Allegri: "Miretti jól kezelte a rá nehezedő nyomást"

allegri_post_venezia.pngA ligautolsó Venezia együttesét fogadta a Juventus csapata a Serie A 35. fordulójában. Max Allegri fiai annak tudatában léptek pályára, hogyha sikerül nyerni, szinte biztossá válik a Bajnokok Ligáját érő negyedik hely megszerzése, hiszen ezzel a Lazio és a Fiorentina is lőtávon kívülre kerülne három fordulóval a vége előtt, egyedül a Romának lenne esélye 1 ponttal a Zebrák előtt végezni a legrosszabb forgatókönyv esetén. Ennek tudatában rendkívül aktívan kezdte a mérkőzést az Öreg Hölgy, a Juve-mezben először kezdő Fabio Miretti beadását követően a születésnapos Leonardo Bonucci szerzett vezetést De Ligt gólpasszából. Ezt követően még kitartott a Zebrák lendülete egy kicsit, azonban egyre kiegyenlítettebb lett a játék, mely a statisztikában is megmutatkozott. A második játékrészben a vendégek teljesen megérdemelten egyenlítettek Aramu pazar távoli lövéséből, azonban pár percre rá a 35. életévét ünneplő Bonucci ismét vezetést szerzett egy szögletet követően, mellyel megnyerte a mérkőzést csapatának, így mondhatjuk, hogy az ünnepelt ajándékozott inkább másoknak születésnapja alkalmából. A mérkőzést követően Allegri elismerte a debütáló Miretti teljesítményét, illetve igyekezett a pozitívumokat kiemelni.

Sky: Három nehezen megszerzett pont, ezután már egy pont is elég, hogy elérjék a kitűzött célt. Mi tetszett leginkább és legkevésbé ma?

Massimiliano Allegri: Kezdjük azokkal a dolgokkal, melyek tetszettek. Jól kezdtük a mérkőzést, megfelelő volt a hozzáállás, több alkalommal is kapura lőttünk, szinte azonnal sikerült vezetést szerezni. Ezt követően kissé leeresztettünk, már az első félidő végén engedtünk néhány lehetőséget az ellenfélnek. A második félidő során benne volt a gól a levegőben, mely végül meg is történt, ezt követően viszont ismét jobbak voltunk, és sikerült újra vezetést szereznünk szögletből, szinte azonnal. Mondhatni szerencsénkre, hiszen eléggé megnehezítettük volna a saját dolgunkat. Egy jó Veneziával találkozhattunk ma. Igen, beszélhetünk taktikáról, jobb játékról... Játszhattunk volna jobban, de mint mindig, most is saját magunknak nehezítettük meg a dolgunkat. Adnod kell a fiúknak egy-két nap pihenőt, majd újra ki kell küldened őket a pályára futni és játszani. Nagy a nyomás. 

S: Miretti jó teljesítményt nyújtott ma. Akár már jövőre is az első csapat tagja lehet?

MA: Most Fabiónak jó meccse volt. Eltekintve attól, hogy tudja hogyan kell futballozni, sokkal könnyebb neki játszani, ő az a típus, aki mindig előrefelé igyekszik a labdát továbbítani, mely mindenképp egy bíztató jel. Megfelelő hozzáállással játszott, sok fejlődési lehetőség van még számára, hiszen mindössze 18 éves. Nem volt könnyű neki, hiszen az első félidőben elég sokat támaszkodott rá csapat. Ennek viszont örülök. Köszönet az ifjúsági részlegnek, mely 8 éve foglalkozik vele.

S: Ez azt jelenti, hogy az utónpótláscsapatban való nevelkedés extra értékeket ad?

MA:  Nehéz egy fiú számára elérni az első csapatot, ha csak nem az ificsapatban kezdte, ugyanezt láttam mind a Juvénál, mind a Milannál. Ez statisztika. 

S: A következő szezonban több fiatalt is láthatunk az első csapatban? A szezon vége felé több "Miretti" is szerepet kap?

MA: Még nem tudom, hogy láthatunk-e másokat a szezon során, de időközben Akè már pályára lépett, Miretti is játszott már, ott van Soulè. Teljesen normális, hogy egyik nap fenoménként tekintünk a fiatalokra, míg másnap azt is kétségbe vonjuk, hogy tudnak-e egyáltalán játszani, amíg megtalálják az egyensúlyt. A Juventusban pályára lépni nem könnyű. Vannak, akik már rögtön az elején felismerhető karakterrel rendelkeznek, míg másoknak több időre van szükségük. Úgy gondolom, még az első csapatban is vannak olyan játékosaink, akiknek tapasztalatra van szükségük. Együttesünknek van lehetősége a fejlődésre ebből kifolyólag. Idén véghez vittünk néhány jó dolgot, pár játékosnak csak felfelé vezet innen az út, hogy fejlődjön a nyugalom és játék terén. Másrészt azoknak a játékosoknak, akikben fellelhető a jó értelembe vett hanyagság, sokkal könnyebb dolguk van. Miretti is egy közülük.

S: Nem voltak ma képesek megfelelően kezelni a labdát. Kit illet kritika ezért?

MA: Le kellett lassulnunk egy kicsit, különben gólokat szereztünk volna, majd ezen a sebességen folytattuk. Mérkőzések alatt néha gyorsan játszol, néha lelassítasz, majd újra más sebességen játszol. Még fejlődnünk kell ebben. A pozitív dolog, hogy kerestük a lehetőséget a 2-0-ra, de nem találtuk meg.

S: Másogy tekintenek a mai meccs után a bajnoki eredményekre?

MA: Teljesen felesleges ismételni, hogy Ronaldo három nappal az átigazolási piac vége előtt hagyott itt minket. Talán ha Vlahović korábban érkezik, nem tud úgy teljesíteni, mint tette téli érkezésekor. Sok játékost vesztettünk kritikus időszakokban, mely mindenképpen megnehezítette a dolgunkat. Ha esetleg továbbjutunk a Villarreal ellen, lehet, hogy olyan energiákat emésztettünk volna fel, mely a negyedik hely megszerzésébe került volna, hiszen ugyanezek a játékosok álltak volna rendelkezésre. A pozitívumokat emeljük ki, miszerint negyedikek vagyunk, egy pont hiányzik ennek bebiztosítására, melyet megpróbálunk a Genoa, Lazio, Fiorentina hármas ellen megszerezni a lehető legtöbb pont begyűjtésével, és újraindulni a következő szezonra.

S: Hogy ítéli meg Vlahović mai teljesítményét?

MA: Jó dolgokat csinált, sokat beszélek vele és mondom neki, hogy nyugodtnak kell maradnia, mivel mindig túl akarja komplikálni a dolgokat. Erős a gólszerzésben, és a tény miszerint általánosságban véve jó játékos, referenciapontként szolgál. Mint minden tapasztalt játékosnak, neki is meg kell találni az egyensúlyt. Ezt a Juventusnál nehezebb, mint a Fiorentinánál, de jól kezeli a nyomást.

S: Ki nyeri a Scudettót?

MA: Nem mondok semmit, a Milan a korábbi csapatom, az Inter is ott van. Nem mondok semmit, de van egy esélyes.