Allegri: "Az idény végén értékeljük majd az eddigieket"

max_allegri_pre_juve_fior_coppa.jpgA Juventus holnap este a szezon eddigi egyik legjelentősebb meccsét készül megvívni, s nem is feltétlenül az ellenfél személye, hanem a találkozó magas tétje miatt, ugyanis a Bianconeri ezúttal a Coppa Italia elődöntőjének visszavágóján, 1-0-ás előnyben fogadja majd a Fiorentina alakulatát, hogy megpróbáljon bejutni a sorozat fináléjába, ahol ellenfele az Inter, vagy a Milan együttese lehet majd. 

Az összecsapás előtt természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor megszokott nyilatkozatát az olasz média színe előtt, melynek keretein belül szót ejtett Arthur kiesésének következményeiről, Lapo Elkann vele szemben megfogalmazott kritikájáról, a meccs megnyerésének fontosságáról, valamint a csapat általános helyzetéről is. 

"Holnap egy nehéz meccs vár ránk, mivel a Fiorentina nagyon jó formában van, Vincenzo Italiano pedig minden bizonnyal a tavalyi Speziát is jellemző játék átörökítésére és megerősítésére törekszik majd, így tehát biztos vagyok benne, hogy az odavágón látott leblokkolás ezúttal a legkevésbé sem fogja jellemezni a bajnokságban is nagyszerűen teljesítő ellenfelünket" – fogalmazott a mester bevezetésként. 

"Arthur gyakorlatilag halott, semmi esély nem mutatkozik holnapi bevetésére, ám a rendelkezésemre álló két középpályás bőven elég lesz a Violákkal szemben, mellettük pedig Fabio Miretti is a keretben tudhatja majd magát, s természetesen Danilóval is találkozni fogunk a pálya valamelyik részén. A kezdőt illetően mindeddig egyetlen végleges döntést sem hoztam meg, azonban kulcsjátékosaink szinte egytől-egyig pályára küldhetők, ami minden eddiginél fontosabb lesz ezúttal, hiszen bárki is kerül a kezdőbe, annak mindenképpen tartania kell majd a szükséges tempót. A holnap reggeli edzés sok mindenről dönt majd. 

Nem tudom, hogy holnap melyik csapat játszik majd inkább az olaszos stílus mentén, mivel az 1-0-ás eredmény egyikünk számára sem jelent teljes biztonságot. A Fiorentina általában sok lehetőséget szokott teremteni, a Napoli ellen a múltkor igen jelentős győzelmet arattak, az Inter és a Venezia ellen pedig ugyancsak kiválóan teljesítettek az utóbbi hetekben. Számunkra egyedül az jelentheti az egyetlen előnyt, hogy eddigi két meccsünk során két alkalommal is legyőztük a Lilákat, ez azonban nem fog számítani holnap, hiszen egy igen jó produkcióval előrukkoló ellenféllel nézünk majd szembe, emiatt pedig minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a gólszerzés és a koncentrált futball érdekében, különös tekintettel az első negyed órára. 

Vasárnap egy olyan mérkőzésen értünk el döntetlent, ahol az összecsapás végén sorra alakítottuk ki a gólszerzési lehetőségeket, melyek közül néhányat kihagytunk, néhány esetben pedig magát az akciót sem tudtuk végig vinni. Nem gondolnám, hogy alapvetően rosszul játszottunk volna, ugyanis ez az időszak hagyományosan is a szezon legfárasztóbb, s ebből fakadóan legnehezebb része, ami azonban a hátralévő hetek rövidsége miatt minden szempontból kulcsjelentőséggel bír az egyes csapatoknak, így pedig minden egyes momentum, s minden egyes mozdulat is nagyobb súllyal esik a latba. 

Lapo Elkann velem kapcsolatos, némi kritikát is tartalmazó tweetjét egyáltalán nem szeretném kommentálni, mivel Lapo az egyik legnagyobb Juventus-fanatikus a világon, aki emiatt bizonyára szeretettel és jó szándékkal írja azokat a gondolatokat, melyeket megfogalmaz. Az általa leírtakkal kapcsolatban mindössze annyit mondhatok, hogy jelen pillanatban egyértelműen a szezon döntő pontján vagyunk, s továbbra is fontos megmérettetések várnak ránk, melyeken meg kell szilárdítanunk a bajnoki tabellán elfoglalt pozíciónkat, s be kell jutnunk a Coppa Italia döntőjébe is. A Bianconeri mindig a győzelemért fut ki a gyepre, az idény végén pedig számot vetünk majd arról, hogy ez mennyire sikerült az elmúlt hónapokban, s megállapítjuk, hogy milyen területeken kell javulást elérnünk akár a keretet, akár a szakmai stábot illetően. 

Az olaszországi közvélemény szerint a Coppa megnyerése önmagában semmit nem jelent, aki azonban elbukja a trófeát, az egyértelműen kudarcot vall, míg a bajnoksággal kapcsolatban a Juventusnak sokak szerint nagy szégyen lenne a negyedik helyen végeznie, holott megkockáztatom, hogy januárban, az AS Roma elleni meccsünk idején senki sem fogadott volna nagy tétben arra, hogy öt meccsel az idény vége előtt öt pontos előnyben leszünk a tabella ötödik helyezettjéhez képest. A Serie A rendkívül kiegyensúlyozottnak számít ebben az évadban, melyet az is alátámaszt, hogy nincs olyan együttes a mezőnyben, mely abszolút értékkel rendelkezne, s ekképp fő esélyesekről sem beszélhetünk. 

Az egyetlen dolog, amit elmondhatok az eddigi tanulságokkal kapcsolatban az az, hogy a jelenlegi szezonban a jó játék önmagában senkit, így pedig minket sem vezetett nagy eredményekre, mivel gyakran akkor is beleszaladtunk fájó pontvesztésekbe, ha jó futballt mutattunk be. Az elmúlt hónapokban mindvégig hiányzott belőlünk az a bizonyos plusz, ami ahhoz kellett volna, hogy megnyerjük a fejlődésünkhöz szükséges összecsapásokat, példának okáért az előttünk lévő alakulatokkal szemben, ebből kifolyólag pedig hamarosan mindenképpen el kell kezdenünk azon gondolkodni, hogy a jövőben milyen területen kell változást elérnünk, egyelőre azonban csak és kizárólag a bajnokság lezárására szabad fókuszálnunk. 

A Bologna ellen túlságosan passzívak voltunk az első félidőben, kiváltképp a védekezést tekintve, a Rossoblu találatáig pedig ugyancsak így léptünk fel. A rossz teljesítmény dacára csapatunk képes volt helyzeteket teremteni az ellenfél kapuja előtt, azonban a pontosságon és a hatékonyságon továbbra is javítanunk kell, hiszen meglehetősen beszédet adat, hogy a bajnokságban csupán tizedikek vagyunk a lőtt gólok szempontjából, s ahogy már korábban is említettem, a futball változásainak ellenére egy csapat gólkülönbsége továbbra is olyan fokmérőnek számít egy idény végén, mely rendkívüli módon árulkodik a gárda egész éves teljesítményéről. 

Leonardo Bonucci egészen egyértelműen kezdő lesz holnap, ahogy Mattia Perin helye is biztosra vehető a kapuban. Egyelőre nem tudom, hogy a támadók közül ki fog kezdőként szerepelni, ám az biztos, hogy mind a négy itteni játékosunkra szükségünk lesz a győzelemhez. Gólszerzési mutatóink egyáltalán nem árulkodnak Dušan Vlahović kiszolgálásának minőségéről, mivel a szerb támadó januártól fogva máris hét-nyolc találattal rukkolt elő, ami a körülményeket ismerve rendkívül pozitív adatnak mondható, s természetes, hogy a szezon ezen szakaszában a labda is sokkal nehezebb, illetve a meccsek adottságai is sokkal megerőltetőbbé teszik az egyes találkozókat, mint az idény elején, vagy akár november-decemberben. 

Nem igazán szeretek sokat beszélni az egyes taktikai alapelvekről, s bár tudom, hogy mások szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, én nem tartozom ezen mesterek közé. A magam részéről inkább úgy tartom, hogy figyelni kell az egyes véleményekre, hiszen a kritikák ösztönzőleg hathatnak rád, azonban nem szabad átesni a ló túloldalára sem. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, miszerint minden egyes nap kemény munkát kell leraknunk az asztalra céljaink elérésének érdekében, s bár néha fel-felbukkanhatnak váratlan események egy meccs, vagy egy szezon során, ez nem azt jelenti, hogy változtatnunk kellene munkamódszereinken, hiszen ennél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az egyes labdarúgók, illetve a csapat által mutatott teljesítmény kiértékelésére" – összegzett Allegri.