Capello: "Allegri kritikusai csak Guardiola-másolók"

fabio-capello.jpgAz egykori legendás olasz szakember, a többek között a Juventus kötelékében is megforduló Fabio Capello a tegnapi nap folyamán érdekesebb nyilatkozatot adott az itáliai médiának, melynek keretein belül hosszabban értékelte a Serie A jelenlegi állását, valamint a Scudettóért folyó küzdelem esélyeit, emellett pedig szót ejtett az Azzurri bukásának okairól is. 

"Jelen pillanatban egyik éllovas együttest sem nevezném egyértelmű favoritnak, mivel az első négy alakulatnak egyaránt 25%-ot kitevő esélye van a végső győzelemre, melyek közül az egyik gárda azonban vasárnap egészen biztosan ki fog esni a küzdelemből" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport kérdésére. 

"Massimiliano Allegri egy rendkívül intelligens ember, aki véleményem szerint a lehető legtöbbet hozza ki csapatából, s olyan eredményesen játszatja a Juventust, ahogyan csak tudja. Őszintén szólva nem igazán értem azokat a kritikákat, melyeket a Bianconeri kapott az utóbbi hónapokban a sorozatos 1-0-ás győzelmek miatt, ezzel együtt azonban nem dicsérném meg, s nem is tartom követendő példának az általa képviselt stílust. 

Bár vannak fenntartásaim a Juventus játékával kapcsolatban, továbbra is úgy érzem, hogy süketekkel és dilettánsokkal beszélek akkor, mikor valaki kijelenti nekem, hogy az olasz futballnak, s így az Öreg Hölgynek is a spanyol iskola tanításai alapján kellene szerveződnie, mivel a rövid passzokkal való operálás, valamint a sok évvel ezelőtti Pep Guardiola lekoppintása önmagában nem old meg semmit, Allegri kritikusai pedig csak a katalán mester másolóinak tűnnek, ha ezen érveket hangoztatják. 

Úgy gondolom, hogy az olasz bajnokság topcsapatainak mesterei közül Allegri a legalkalmasabb arra, hogy megnyerje a Scudettót, mivel neki nem kellett a szezon elejétől fogva a tabella élén szerepelnie, ugyanis lassú, ám tudatos építkezéssel vezette oda a Juventust, ahol most tart. Emiatt megítélésem szerint Maxra nem nehezedik akkora nyomás, mint az Inter, a Milan, vagy a Napoli szakvezetőire, ez pedig értelemszerűen neki, valamint a Bianconerinek kedvez az aranyéremért folyó versenyfutásban. 

Az, hogy az Inter innentől fogva nem lesz képes kiharcolni a győzelmet, személyes véleményem alapján ugyancsak erős túlzásnak tekinthető, mivel alapvetően nem látom, hogy a Nerazzurri hátrányban lenne riválisaihoz képest. A milánóiak biztosan talpra fognak állni a szezon utolsó meccseire, ám az, hogy melyik helyre jutnak majd be, nagyban függ a most vasárnapi, Juventus elleni rangadó kimenetelétől is.

Egy döntetlen mindkét fél számára vereséggel érne fel, emiatt pedig biztos vagyok benne, hogy Allegri és Inzaghi minden rendelkezésükre álló fegyvert bevetnek majd az összecsapáson. Bár az Öreg Hölgynél jóval nagyobb a tét, mivel egy kudarccal a csapat egyik pillanatról a másikra lerombolná azt, amit eddig felépítettek, a fekete-kékek sem engedhetnek majd maguknak még egy pontvesztést, hiszen a tabella első négy helyezettje között csak minimális differencia áll fenn. 

A Milan legnagyobb előnye éppen az, hogy jelen állás szerint vezetik a bajnokságot, ami egy ilyen versenyben talán a legfontosabb körülménynek tekinthető. A Rossoneri emellett rendkívül könnyed, szórakoztató futballt mutat be, melyet mindenkinek öröm megtekinteni, ezen felül pedig egy nagyszerű munkát végző trénert is magukénak tudhatnak, aki hatalmas szakértelemmel tartja egyben az alakulatot. Mint minden fiatal együttesnek, természetesen az Ördögöknek is lehetnek majd hullámvölgyei a véghajrá során, ezért pedig mellettük nem feledkezhetünk meg a Napoliról sem, akik elképesztően sokat fejlődtek az elmúlt szezon óta.

Az olasz futball sajnálatos módon továbbra sem versenyképes nemzetközi szinten, melyet az is megmutat, hogy klubjaink közül egyedül az Atalanta maradt versenyben a komolyan vehető európai kupasorozatokban, mely gárda nincs ott a Scudetto esélyesei között. Tiszta sor, hogy labdarúgásunknak rövid időn belül változtatnia kellene alapvető tempóján, hiszen jelenleg túlságosan körülményesen és lassan futballozunk, erre viszont semmi szükség nincsen játékosaink magas fokú minősége miatt. Úgy vélem, hogy a Serie A-nak át kellene vennie a német modellt, azaz a labda azonnali visszaszerzésén, és a támadásokon alapuló taktikát, hiszen képességeink egyértelműen megvannak ehhez. 

Mindennek ellenére remélem, hogy Roberto Mancini folytatni fogja munkáját a válogatott élén, hiszen egy remek mesterről beszélünk, aki pontosan tudja, hogy mit kell tennie a rendelkezésére álló futballistákkal. Meglehet, hogy a tréner túlságosan is hálás volt azon labdarúgóknak, akikkel a nyáron megnyerte az Európa-bajnokságot, a vérfrissítés kivitelezésének hiánya miatt pedig egyenes úton bukta el a világbajnokságra való kijutást, azonban Olaszország véleményem szerint nem csupán a szerencsefaktor átfordulásából kifolyólag nem lesz ott Katarban, mivel ezen körülmény elvesztése mellett csapatunk annak a szellemiséget sem tudta átörökíteni a selejtezők idejére, mely annak idején sikerre vitte őt az Eb-n" – összegzett Capello.