Cannavaro: "Hiba lenne esélytelennek nevezni a Juvét"

cannavaro-ballon-dor-2111-epa.jpgA Juventus és a teljes olasz futball egykori ikonikus alakja, Fabio Cannavaro a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak a Serie A alapvető helyzetét, valamint a Scudettóért folyó harcot illetően, melynek keretein belül szót ejtett az Öreg Hölgy jelenlegi állapotáról is, kijelentve, hogy álláspontja szerint felelőtlenség lenne azt állítani, hogy a torinói alakulatnak semmi esélye sincs a bajnoki cím elhódítására. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását tesszük közzé. 

"Személyes tekintetben nincsenek túlzottan eseménydús napjaim, mivel jobbára a számítógép előtt ülök, s igyekszem fejleszteni edzői képességeimet. Minden egyes fontosabb összecsapást megtekintek, felmérem a játékosok által mutatott futballt, valamint az egyes labdarúgók statisztikáit, melyek véleményem szerint igen jó hatással lehetnek rám a későbbiekre nézve. Semmiképpen sem szeretnék elhamarkodott döntést hozni jövőmet illetően, s bár igaz, hogy az elmúlt időszakban felmerült a nevem a lengyel válogatott kispadján, visszautasítottam a szövetség megkeresését, hiszen nem lett volna elegendő időm felkészülni az alakulat előtt álló világbajnoki selejtezőkre, még akkor sem, ha az orosz nemzeti együttes elleni rájátszás elmarad az ukrajnai háború miatt" – fogalmazott az Il Corriere dello Sport munkatársának. 

"Az utóbbi hetekben az Everton, a Watford, valamint a Corinthians vezetőségével is volt szerencsém tárgyalni, ezen beszélgetések pedig meglehetősen inspiratív hatással voltak rám, azonban egyelőre szeretnék tovább várni egy számomra minden tekintetben megfelelő ajánlatra, ugyanis nem akarom, hogy egy rossz döntés következtében hat év edzői tapasztalata kerüljön egy csapásra zárójelbe. 

Úgy vélem, hogy a Serie A tekintetében jelenleg az AC Milannak lehetnek a legjobb esélyei a Scudetto elhódítására. Stefano Pioli gárdája egyértelműen erős üzenetet küldött a riválisoknak a Napoli legyőzésével, ugyanakkor ha a Rossoneri komolyan gondolja a bajnoki álmokat, még rengeteget kell dolgoznia ezek valóra váltásának érdekében. Mindemellett továbbra is úgy vélem, hogy a Juventus által mutatott fejlődés miatt hiba lenne végleg leírni, s esélytelennek titulálni Massimiliano Allegri alakulatát, akik mellett természetesen a Partenopei, valamint a címvédő Inter is versenyben van az aranyéremért. 

A Milan legnagyobb ereje abban a természetességben rejlik, ahogy képesek alkalmazkodni aktuális ellenfelük jellemvonásaihoz. Pioli fiai mindig a lehető legmegfelelőbb játékmóddal rukkolnak elő, teljességgel megfojtva a szembenálló felet, támadásban pedig rendkívül elegáns és kreatív módon futballoznak, elsősorban Theo Hernándeznek, valamin Rafael Leãónak köszönhetően, mely stílus lehetővé tette számukra, hogy ellehetetlenítsék a Napoli cselekre és kontrákra alapozó taktikáját. 

Az Inter magától értetődő módon változatlanul helyzeti előnyben van, mely nagy tartást biztosíthat a csapat számára, Simone Inzaghi pedig természetesen pontosan tudja ezt, hiszen a Lazio korábbi mestere egyáltalán nem hagyja, hogy bizonyos kilátások, vagy esélyek csökkentsék alapvető éleslátását. Véleményem szerint a szakember szinte egyáltalán nem is foglalkozik ezekkel, hanem minden tekintetben a realitásokra fókuszál, melyek azt mutatják, hogy egyelőre a Milan az egyetlen alakulat, ami komolyabb veszélyt jelenthet a Nerazzurrira, a többi kihívó pedig jelentősebb hátrányban van a milánóiakhoz képest. 

Az, hogy a nagy négyes közül végül ki emelheti majd magasba a serleget, rengeteg, ráadásul igen könnyedén változó tényezőtől függ, emiatt pedig nem is szeretnék pontos esélyeket megfogalmazni. A Juventus és az Inter torinói találkozója például egészen biztosan sokat nyom majd a latba, azonban ha azt nézzük, hogy a Milan előbb ikszelt a Salernitana és az Udinese ellen, majd sikert aratott egy olyan Napolival szemben, mely a rangadót megelőzően a Roma, majd a Lazio ellen is nyerni tudott, mindenki számára egyértelművé válhat, hogy egy extrém módon erős, valamint teljességgel kiszámíthatatlan bajnokságnak lehetünk szemtanúi, ami miatt jelenleg még nagy bátorság lenne egyetlen csapatot kikiáltani a legfőbb favoritnak. 

Ez véleményem szerint egészen a Serie A mostani idényének utolsó napjaiig így fog maradni, hiszen személy szerint egyszerűen nem tudok elképzelni olyan döntő fordulatot, mely egy csapásra végső esélyessé tenne egy gárdát, miközben a többieknek minden reményét elvenné. Az éllovasok a továbbiakban még egyaránt megszerezhetik a maguk 30-30 pontját, ami az Inter esetében ráadásul 33-at jelent, ekképp pedig lehetetlen lenne megjósolni, hogy a versenyben lévő felek közül melyik bírja majd a legjobban idegekkel a meglehetősen kiélezettnek ígérkező véghajrá megpróbáltatásait. 

Az AC Milan elsősorban Olivier Giroud-ra támaszkodik jelen pillanatban, aki szinte minden fontos meccsen képes meghatározó, döntő jelentőségű faktorrá válni, mellett pedig a keret részét képezi Zlatan Ibrahimović is, akinek szintjét egyetlen másik támadó sem közelíti meg a Serie A-ban. Az Inter több fontos csatárt is magáénak tudhat, a Napoli elsősorban Victor Osimhentől függ, aki találataival számos esetben befolyásolta már egy-egy mérkőzés kimenetelét, míg a Juventus januárt követően egyértelműen hatalmas erősítésre tett szert Dušan Vlahović személyében, aki rendkívüli hatékonysággal fedezi a labdát, emellett pedig középen, valamint a széleken is otthonosan mozog, habár alternatíva híján az utóbbi hetekben kissé fáradtabbnak láttam őt, mint a Fiorentinánál töltött időszakában" – összegzett Cannavaro.