Emery: "Mindent meg fogunk tenni a győzelemért"

emery_pre_villarreal_juve.jpgMint ismert, a Juventus ma este a Villarreal otthonába látogat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, mely találkozót megelőzően a Bianconeri mestere, Max Allegri, valamint spanyol támadója, Álvaro Morata mellett a hazaiak trénere, a korábban a Sevillánál, a Paris Saint-Germainnél, valamint az Arsenalnál is tevékenykedő Unai Emery is megtette a maga nyilatkozatát, melynek keretein belül szót ejtett az összecsapásra vonatkozó esélyekről, a siker összetevőiről, illetve saját alakulatának formájáról is. 

"Rendkívül tiszteljük a Juventust, már csak történelméből fakadóan is, hiszen a Bianconeri a legsikeresebb olasz együttes, mely rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik a Bajnokok Ligájában, s jelen pillanatban is olyan labdarúgókat foglalkoztat, akik képesek állandóan a jelenlegi szinten tartani a fekete-fehéreket. A klub egyik legnagyobb értéke minden bizonnyal Dušan Vlahović, aki a szezon első felében 17 találatot szerzett a Fiorentina kötelékében, s már most a lehető legmagasabb színvonalat képviseli, ugyanis nagyszerűen lő, valamint hallatlan sikeréhséggel rendelkezik. Úgy vélem, hogy ha együttesünk rendszeresen találkozna hasonló kaliberű futballistákkal, az hosszabb távon mindannyiunk számára jelentősebb előnyökkel járna" – jelentette ki a sajtótájékoztató kezdeteként. 

"Mikor néhány nappal ezelőtt Vlahovićról beszélgettünk a srácokkal, azt mondtam nekik, hogy alakulatunk számára sokkal kedvezőbb, ha ilyen játékosok ellen mérettethetünk meg, mintha a Juve legjobbjai nem léphetnének pályára ellenünk. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az Öreg Hölgy számít a meccs, illetve végső soron a párharc favoritjának, azonban mi sosem adjuk fel, mivel a múltban bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk legyőzni akár a legmagasabb szinten álló csapatokat is, s holnap is ennek megmutatására fogunk törekedni. 

Kemény összecsapásra számítok, mivel a torinóiak mindig képesek egy adott színvonalon teljesíteni, mérkőzéseik legtöbbjén pedig igen magasan tartják védvonalukat, s masszívan irányítják labdatartásukat, mely mellett a támadások felépítésében is rendkívül eredményesen teljesítenek, amivel már alapvetően is elejét veszik annak, hogy ellenfeleik lehetőségeket alakíthassanak ki ellenük. 

Tisztában vagyunk vele, hogy ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, új megközelítésekkel kell majd operálnunk a kapu előterében, ugyanakkor nem feledhetjük el, hogy ha kitartunk szellemiségünk mellett, rendkívül sok lehetőséget teremthetünk a holnapi kilencven perc, majd az olaszországi meccs alatt, nem is beszélve az esetleges hosszabbításról, valamint a büntetőpárbajról. Kijelenthetem, hogy minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a győzelem érdekében, mivel kvalitásaink és esélyeink adottak a siker kieszközöléséhez, innentől pedig csak rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e élni ezekkel. 

A Juventus kiváló labdarúgókat tudhat magáénak, kik közül sokan válogatottak alapembereinek, s igen sok tapasztalattal bíró játékosoknak számítanak, ugyanakkor a mi keretünkben is találhatunk hasonló kaliberrel bíró futballistákat, példának okáért Pau Torrest, Raúl Albiolt, vagy éppen Juan Foyth-ot. A csoportkörben meglehetősen kemény csatákat vívtunk annak érdekében, hogy most itt lehessünk, ennek alapján pedig egyértelmű, hogy a párharc végén nem csupán azért szeretnénk elismeréseket bezsebelni, mert derekasan helyt álltunk a Zebrákkal szemben, hanem azért is, mert győzelmet arattunk ellenük. 

A szezon első hónapjaiban nem éreztük magunkat jó formában lévő alakulatnak, vagy éppen olyan együttesnek, mely az Európa-liga címvédőjének mondhatja magát, s annak ellenére, hogy a srácok produkciója javuló tendenciát mutat, még mindig van hova fejlődnünk. Mindig rendelkeznünk kell a jó teljesítményhez szükséges önkritikával, valamint a magunkkal szemben felállított, alapvetőnek tekinthető követelményrendszerrel, ekképp pedig tudatosítanunk kell magunkban, hogy azért vagyunk itt, mert a korábbiakban kiérdemeltük, hogy a Juventusszal mérhessük össze tudásunkat. 

Most elsősorban nem gondolkodnunk, hanem cselekednünk kell, azonban ehhez elengedhetetlenül szükséges a Bianconeri alapos kielemzése, melyet természetesen hónapok óta folytatunk. Tudjuk, hogy az Öreg Hölgynek jóval nagyobb esélye van a továbbjutásra, hiszen ha a fekete-fehérek egyszer elkapják a fonalat, képesek egészen kiemelkedő szintre jutni, amennyiben pedig ez bekövetkezik, minden bizonnyal sikerrel fogják kvalifikálni magukat a negyeddöntőbe, éppen ezért pedig legfőképpen alázattal és tiszteletteljes módon kell hozzáállnunk a mérkőzéshez és a párharchoz. 

A Juventus csapatkapitánya, Giorgio Chiellini nem csupán az olasz futballban jelent referenciapontot, hanem a teljes európai labdarúgásban is, hiszen számtalanszor megmutatta jelentőségét a nemzetközi válogatott tornák alkalmával is. Giorgio nem csupán labdarúgóként, hanem emberként, különálló személyként is nagyszerű, elvégre mindig mosolyog, s nem tud negatívan hozzáállni egy-egy helyzethez, melyre tökéletesen emlékszem 2016-ból, mikor a Sevilla mestereként találkozhattam a Bianconerivel. Ebben a tekintetben igen nagy hasonlóságot mutat Raúl Albiollal, a Villarreal karszalagjának viselőjével is. 

A siker elérésének sokféle útja van, s természetes, hogy mindenki szeretné megtalálni azt a módot, mellyel ő maga a legeredményesebb lehet. Utam során igyekeztem a lehető legtöbbet tanulni, s megfigyelni a nálam sikeresebb és jelentősebb mestereket, miközben próbáltam megérteni, hogy ezen szakemberek milyen megközelítéseket alkalmaznak az egyes helyzetekben. A legfontosabb, hogy mindig tisztelni kell az egyes ellenfeleket, valamint az, hogy mindig arra kell törekedni, hogy a maximumot hozzuk ki labdarúgóinkból. Bár számos út vezet a sikerhez, munkánk alapja végső soron csak és kizárólag a következetesség lehet, én magam pedig emiatt ezt igyekszem képviselni" – összegzett Emery.