Allegri: "Nyugalomra és érettségre van szükségünk"

maxi_pre_juve_villarreal.jpgA Juventus holnap este a szezon eddigi talán legfontosabb összecsapásán fog pályára lépni, ugyanis a Bianconeri a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Villarreal elleni visszavágójára készül, mely mérkőzést a felek tökéletes döntetlent jelentő 1-1-es állásból várhatnak. A meccset megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, melynek keretében szót ejtett a játékosok állapotáról, a kezdő várható összeállításáról, valamint a BL-találkozók alapvető nehézségeiről is. 

"Tiszta elképzelésekkel rendelkezem a holnapi meccsre nézve, s remélem, hogy ezekkel túljárhatunk majd a Villarreal eszén. Csapatunk az utóbbi időben jó teljesítményt nyújt, mely rendkívül fontos azt nézve, hogy immár a szezon döntő részénél járunk. A Bajnokok Ligájában és a Coppa Italiában is most éljük az idény legfontosabb szakaszát, emellett pedig a bajnokságban is a március számít a legnagyobb vízválasztónak. A holnapi találkozót követően napunk lesz arra, hogy a lehető legjobb helyzetet kiharcolva vonulhassunk el a március végi válogatott szünetre, azonban egyelőre csak és kizárólag az előttünk álló összecsapásra szabad fókuszálnunk" – jelentette ki General Max. 

"Nem tudom, hogy a Juve rendelkezik-e a kellő minőséggel és érettséggel ahhoz, hogy bejussunk a BL döntőjébe, azonban e célnak mindenképpen ambicionálnia kell bennünket, ugyanis amíg rendelkezel elérhető célokkal, addig mindig a legmagasabb csúcs meghódítására kell törekednünk. Az efféle kérdések természetesen nagyban függenek a szerencsétől, hiszen ennek híján semmiképpen sem álmodozhatunk a fináléról, ugyanakkor minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy eljuthassunk idáig. Nem lennék boldog, ha az idény végén azzal az érzéssel kellene visszatekintenem az elmúlt hónapokra, hogy nem harcoltunk a végsőkig, s hogy nem igyekeztünk elérni minden lehetséges célt, ez pedig ugyanúgy igaz a holnapi kihívásra, mint az évad további mérkőzéseire. 

Giorgio Chiellini, Paulo Dybala, valamint Federico Bernardeschi jól vannak, ami rendkívül fontos körülményt jelent számunkra. Bízunk benne, hogy holnap képesek leszünk 90 perc alatt lezárni a lényegi kérdéseket, mivel senkinek sem tenne jót, ha túlóráznunk kellene. A fent említett három futballistára, erőnléti állapotuk miatt elsősorban csereként számolhatunk, emiatt pedig ennek fényében kell majd összeállítanunk a kezdőcsapatot is.

Leonardo Bonucci nem lesz elérhető, hiszen az elmúlt hetekben több meccsen is úgy kellett bevetnünk őt, hogy egyébként nem érezte jól magát egy kisebb vádliprobléma miatt, míg Alex Sandro sajnálatos módon szintén kiesett. Ezzel ellentétben véleményem szerint joggal reménykedhetünk Denis Zakaria holnapi visszatérésében, akit azonban ekkor sem küldenénk pályára biztosan, míg többi hiányzónkat hosszabb távon kell nélkülöznünk, akár a szezon teljes további szakaszára is. 

Három támadónkból kettő biztosan játszani fog, egyikük pedig mindenképpen Dušan Vlahović lesz majd, hiszen jó formában van, s egyébként is fantasztikus képességekkel rendelkezik. Álvaro Morata ugyancsak jól érzi magát, mióta pedig saját posztján szerepelhet Dušan jelenléte miatt, keretünk egyik leghasznosabb labdarúgójává nőtte ki magát, miközben folyamatos veszélyt jelent az ellenfél kapujára, s gólokkal segíti alakulatát, akárcsak szerb társa. Vlahović tizenhatoson belüli jelenléte miatt Álvaro felszabadultabban futballozhat, s bejárhatja az egész pályát, ami ugyancsak igaz másik értékes támadónkra, Moise Keanre nézve is. 

A Villarreal egy rendkívül tapasztalt együttes, mely remek mesterrel rendelkezik. Holnapi ellenfelünk kevés lehetőséget enged a vele szemben álló alakulatoknak az egyes összecsapásokon, akik fizikailag erősek, s megmutatták, hogy sosem szabad leírnunk őket, mivel első találkozónkon is úgy tűnt, hogy képtelenek lesznek visszajönni a meccsbe, ám meglehetősen okosan használták ki hibáinkat és tétovázásunkat. A magunk részéről kemény védekezésre lesz szükségünk, miközben jól, s magunkat, valamint a Sárga Tengeralattjárót is komolyan véve kell futballoznunk, mivel teljesen egyértelmű, hogy csak ezen tényezők meglétekor lehetünk képesek elérni a negyeddöntőt. 

Mostantól fogva egyértelműen egyensúlyunk megőrzésére kell fektetnünk a hangsúlyt, mivel innentől kezdve minden területen rendkívül kényes hetek fognak következni. Márciusban már nem lehet szórakozni, ugyanis az első tavaszi hónap az idény véghajrájának időszaka is, amikor nem építkeznünk, vagy kísérletezgetnünk kell, hanem learatni azokat a babérokat, melyeknek alapjait szeptembertől februárig megteremtettük. A negyeddöntőbe való bejutás mellett elengedhetetlenül gondolnunk kell a Coppa Italia elődöntőjének visszavágójára, valamint a Serie A-ban ránk váró további kilenc találkozóra, közöttük nem egy rangadóra is, emiatt pedig a szurkolók számára minden szempontból ez az időszak számít az évad legjobbjának, még ha nekünk súlyos megterhelést is jelent az elkövetkezendő meccsdömping. 

Nincsenek különösebb aggályaim a holnapi összecsapás tekintetében, elvégre csapatunk bizonyos szempontból nagy érettségre tett szert, bár a meccsek egyes kulcspillanatainak megfelelő megértésén még sokat kell dolgoznunk. Holnap azonban semmiféle kétellyel nem rendelkezhetünk, mivel 90, esetleg 120 perc áll előttünk legfőbb jelenlegi célunk elérésére, innentől fogva pedig nincs lehetőségünk arra, hogy önfelmentésbe bocsátkozzunk. Az egyetlen dolgunk az, hogy az ellenfél maximális tisztelete, s jó hozzáállás mellett fussunk ki a gyepre, ugyanis a félelem, valamint a túlzott önbizalom egyaránt hátrányt jelenthet egy ilyen helyzetben. 

Függetlenül attól, hogy milyen szemmel és érzésekkel fogunk rendelkezni holnap este tizenegy, vagy tizenkettő órakor, egy dolog teljesen biztos, mégpedig az, hogy mindenképpen kivételes, nem mindennapi teljesítménnyel kell előállnunk. A Real Madrid és a Paris Saint-Germain múlt heti találkozója egy dologra biztosan megtanított bennünket, mégpedig arra, hogy rendkívül nagy nyugalomra lesz szükségünk, ugyanis egy ilyen kaliberű összecsapáson egy pillanat alatt kicsúszhat az irányítás egy adott alakulat kezéből. Meglehetősen fontos lesz, hogy végig mi alakítsuk az eseményeket, ehhez pedig legfőképpen nyugodtság szükségeltetik" – zárta szavait Massimiliano Allegri.