Beharangozó – a Torino elleni meccs

torino.pngA mai este folyamán az Allianz Stadium gyepén feszül egymásnak Torinó két csapata, hogy a városi derbi keretein belül megharcoljanak egymással a pillanatnyi dicsőségért. A múlt héten a Juventus nagy esélyt szalasztott el, hiszen megelőzhette volna az Atalantát, akik jelenleg jobban állnak vesztett pontok tekintetében. A Toro már a középmezőnyben található az idei szezonban, s mint jól tudjuk a két egylet összecsapása mindig három esélyes és garantált a feszült hangulat, valamint a szoros eredmény. Az esemény 20:45-kor kerül megrendezésre, ezúttal a SPORT 1-en lehet megtekinteni.

A bíró a mai napon Davide Massa lesz, aki 1981. július 15-én született Imperiában. Az olasz dirigensek elitjébe tartozó Massa 2014 óta a FIFA játékvezetői kar tagja, 40 éves, és bankárként tevékenykedik, ha éppen nem a futballpályán fújja a sípot. Első élvonalbeli csatája 2011. január 23-án volt, amikor a Fiorentina-Lecce összecsapást bízták rá, ami végül 1:1-es döntetlennel zárult. A Serie A mérkőzésein eddig 168 alkalommal láthattuk, nem fukarkodik a sárga lapos figyelmeztetésekkel, hiszen 792 alkalommal mutatta fel ezeket, míg kiállítást 35 alkalommal eszközölt, és 64 alkalommal mutatott a 11-es pontra.

Az Öreg Hölgy 2012-ben ismerkedett meg a sporttárssal, mikor hazai környezetben múlták felül 3:0-ra az Atalantát. Az ő vezetése mellett az első vereségük egy Supercoppa Italiana-finálé volt a Lazio ellen, ahol a Biancocelesti 3:2-re tudott nyerni. Tavaly májusban szintén ő vezette a Coppa Italia döntőjét, amit a Zebrák 2:1-re behúztak a bergamóiak ellen.  A Massa által vezetett legutóbbi 6 meccsen veretlen maradt a Pó menti alakulat, sőt alig egy hónapja egy mesebeli fordításnak lehettünk szemtanúi a Roma ellen. Emellett a Massa által levezényelt első 10 összecsapáson veretlen maradt a csapat, ennek a csúcsnak a megdöntése csak akkor marad lehetséges, ha ma nem szenvednek vereséget a Granata ellen. 22 esetben fújt a fekete-fehéreknek, 15 siker, 4 döntetlen és 3 vereség a mérleg,

A Bikák esetében fújta a legtöbbször a sípot a spori, ma lesz a 27. ilyen alkalom. Az ő statjuk is pozitív, hiszen 10-7-9-en áll jelen pillanatban. A városi rivális is egy hosszú, kilenc meccses veretlenséggel nyitott, az első meccset 3:2-re meg is nyerte a Modena ellen, bár ezek a találkozók nagyrészt a Serie B-ben zajlottak. Első vereségüket hazai pályán a Pescara ellen szenvedték el, 2013-ban 2:1-re. Legutóbb a Hellas ellen játszottak 1:1-et, de verték már a vezetésével 5:1-re például az Atalantát. 2018 és 20 között volt egy olyan 7 meccses sorozatuk amiből hatot vereséggel zártak. Akármilyen hihetetlen a Derby della Molét még sosem vezette a ma esti dirigens.

A másik torinói egylet aktuális értéke 205 millió euró, 25,7 év az átlagéletkoruk és keretükben 14 válogatott labdarúgó található. Legértékesebbnek tőlük Andrea Belotti számít, akinek becsült ára jelenleg 28 millió euró. Ebben a felállásban eddig 90 csatára került sor, a Zebrák 51-et nyertek, a Bikák 17-et, 22 találkozó zárult pontosztozkodással. A Torino pontot 2019. májusában tudott utoljára szerezni, nyerniük pedig 1995-ben sikerült. Azóta a nyeretlenségi sorozatuk már 17 meccset számlál, és azért ezek közül többször is nagy pofonba szaladtak bele, mint például 5:0, 4:0, 4:1 vagy 3:0. Az első randevú 1927-ben 1:0-al zárult, de láthatott a publikum 1952-ben 6:0-ás vérengzést is, azon a derbin John Hansen és Giampiero Boniperti is duplázni tudott. Ezt egyébként az elmúlt években Miralem Pjanić és Claudio Marchisio is megtették. De emlékezetes volt Andrea Pirlo, Leonardo Bonucci vagy Juan Cuadrado utolsó pillanatos gólja is. Ők nagy arányban csupán egyszer, 1967-ben tudtak diadalmaskodni, akkor 0:4 lett a meccs vége. A párharc gólkirálya 9 góllal Boniperti.

A városi riválisnál sem tétlenkedtek a télen, ugyanis Samuele Ricci személyében egy nagyon tehetséges registát vettek kölcsön az Empolitól, míg a még mindig 20 esztendős Pietro Pellegri a balul sikerült milánói kalandot követően Torinóban próbál szerencsét, egyelőre csak kölcsönben, ahogy Mohamed Fares is, akinek Róma kék felében nem jött be az élet.

Távozók sorát erősíti a szebb napokat látott Daniele Baselli, aki hét esztendőt követően távozott a Cagliarihoz, a szintén korábban komolyabb potenciállal rendelkező Simone Verdi a Salernitanál próbál szerencsét az elkövetkezendő fél évben, míg Tomás Rincón a Sampdoriát erősíti az idény végéig.

A gránátvörösek nagyon szórt eredményeket tudnak maguk mögött az utóbbi hetekben, hiszen kitömték 4:0-ra a Fiorentinát, nyertek Genovában a Samp ellen, de kikaptak hazai pályán a Venezia ellen, vagy az Udinesétől sima 2:0-ra. A táblázaton tizedikek, 32 pontot gyűjtve. A zsinórban három vereség elkerülése a céljuk.

A horvát Ivan Jurić,  1975. augusztus 25-én született Splitben. Tavaly vette át jelenlegi alakulatának irányítását, megbízatása 2024-ig szól. Kedvenc felállása a 3-4-2-1. A szakma alapjait Gian Piero Gasperinitől leshette el, akivel a Genoa U19-ben, az Internél és a Palermonál is együtt dolgozott, első edzői megbízását a Genoa U19-nél kapta 2013-ban. Innen Mantovába, Crotonéba és Genovába vezetett az útja, utóbbi városban természetesen a piros-kékekhez (nem is egyszer), majd 76 mérkőzésen keresztül trenírozta a Hellas Veronát, mielőtt jelenlegi állomáshelyére került. A Crotone és a Rossoblu keretében játékosként is megfordult.

Az olasz elitligában eddig 148 meccsen irányított a vonal mellől, 40 győzelem és 43 döntetlen mellett 65 vereséget tud felmutatni. A piemontiakkal 9 alkalommal csapott össze,  3 döntetlen és 4 vereség mellett 2 győzelmet is elkönyvelhetett. 2016. novemberében azonnal legyőzte a pont Allegri irányította bajnokcsapatot, 3:1-re az Il Grifonét csatába küldve, másik győzelmét 2020. februárjában Maurizio Sarri ellen mutatta fel, akkor 2:1 arányban. A pontosztozkodások eredménye minden esetben 1:1 volt, legutóbbi négy Juventus elleni mérkőzésén háromszor is veretlen maradt, a kivétel a legutóbbi őszi ütközet, amit Manuel Locatelli a fent említettekkel hasonlóan a 86. percben tudott megnyerni csapatának. Massimiliano Allegri ellen a mérlege úgy mutat, hogy ötször kerültek szembe, egyszer Jurić, háromszor Maxi örülhetett, egy alkalommal nem bírtak egymással. 2017. április 23-án a Juventus és Allegri is legfájdalmasabb tőrdöfését vitte be ellene, amikor Paulo Dybala, Leonardo Bonucci, Mario Mandžukić és Ezequiel Matías Muñoz saját kapujába elhelyezett találataira alapozva egy 4:0-ás verést mértek rá. Nagyon felkészült és temperamentumos szakember, és mivel a városi rangadón mindenki kettőzött erőbedobással küzd, így nagyon kemény és parázs összecsapás várható.

Mister Massimiliano 18 alkalommal vitte harcba övéit a Toro ellen, és egészen fantasztikus 13 győzelmet tud felmutatni, legyőzni csak egyszer tudta az ellenfél aktuális mestere, ez 2015-ben Gian Piero Venturának sikerült, ezen kívül 4 remi színesíti még a repertoárt. Ugyanebben az évben Maxi egy 4:0-ás sikerrel vágott vissza, Simone Zaza dupláját Dybala és Pogba fejelték meg. De azóta is ért el 4:0-t, valamint a legtöbb gólt hozó összecsapáson 4:2-t láthattak a nézők 2013-ban, igaz akkor a Milan padján jött ez az eredmény.

A Juve stábja egy felettébb tartalékos védelmet fog tudni kiállítani, hiszen Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini sérült, Danilo pedig eltiltott, ahogy a szélsők helyzete sem rózsás, ugyanis Chiesa műtött, Bernardeschi pedig még csak lábadozik. A másik oldalon Mohamed Fares, Dennis Praet és Simone Edera nem elérhető.

Romeo Agresti információi szerint Allegri tegnap az alábbi kezdővel próbálkozott:

Szczęsny; Cuadrado, Rugani, de Ligt, Alex Sandro; Zakaria, Arthur, Rabiot; Dybala, Vlahović, Morata