Čeferin: "Nem neheztelek Agnellire"

aleksander-ceferin-y-andrea-agnelli.jpegAz Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Aleksander Čeferin a minap újabb nyilatkozatot adott az Európai Szuperliga leülepedni látszó témájával kapcsolatban, melynek keretében kijelentette, hogy már régóta nem tartja a kapcsolatot a Juventus első emberével, Andrea Agnellivel, emellett pedig szót ejtett a versenysorozat mellett továbbra is kitartó klubokkal való esetleges párbeszédről, az UEFA előtt álló kihívásokról, s számot adott az elmúlt esztendő eseményeiről is. 

"2021 egy őrült év volt, ám én ennek ellenére is optimista érzésekkel tekintek az előttünk álló időszakra, anélkül, hogy bármilyen formában elragadtatnám magam. Először is, már amennyiben hihetünk a tudósoknak és a szakértőknek, a világjárvány a végéhez közeledik, ami mindenképpen reményteli várakozással tölt el bennünket, még akkor is, ha a sportágunkra is kiható politikai életben továbbra is fennállnak azok a furcsa anomáliák, melyek például a tavalyi történésekhez is elvezettek. Meglepő, hogy komoly üzletemberek, akik állítólag alaposan ismerik és értik szektorunk működését, efféle ötletekkel rukkoltak elő, ám ha valamit megtanultam a Szuperligával kapcsolatos eseményekből, akkor az az, hogy jelentősen csökkentettem naivitásom, s növeltem jó értelemben vett ravaszságom mértékét" – fogalmazott az Il Corriere dello Sport kérdésére. 

"Kijelenthetem, hogy az UEFA semmilyen tekintetben nem támogatja a kétévente megrendezendő világbajnokság tervezetét, ugyanis ez teljes képtelenség, s egy minden szempontból populista projekt, mely végérvényesen tönkretenné a labdarúgást. Ez az ötlet totális ellentétben áll sportágunk, illetve az olimpia mozgalom alapelveivel, s amennyiben valósággá válna, nem csak Európa számára okozna hátrányokat, hanem minden más kontinensre is negatív hatást gyakorolna. Abszurd azt gondolni, hogy az egyébként is túlterhelt játékosok képesek lennének minden nyáron pályára lépni egy nagy nemzetközi tornán, arról nem is beszélve, hogy mindez milyen következményekkel járna a női futballra nézve. 

Nem vagyok benne biztos, hogy a FIFA teljes mértékben érti érveinket, ám azt bizonyos, hogy érzik szervezetünk, a szurkolók, az egyes hatóságok, a nemzeti kormányok, illetve az Európai Unió ellenkezését és rosszallását. Nekünk az a feladatunk, hogy mérlegeljük egy ehhez hasonló ötlet valóra válásának esetleges hatásait, melyet az elmúlt hónapokban végre is hajtottunk, majd a dél-amerikai szövetséggel egyetemben világossá tettük, hogy nem fogunk kétévente világbajnokságot játszani. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy az elképzelés kivitelezése megölné a VB hangulatát, másrészt pedig ki kell hangsúlyozunk, hogy a nemzeti szövetségek, illetve a nagyobb ernyőszervezetek sem támogatják a FIFA tervezetét. 

A Bajnokok Ligája megújítására vonatkozó tervezetet nem egyoldalúan, hanem az Európai Klubszövetséggel folytatott hosszas egyeztetéseket követően tártuk a tágabb közvélemény elé. E tárgyalási folyamat során természetesen az egyes alakulatok több bevételre vonatkozó igényeit is figyelembe kellett vennünk, ahogy arra is nagy hangsúlyt kellett fektetnünk, hogy az úgynevezett svájci rendszernek versenyképesebbé, illetve érdekesebbé kell válnia, hogy fenntartsa a szurkolók elkötelezettségét. Nem gondolnám, hogy a BL-reform pusztán csak egy sebtében megtett lépés lett volna az Európai Szuperliga ellen, ugyanis első megbeszéléseinkre már 2019-ben sor került, azonban akkor még nem jutottunk megállapodásra a sorozat pontos lebonyolítási formátumát illetően. 

Úgy vélem, hogy az ESL későbbi alapítói ezen tárgyalások zátonyra futásakor kezdték el komolyabban kidolgozni a Szuperliga alapvetéseit, melynek létrehozását információink szerint az érintett klubok már három esztendővel azelőtt tervezték, hogy hivatalosan is bejelentették volna megalakulását. Ennek ellenére a szóban forgó együttesek képviselői heves bólogatások és kézfogások közepette vettek részre az UEFA és az ECA egyeztetésein, miközben egymás között már rég a velünk való szakításról diskuráltak. Ebből az adott időpontban mi természetesen semmit sem érzékeltünk, hiszen az erre irányuló pletykák ellenére meglehetősen nehéz volt elképzelni, hogy a Klubszövetség első emberei, köztük Andrea Agnelli elnök úr pusztán képmutatásból hangsúlyozzák a megállapodás fontosságát, s ezalatt ellenünk tevékenykednek. 

A Szuperliga megalakulásának bejelentését követő negyvennyolc óra életem talán legstresszesebb két napja volt, s immár nyíltan beszélhetek arról, hogy Andrea Agnellivel való különleges viszonyom miatt még nehezebb volt megélni az ekkori eseményeket. Ma már semmilyen tekintetben nem tartom a kapcsolatot a Juventus elnökével, ugyanis továbbra is megdöbbent a gondolat, hogy olyan emberek, akik hosszú évek óta a labdarúgásban tevékenykednek, egyik napról a másikra képesek hátba döfni azokat a vezetőket, akik addig barátaiknak hihették őket, s mindezt egyedül saját önző érdekeik miatt. Ennek ellenére nem neheztelek az e pillanatban is az ESL mellett álló klubokra, ugyanakkor miután merényletet követtek el ellenem és az UEFA ellen, úgy vélem, hogy nem nekem kell megkeresnem őket egy esetleges párbeszéd érdekében. 

A Szuperliga klubjai a mai napig sem tettek lépéseket, vagy gyakoroltak gesztusokat irányunkba, s kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az ESL még mindig létezik, mely azonban annyira abszurd gondolat, mintha azt hinnék, hogy a Föld lapos. Ennek ellenére ezen együttesek az elsők között kötötték ki, hogy a jelenlegi idényben mindenképpen a Bajnokok Ligájában kívánnak futballozni, ami enyhén szólva is furcsa a múlt eseményeinek fényében. Mindazonáltal, ha a Szuperliga vezetői találkozót kérnének tőlem, biztosan leülnék velük a tárgyalóasztalhoz, elvégre a futball ezen része nem személyes véleményekről, hanem pusztán üzleti és sportszakmai kérdésekről szól. Még Andrea Agnellivel is szíves örömest beszélgetnék ezen témákról, ám addig nem megyek bele egy ilyen megbeszélésbe, amíg ezen klubok olyan nézőpontokat hangoztatnak, melyeknek semmiféle létjogosultságuk nincsen, s amíg minden létező fórumon és felületen megpróbálnak nyomást gyakorolni ránk azzal kapcsolatban, hogy ismerjük el igazukat. 

Rendkívül különös, hogy azon alakulatok vezetői közül, melyek azokban a nehéz napokban elsőként álltak ki az UEFA mellett a Szuperligával szemben, az egyik nem európai, holott a közvélekedés szerint az amerikai és az ázsiai befektetők, valamint tulajdonosok nem értik kontinensünk labdarúgásának működését, s alapvetően is csak a pénzszerzési lehetőség miatt vannak jelen Európában. A Bayern München főigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge, illetve a Borussia Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke mellett elsősorban a Paris Saint-Germain feje, Nasser Al-Khelaifi mutatott szolidaritást velünk, aki ezek szerint sokkal inkább tisztában volt sportágunk dinamikáival, mint a Real Madrid, a Juventus, vagy a Barcelona vezetősége. Ezen vezetők valószínűleg a könnyebb utat választották volna akkor, ha a hallgatásba burkolódznak, s megvárják, hogy miként alakulnak a fejlemények, ám ezzel szemben világossá tették, hogy elutasítják az ESL törekvéseit, ezt pedig tettekben is megmutatták, mikor Nasser elutazott szervezetünk montreux-i kongresszusára" – összegzett Čeferin.