a világ legszűkebb elitjébe tartozzon, mind klub-, mind pedig válogatott szinten."

A Juventus egyik legfőbb nyári célpontja a jelek szerint Sergej Milinković-Savić lesz majd, akiről korábban azt mondta, hogy szívesen látná őt az Öreg Hölgy szerelésében. Ezt jelen pillanatban is így gondolja?

"Sergej számára egyértelműen elérkezett a környezetváltás ideje, ám őszintén szólva nem tudom, hogy végül melyik együttes lesz majd a következő állomáshelye. Abban biztos vagyok, hogy ez egy igazi topklub lesz, ahogy az is meggyőződésem, hogy ha SMS a Juventushoz igazolna, akkor ez a házasság mindkét fél számára egy kivételes sikertörténet lenne, emellett pedig a Lazio is jól járna a transzferrel, hiszen minden bizonnyal jelentősebb összeget kapnának a középpályásért" – összegzett Stojković.