Beharangozó – a Sampdoria elleni meccs

sampdoria.pngMiután a Spezia elleni 1:0-val a csapat tovább nyújtotta a veretlenségi sorozatát, és megőrizte az esélyét a dobogóra, így a ma este rendezendő Sampdoria elleni meccs elsődleges tétje, hogy ne is váljon köddé ez az esély. Hiszen innen kezdve minden pontvesztés a vérrel-verítékkel kivívott felzárkózást teheti meg nem történtté, és a célok megvalósítását elérhetetlenné. A harc helyszíne a mai napon a genovai Stadio Luigi Ferraris gyepe lesz, a kezdési időpont 18:00, a televízióban a SPORT 1 tűzi műsorára, a vezetését pedig Paolo Valerire bízták. 

A rutinos sípmester 1978. május 16-án született Rómában, ahol jelenleg is él, élvonalbeli debütálása pedig 2007. december 23-án történt, egy Udinese-Empoli összecsapás alkalmával, amely 2:2-re végződött, és a gólokon kívül három sárga és egy piros lapot hozott. Ezzel együtt 213 meccset vezényelt a Serie A-ban, és kiosztott 1122 sárgát,  pirosból 74-et, és 82 tizenegyes elvégzését rendelte el. Az élvonalbeli csapatok közül pont a Juvénak vezetett a legtöbbször, összesen 38 alkalommal, ezeken a győzelem-döntetlen-vereség arány 21-11-6. Kiemelkedő meccsek voltak többek között az Olasz Szuperkupa-döntő a Napoli ellen, amit 2:0 arányban nyert meg a csapat, CR7 és Álvaro Morata góljaival, ugyanennek a sorozatnak a 2014 decemberi döntője szintén a Partenopei ellen, amit tizenegyesekkel viszont ők hódítottak el.

2008 májusában volt a Bianconeri szempontjából a debütáló meccse, ahol pont a mai ellenfél ellen idegenben lett 3:3 a végeredmény, vagy akár a legutóbbi négy találkozó a bajnokságban, a Milan elleni hazai 0:3, vagy a Bologna elleni idegenbeli 4:1. Andrea Pirlo legutolsó bajnoki mérkőzése volt ez a padon, és a gólokat Morata, Chiesa és Rabiot lőtték, a spanyol duplázni tudott. Idén a torinói városi derbit nyerte meg az irányítása mellett a csapat, Manuel Locatelli góljával 1:0-ra, de említésre méltó a tavaly decemberi 1:1 is a Venezia vendégeként, ami természetesen nem válik a gárda dicsőségére.

A kékek esetében 25 esetben dirigált, az összkép elég vegyes, 10-9 a nyert és nem nyert meccsek aránya, valamint előfordult 6 döntetlen is. Először a gyűrűseknek 2008-ban a Cagliari ellen vezetett, akkor 1:1 állt a lefújás pillanatában az eredményjelzőn. A legutolsó két esetben pedig a Napolit látták vendégül, és egyszer 0:2, egyszer pedig 0:4 lett az eredmény. Ezt a párosítást már ötször felügyelte, és a Bianconeri két X után még egy vereséget is behúzott, mielőtt a két utolsó összecsapáson győzedelmeskedni tudott.

Az ellenfél aktuális értéke 103 millió euró, legtöbbet érő játékosuk Mikkel Krogh Damsgaard, aki 18 milliót kóstál. Átlagéletkoruk 28,6 év, és 8 válogatott játékost tudhatnak a keretükben. Legutóbbi 5 meccsükből hármat elveszítettek, kettőt pedig megnyertek. A Juventus a két utóbbi genovai mérkőzését behúzta, de az előtte lévő hatból is négyet. A párharc első itteni meccsére 1947-ben került sor, amit a torinóiak 3:0 arányban nyertek meg. A párharc gólkirálya Omar Sívori 8 találattal. Vendég részről a 4:0, hazairól az 5:2 a legnagyobb diadal, utóbbi a párharc leggólerősebb összecsapása is. A statisztikákba 67 meccs került be, 27 Zebra-siker, 22 Samp-diadal és 18 döntetlen. Legutóbb az Öreg Hölgy egy 2:0-ás sikerrel távozott, a gólokat Chiesa és Ramsey szerezték.

Max Allegri a 23. mérkőzésére készül az egyszeres bajnok ellen, 14-5-3 az eddigi eredményei számokban. 2008-ban a Cagliari trénereként 1:0-ra megverte őket, az első 7 összecsapásán veretlen maradt ellenük, az első zakó a Milan padján, hazai pályán érte 1:0 arányban 2012-ben. 2016-ban már a Juventus edzője volt, amikor 5:0-ás győzelemre vezette a Zebrákat, de korábban, a szárdok padján látott már 3:3-as döntetlent is. Legutóbb január végén, a kupában találkozott a két csapat, és 4:1-re az olasz rekordbajnok diadalmaskodott, ám azon a találkozón Marco Landucci dirigálta a fekete-fehéreket. 

Kollégája, Marco Gianpaolo 1967. augusztus 2-án született Bellinzonában. A rutinos szakvezető 15. alkalommal készíti fel aktuális csapatait a Bianconeri ellen, ám a sikerélmény nem volt nála gyakori vendég mindezidáig, hiszen mindössze 2 esetben tudott diadalmaskodni, 13 alkalommal viszont gratulálni kényszerült. Mindkét győzelmét a Sampdoria edzőjeként aratta, még előző regnálása idején, hiszen 2016 és 2019 között már 123 meccsen irányította aktuális csapatát. Legnagyobb arányú vereségét a fekete-fehérek ellen szintén a genovai csapat trénereként kellett átélnie, 2016-ban, amikor 4:1 arányban buktak el. A Blucerchiati padja előtt megfordult a teljesség igénye nélkül a Torino, a Milan, az Empoli, a Brescia és a Siena padján is, de legjelentősebb regnálását ebben a városban élte meg. Karrierje Szardínián kezdődött, 2006-ban vezethetett először önállóan futballcsapatot az oldalvonal mellől. Eddig kereken 300 meccsen ült a padon az olasz élvonalban, 89 győzelem, 78 döntetlen és 133 vereség a mérlege. A jubíleumi meccsét a múlt héten, egy Udinese elleni 2:1-es vereséggel "ünnepelte."

Massimiliano Allegrivel 13 esetben mérkőzött meg, és ellene már árnyaltabb a kép, mint a piemontiak ellen, hiszen négyszer is legyőzte, valamint egy döntetlenre is futotta az erejéből. Első három randevújuk Siena-Cagliari meccseken volt, és az első három próbálkozásból kétszer is General Max fölé nőtt, aztán a Catania vezéreként elcsípte egyetlen döntetlenjét, az akkor már az Ördögöket trenírozó ellenlábasa ellen, de ezután ötös vereségszériába kellett belenéznie. Giampaolo legnagyobb sikere egy 3:1, Allegrié pedig 3:0 és 4:1. Jelenlegi szerződése az idény végén jár le.

A kék-fehérek szakmai stábja csupán három embert kell, hogy nélkülözzön, Murrut, Gabbiadinit és Damsgaardot, torinói oldalon már sokkal rosszabb a helyzet, itt a mester nélkülözni kényszerül a Bernardeschi, Dybala, Zakaria, Chiellini, McKennie, Chiesa, Kaio Jorge, Bonucci nyolcast, ami nagyban megnehezíti a kezdőcsapat összeállítását is. 

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot várja: