Allegri: "A BL-kieséstől nem kerülnek zárójelbe az eddig elért eredmények"

allegri_pre_juve_salernitana.jpgMint ahogy azt mostanra a szurkolók legtöbbje kénytelen volt feldolgozni, a Juventus e héten szerdán ismételten a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében kényszerült búcsúzni az európai kupaporondtól, mely kudarcot követően azonban nem áll meg az élet a torinóiak számára, ugyanis a Bianconeri együttese a tavaszi válogatott szünetet megelőzően még egy alkalommal pályára lép a Serie A-ban, ahol a sereghajtó Salernitana együttesével fognak megmérkőzni az Allianz Stadium gyepén holnap délután három órától. 

A találkozót megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz média színe előtt, melynek keretein belül egyéb témák érintése mellett szót ejtett a kezdőcsapat várható összeállításáról, Paulo Dybalával való kapcsolatáról és az argentin labdarúgó helyzetéről, a bajnokság állásáról, valamint a BL-kiesés következményeiről is. 

"A Salernitana más együttes, mint a bajnokság első szakaszában, az utóbbi időben pedig rendre kedvező eredményeket értek el, mivel a Milan és a Sassuolo ellen is döntetlent játszottak, emellett pedig jóval bátrabb és kezdeményezőbb futballt mutatnak be, mely tényezőkből kifolyólag egyértelműen jó teljesítményre lesz szükségünk, hogy feledtessük a Bajnokok Ligája-búcsú következményeit, valamint, hogy az Interrel szembeni áprilisi rangadó előtt megpróbáljunk közvetlenül a Nerazzurri mögött maradni" – szögezte le mondanivalójának kezdeteként. 

"Mindeddig nem döntöttem a kezdő pontos összeállításáról. Giorgio Chiellini, Paulo Dybala, illetve Federico Bernardeschi immár jobban érzik magukat, de mivel nincs 90 perc lábaikban, nem biztos, hogy mindegyikük a pályán lesz az első perctől fogva. Paulo tekintetében semmiféle vitás eset nem bontakozott ki a legutóbbi edzésen az elmúlt órák pletykáinak ellenére, csupán annyi történt, hogy támadónk egy kérést intézett hozzám, én pedig elutasítottam ezt, amit La Joya maximálisan megértett. Mivel én is voltam labdarúgó, pontosan tudom, hogy a játékosok rendelkeznek bizonyos igényekkel, azonban ezeknek nem szabad mindig eleget tennünk, mivel ekkor azt kockáztatjuk, hogy túlságosan elkényelmesedünk. 

A holnapi találkozót megelőzően a Continassán fogunk maradni, mivel egy igen kényes meccsnek nézünk elébe alapvető leterheltségünk miatt, ez pedig véleményem szerint igen jót tesz majd nekünk, hiszen olykor szükségünk van a normálistól eltérő módszerek alkalmazására az eredményesség fenntartásához. A Villarreal elleni mérkőzést követően azzal a gondolattal aludtam el, hogy kiesésünk annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban eléggé ellaposodtunk, ez ellen pedig mindenképpen tennünk kell valamit, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. 

Úgy gondolom, hogy felesleges lenne a minket érő kritikákról beszélnem, mivel a klubbal karöltve valami igen fontos dolgot építünk, melyhez jó alapokat fektettünk le. Ahhoz, hogy ennek eredményei beérjenek, türelemre van szükségünk, mivel nem érhetünk el azonnal minden célt, amit magunk elé állítottunk, azonban az út, melyen haladunk, egyértelműen helyes, ebből fakadóan pedig egy-egy kudarc nem tehet bizonytalanná sem engem, sem pedig a srácokat, s nem szabad, hogy ilyen heves indulatokat váltson ki a közvéleményből. 

A Juventus jelenleg jó helyzetben tudhatja magát a bajnokságban, mivel immár matematikailag is a tabella negyedik helyén állunk, s a további felemelkedésre is alkalmunk nyílik majd az Inter elleni áprilisi meccsen, amit január 6-án senki sem tartott volna elképzelhetőnek. A kiesés ellenére számos pozitív eredményről számolhatunk be, megítélésem szerint pedig senki sem állíthatja, hogy egyetlen perc erejéig is reális célként kellett volna tekintenünk a Bajnokok Ligája-győzelemre, ennek fényében pedig a Villarreal elleni találkozó előtti sajtótájékoztatón én magam is csupán az erre irányuló ambícióinkat hangsúlyozhattam ki, mely eltökéltségnek és sikeréhségnek szerdán is meg kellett volna mutatkoznia együttesünkön. 

Janurában tíz pontos lemaradásban voltunk az Atalantával szemben, innentől fogva pedig természetesen a szerencsén is sok múlt azt illetően, hogy képesek voltunk kijutni a gödörből, melybe a szezon elején sodortuk magunkat. Senki sem állíthatja azt, hogy játékosaink kedden még jók voltak, csütörtökön pedig semmitérő botlábúak, emiatt pedig nem is tartom helyénvalónak az ellenük irányuló kritikákat. Legfontosabb feladatunk most az, hogy megőrizzük egyensúlyunkat, s hogy tovább haladjunk a megkezdett úton, ugyanis az efféle vereségekből tanulnunk kell, hogy a jövőben képesek legyünk sokkal jobban teljesíteni egy hasonló megmérettetésen. 

Nem tudom, hogy hány gólt kellett volna lőnünk ahhoz a legjobb tizenhat között, hogy a közvélemény elégedett legyen velünk. Ideje lenne felfogni, hogy ahogy a fánkok se mindig lyukasak, a futball se csak az állandó diadalokról szól. Természetesen senki sem gondolta azt, hogy a Villarreal 0-3-as vereséget mér majd ránk Torinóban, azonban ilyen a labdarúgás, amit a PSG is megtanulhatott a Real Madrid elleni visszavágó alkalmával. A szünetet követően minden kulcsemberünk vissza fog térni Weston McKennie és Federico Chiesa kivételével, mivel reményeink szerint Chiellini, Bonucci, Bernardeschi és Dybala mellett Denis Zakaria és Alex Sandro is jobb formába lendülnek majd, ezáltal pedig lehetőségünk lesz arra, hogy a szezon utolsó néhány meccsét többé-kevésbé teljes kerettel játsszuk majd le. 

Én magam sosem szoktam ítélkezni, ezért pedig azok, akik ezt teszik, nem sokat jelentenek nekem. Továbbra is a klub vezetőségével közösen tevékenykedem, a Juventus pedig mindig is világos álláspontot képviselt velem kapcsolatban: azért lettem újra a Bianconeri mestere, hogy négy esztendő alatt közös erővel felépíthessünk egy működőképes és erős csapatot, mely képes lesz visszatérni a győztes útra, nem pedig azért, hogy azonnali sikereket érjek el egy több sebből vérző együttessel. Egy kiváló januári piaccal sikerült lerövidítenünk az ennek megtételére szolgáló időkeretet, a nyár előtt pedig mindenképpen ki fogjuk értékelni, hogy mely posztokon kell további erősítéseket végrehajtanunk. Alapvető célunk továbbra is a negyedik hely elérése, s ha ezt bárki kudarcnak gondolja, jobban teszi, ha már most kijelenti, mivel az egyenes beszéd ezerszer jobb, mint a később kifejtendő károgás. 

A kritika bizonyos esetekben nyilvánvaló módon kedvező hatással is bírhat, ugyanakkor a legfontosabb jelenleg az, hogy legyőzzük a Salernitanát, mely igen kemény dió lesz, elvégre a csapat az utóbbi hetekben eredményesen teljesít Davide Nicola irányítása mellett. A jövőt illetően természetesen minden szempontból világos elképzelésekkel rendelkezünk, mivel a klub, és én is pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, s hogy milyen irányvonal mentén kell haladnunk az elkövetkezendőkben. Egyelőre azonban azzal a kerettel kell dolgoznunk, mellyel jelen pillanatban lehetőségünk van munkálkodni, s akikre személy szerint igen büszke vagyok az általuk nyújtott produkcióból kifolyólag. A szezon végéig még tíz-tizenegy meccs van hátra a bajnokságban és a kupában, mely találkozókon ismét a legjobb arcunkat kell mutatnunk, ezt követően pedig elvégezhetjük majd a szükséges kiértékeléseket. 

Alapvetően elégedett vagyok azzal a munkával, melyet a klubnál végzünk, mind vezetőségi szinten, mind pedig a szakmai stáb szempontjából, ám erre már fentebb is utaltam, mikor kijelentettem, hogy a győztes útra való visszataláláshoz idő kell, melyet nem csak én gondolok így, ugyanis az elnök úr tökéletesen egyetért velem e tekintetben, s messzemenően támogatja elképzeléseimet. Attól, hogy kudarcot vallottunk a Bajnokok Ligájában, nem került zárójelbe egész éves tevékenységünk, ennek révén pedig biztos vagyok benne, hogy nem kell minden egyes megközelítésmódot kikukáznunk az idény végén azok közül, melyek mentén dolgoztunk a jelenlegi szezonban, hiszen ezek a maguk nemében egyértelműen sikerre vezettek bennünket, még ha szerdán nem is voltak működőképesek. 

Ahogy azt a napokban Maurizio Arrivabene is kijelentette, minimális célunk a nyolcaddöntő elérése volt a BL-ben, a bajnokságban pedig a negyedik hely elérését tettük alapkövetelménnyé. A szezon elején tapasztalható, kezdeti nehézségek után a Juventus véleményem szerint nagyrészt visszanyerte önbizalmát, melyet egy korábbiaktól eltérő munkamódszerrel sikerült elérnünk, ami nem jobb, vagy rosszabb, hanem egyszerűen csak más az eddig bevetett taktikákhoz képest. Továbbra is lépésről lépésre tervezünk haladni, ennek alapján pedig joggal mondhatjuk azt, hogy mikor arról beszélhetünk, hogy április 3-án versenyben vagyunk az Interrel a harmadik hely megszerzéséért, akkor nem szabad elégedetlennek lennünk önmagunkkal. 

Még nyolc meccs van hátra az évadból, ezért pedig nem szabad elhamarkodott ítéleteket hoznunk a szezon egészét nézve. Az, hogy végül másodikok, harmadikok, vagy negyedikek leszünk-e, nem sokat számít, mivel a Scudetto továbbra is rendkívül messze van, a mi szempontunkból tehát nem oszt, s nem szoroz, hogy melyik pozícióra futunk majd be. Egyértelmű ugyanakkor, hogy az előttünk álló hetekben mindent meg kell tennünk a még megszerezhető pontok begyűjtésének érdekében, hiszen a Roma, a Lazio, a Fiorentina, valamint az Atalanta szintén szeretnének a lehető legjobb helyen végezni, ezzel pedig nekünk óhatatlan módon is kalkulálnunk kell" – összegzett Max Allegri.