Helyzetjelenés – a női és az utánpótlás csapat

miretti_vs_liverpool.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni  sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni. 

Kezdjük szokásos heti visszapillantásunkat a legnagyobb szenzációval, hiszen a Primavera-együttes, amely már a legjobb nyolc közé jutással is történelmi tettet hajtott végre az ifi BL-nek számító UEFA Youth League-ben, most pedig a sokkal esélyesebbnek tartott Liverpool ellen aratott 2:0-ás sikerrel bejutott a sorozat elődöntőjébe. Erre a meccsre a 4-4-2-es formációt választotta a szakvezetés, és az első félidőben a biztonságos védekezésre volt elég, így 0:0-val fordulhattak a csapatok. A második felvonásban a félidő derekán 3 perc alatt eldöntötte a továbbjutást a csíkos mezes csapat. A 66. minutumban, egy váratlan tizenhatos előtti sarkazást követően Fabio Miretti elé került a labda, és ő még a vonalon kívülről lövésre szánta el magát, és a pöttyös utat talált a bal alsó sarokba. A gólpasszt Matias Soulé osztotta ki neki. Nem egészen 180 másodperccel később Miretti előkészítőként jeleskedett, tökéletes passza után Angel Chibozo higgadtan lőtt a hálóba. Senkó Zsombor sikeresen megőrizte kapuját a góltól, így az egyenes kieséses szakaszban még érintetlen a kapuja.

Ez a győzelem aztán olyan lendületet adott, hogy a bajnoki meccsen a a Genoa vendégeként is sikerült 2:1-re győzedelmeskedni, ebben az esetben is 4-4-2-ben. Az első félidő első fele intenzív tempóban zajlott, de különösebb történések nélkül, a két csapat a mezőnybe szorította egymás játékát. Majdnem fél óra elteltével megszerezte szinte az egyetlen helyzetéből a vezetést a Bianconeri, amikor Hasa átadása után Samuel Iling lőtt gólt. Az 54. percben tovább növelte az előnyét a csapat, ekkor Gabriele Mulazzi találta el a kaput úgy, hogy Aleksander Mitrović nem tudott hárítani. Bihlel Sahli a 90. percben még értékesíteni tudott egy büntetőt, de a hátralévő idő kevésnek bizonyult az egyenlítésre. A 6. helyezett Juve a 10. Milant látja majd vendégül a következő héten.

A női gárda ezen a héten a 10. helyen álló Napoli ellen szerzett három pontot, az idegenbeli meccs eredménye 0:2 lett. Ebben a felállásban is könnyed meccset tudtak játszani. Az első helyzet a 12. percben a hazaiak előtt adódott, de nagyon gyengén oldották meg a befejezést, így a magához képest lassan bemelegedő Zebrák a 25. percben előnybe tudtak kerülni, egy fantasztikusan sakk-mattig játszott akciót követően. Amanda Nildén centerezését végül Lina Hurtig lőtte egy méterről a vonal mögé. Ezután lendületben maradt a csapat, de újabb találat ebben a félidőben már nem esett.

A második játékrészben aztán ismételte magát a történelem. Egy apróbb Napoli-helyzet után a félidő közepén gólt rúgott az Öreg Hölgy, ezúttal Cristiana Girelli tette be laposan a játékszert, és ez esetben Arianna Caruso nem tudott közelről hibázni. A végére akár kiütés is lehetett volna, de ezúttal a lábakban és a fejekben maradtak az újabb gólok, de a győzelem imponáló magabiztossággal alakult ki. A következő hétvégén a lányok az 5. helyen tanyázó Intert fogadják majd. 

Hét közben, szerdán a Bajnokok Ligája keretében Torinóba látogatott a Lyon csapata is, akik ebben a sorozatban eddig összesen hétszer értek a csúcsra, ami egyébként rekord, legutóbb két éve gyűjtötték be a címet, de tavaly a nyolc között búcsúztak. A tegnap megrendezett mérkőzésen a vendégek csapata szerezte meg a vezetést, már a nyolcadik minutumban, amikor is Catarina Macario a Juve-védelem nagy hibáját kihasználva, egy beívelés után fejjel vette be a Juventus kapuját. A következő nagy helyzet szintén a francia alakulat előtt adódott a mérkőzés harmincnegyedik percében, amikor ismét nagy volt a zűrzavar a hazaiak kapuja előtt. Miután P. Peyraud Magnin rosszul jött ki a kapujából, a labdát sikeresen elpöckölték mellette, azonban érkezett a Juventus csapatának tízese, Cristiana Girelli,  és a gólvonalról mentett. A negyvenkettedik perc történése egy lesgól volt, melyet szintén a Lyon csapata szerzett, de nem adták meg. Az első félidőben az eredmény már nem változott, így a Zebrák csapata hátrányból kezdte meg a szünet utáni folytatást.

A második félidő hatvankettedik percében aztán olyan lehetőséget kapott a Bianconeri-csapat, amit illett kihasználni, ugyanis a vendégek játékosa, Ellie Carpenter egy Juve-kontra során utolsó védőként lerántotta a Zebrák hetesét, Valentina Cernoiát, megkapva jogos piros lapját, így idő előtt mehetett zuhanyozni. Innentől kezdve sorban jöttek a Zebra-helyzetek, a 63. percben Valentina Cernoia gyönyőrű tekerése a Lyon kapujának keresztlécén csattant, azonban a hetvenegyedik percben már a szerencse sem állt a vendég csapat mellett. Sarah Bouhaddi egy beívelt labdát kiejtett a kezéből, ami aztán így eljutott Cristiana Girelli elé, akinek ezt követőrn csupán be kellett passzolnia a játékszert a kapuba. Folytatódtak a Juve-offenzívák, szép támadást követően Agnese Bonfantini lépett ki tökéletes ütemben a védők közül, majd a bal alsót megcélozva szerezte meg a Bianconeri második, egyben győztes találatát a mérkőzés 83. percében.

A hölgyekhez kapcsolódó hír még, hogy Cristiana Girellit választották a tavalyi év legjobb játékosának Olaszországban. Gratulálunk, Cristiana!

A múlt heti Südtirol elleni vereséget követően két megmérettetés is várt az U23-as együttesre, sajnos mindkét találkozónak 2:1-es vereség lett a vége. A Lecco vendégeként, és a Padova ellen hazai pályán is be kellett érni ezzel a fájó vereséggel. Az első találkozón 4-2-3-1 volt az alakzat amit kitalált Zauli mester, de az első 30 percben csak a hazaiak tudtak helyzetet kialakítani, viszont Israel kapus tartotta a döntetlent. Némileg váratlanul aztán a 31. minutumban egy hosszú bedobás nyomán megszerezte a vezetést a fekete-fehér csapat, Simone Iocolano révén. A kék-feketék nem estek kétségbe, ugyanúgy szinte percenként kerültek helyzetbe mint addig, és egy bal oldali szögletet követően a 43. percben Simone Ganz révén ki is egyenlítettek. Aztán ugyancsak ő következett, a 73. percre fordulva meg is fordította az eredményt az egész meccsen át tartó nyomás eredménye képen. A Lecco a 6., a Juventus a 8. a mérkőzést követően.

A Padova ellen 4-2-3-1-ben kezdett az utánpótlás gárda, és már a hetedik percben vezetést szerzett Marco Da Graca révén. A labda a jobb oldalon jutott előre, és Emanuele Zuelli lapos beadását követően a fiatal csatár mindenkit megelőzve juttatta a kapuba a labdát. Az előny csupán a 25. percig tartott ki, akkor a tizenhatoson járt körbe a labda, és végül Enej Jelenič 16 méterről a hosszú alsóba lőtt. A hátralévő időben még akadtak vendég kísérletek, de gólt már nem láthatott a publikum. A második félidő aztán komoly helyzet nélkül telt el, egészen a 81. percig, amikor egy jobb oldali beívelést követően Simone Della Latta fejét találták meg az ötös környékén, és az ívelt fejes a hosszú sarokba hullott. Israel kapus később még megfogott egy ziccert, és másra már nem is maradt idő. A Padova a második, a Zebrák a nyolcadikok a tabellán. A következő fordulóban a Virtus Verona ellen lehet javítani, akik a 11. pozícióban állnak.