Lezárult a nyomozás a PRISMA-ügy kapcsán

paratici_2.jpgMint ahogyan azt korábban közöltük, a Juventus számlahamisítás, valamint pénzügyi kimutatások megváltoztatásával elért tőkenyereség vádjával vizsgálat alá került.

Futballklubokat Felügyelő Bizottság (COVISOC) tavaly október végén kezdte meg több itáliai klub, köztük a Bianconeri vizsgálatát a fenti ügyből kifolyólag. A hétfő esti órákban a klub hivatalos oldalán az alábbi közlemény jelent meg a vizsgálattal kapcsolatban:

Torino, 2022.02.21. – A Juventus Football Club S.p.A. („Juventus” avagy a „Vállalat”) kinyilvánítja, hogy tíz másik olasz futballklubbal és azok érintett felsővezetőivel egyetemben a FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio) szervezettől kézhez kapták a Szövetségi Ügyészség által kiadott „Comunicazione di conclusione delle indagini” (Közlemény nyomozati munka lezárásáról) névre hallgató dokumentumot, melyet a Futballklubokat Felügyelő Bizottság (COVISOC), a „Codice di Giustizia Sportiva”  (A sportszabályok törvénykönyve) 1-es paragrafus, 4-es, 6-os, valamint 31-es cikkelyének esetleges megsértésére hivatkozva indított, és mely a pénzügyi kimutatások és nyereségelszámolások, illetve bizonyos transzferek során érintett játékosok értékének vizsgálatáról szólt.

A Juventus a vizsgálat lezárását követően egyértelművé kívánja tenni, hogy a szóban forgó nyomozati munka lezárásával a klub immár jogot formálhat az azzal kapcsolatos dokumentumok megismerésére, melynek révén klubunk képes lesz megismerni az ügy részleteit, s kialakítani jogi védelmének érvrendszerét, ezzel alátámasztva, hogy tettei során mindig a törvényeknek megfelelő módon járt el.

A kiadott közlemény alapján a 2018/19-es, 2019/20-as és a 2020/21-es pénzügyi években végrehajtott transzferek nem tartoznak a Szövetségi Ügyészség fegyelmi eljárásának hatáskörébe"  szól a Juventus témában kiadott közleménye.   

Fontos leszögezni, hogy a fentebb idézett közlemény nem azt jelenti, hogy a teljes eljárás lezárult volna a Juventus, valamint a többi érintett olasz klub (egyebek mellett a Napoli, az Empoli, a Genoa, vagy a Salernitana) ellen, csupán azt tisztázza, hogy a szóban forgó alakulatok hivatalos értesítést kaptak az eljáráshoz szükséges vizsgálatok befejeződéséről, melynek alapján minden akadály elhárult ahhoz, hogy megtekinthessék a kapcsolódó dokumentumokat, s felépítsék védekezésüket, igazolja eljárásaiknak helytálló mivoltát, ahogy arra az Öreg Hölgy bejelentésének második fele is kitér. 

A Sky Sport Italia híreinek alapján a dokumentumok megtekintésére tizenöt napja lesz az érintett gárdáknak, ezt követően pedig a lehető leghamarabb időn belül elő kell állniuk jogi indoklásukkal. A klubok álláspontjainak figyelembe vételét követően a szövetségi ügyészségnek lehetősége lesz helybenhagyni az érintettek indoklásait, ugyanakkor ez természetesen nem számít kötelességének, melyből fakadóan a szervezet egyből megteheti a vádemeléseket az ügyek tekintetében, kiszabva a megítélni kívánt büntetéseket is. 

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, a La Repubblica december eleji értesülései szerint a szurkolók, valamint az érintettek nem számíthatnak az ügy mielőbbi, s minél gyorsabban végbemenő lezárására, ugyanis a hírek értelmében a hatóságok adott esetben akár 2022 május végéig is kitolhatják a nyomozati munka befejezésének határidejét, elsősorban annak érdekében, hogy az azzal kapcsolatos részletek maradéktalanul napvilágot láthassanak