Allegri: "Félre kell tenni az egyéni ambíciókat"

allegri_pre_juve_sass_1.jpgA Juventus holnap este a Coppa Italiában is folytatja menetelését, ahol a Sampdoria magabiztos legyőzését követően a Sassuolo alakulata vár a fekete-fehérekre a sorozat negyeddöntőjében, mely mérkőzés győztese az Atalanta-Fiorentina találkozó továbbjutójával mérkőzik majd meg az elődöntős párharc során. Az összecsapást megelőzően természetesen az Öreg Hölgy mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor megszokott nyilatkozatát az olasz sportsajtó színe előtt, melynek keretein belül szót ejtett a holnap vártható kezdőcsapatról, a trófea fontosságáról, valamint az együttese előtt álló további kihívásokról is. 

"Csapatunk tagjai közül szinte mindenki elérhető és jól érzi magát, kivéve a sajnálatos módon komolyabb sérülést szenvedő Giorgio Chiellinit, a pénteken visszatérő Federico Bernardeschit, valamint a továbbra is eltiltott Moise Keant. A többiek mind rendben vannak, mely különösen fontos Leonardo Bonucci tekintetében, akivel holnap kezdőként számolok majd. A többi posztot illetően további mérlegelésre szorulunk, az azonban biztos, hogy a kellő komolysággal szükséges kezelnünk a meccset, ugyanis a Coppa Italia negyeddöntőjéről beszélünk, mely sorozat megnyerése egyértelmű célunknak számít a továbbiakra nézve" – fogalmazott mondanivalójának bevezetőjeként. 

"Mattia Perin az első perctől fogva kapunkban fog állni, mellette pedig Denis Zakaria is bevetésre kész, dacára a kisebb ütésnek, melyet a Veronával szemben kényszerült elszenvedni a hétvégén. Az elkövetkezendő órákban kiértékeljük, hogy mely posztokon lenne érdemes változtatásokat kieszközölnünk, hiszen mindenképpen gondolnunk kell a hosszabbítás lehetőségére, s a bajnoki megmérettetésekre is. Kaio Jorge nagyszerű edzésmunkát végzett a napokban, emiatt pedig boldog vagyok, hogy keretünk tagja maradt, holott a téli átigazolási időszakban lehetősége lett volna a Neroverdihez igazolni. Támadónk kiváló ütemben fejlődik, aminek hihetetlenül örülök, ám én magam pusztán tanácsokkal szolgálhatok számára, s nem próbálhatom befolyásolni az egyes döntésekben, elvégre ahogy mindenki másnak, Kaiónak is a saját útját kell járnia. 

A Sassuolo egy nagyszerű technikai kvalitásokkal bíró együttes, mely az előzőekben két 4-0-ás kudarcot szenvedett el, emiatt pedig bizonyosan nagy düh és elszántság mellett fognak pályára lépni. Számunkra rendkívül fontos, hogy jó találkozót tudjunk le, ugyanis ezáltal megfelelő módon készülhetnénk az Atalanta elleni rangadóra, ami a bajnoki végelszámolás szempontjából is hihetetlenül nagy jelentőséggel bír majd. 

Továbbra is boldognak érzem magam, s egyáltalán nem bántam meg, hogy visszatértem a Juve kispadjára, stábommal ugyanis igen jó munkát végzünk, s készen állunk céljaink elérésére. A Verona elleni találkozót követően eufóriánk szintje már-már az egekbe szökött, mellyel azonban vigyáznunk kell, ugyanis annak ellenére, hogy az egészséges önbizalomszint elengedhetetlen a sikerekhez, a túlzott lelkesedés önhittséget idézhet elő.

A Coppa mellett természetesen a Serie A, valamint a Bajnokok Ligája küzdelmeire is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Nem szeretek álmodozni, ezért pedig a realitások talaján kell maradnunk, melynek alapján az Inter, a Milan, illetve a Napoli túlságosan messze vannak tőlünk, nekünk pedig elsősorban az Atalantával kell majd harcolnunk a BL-helyek egyikének eléréséért. 

Nem biztos, hogy ugyanazzal a támadósorral fogunk kifutni a gyepre, mint legutóbbi találkozónkon, ugyanis Dušan Vlahović teljesítménye további kiértékelésre szorul. Könnyen lehet, hogy Kaio Jorge kezdőként jut majd lehetőséghez, elvégre készülnünk kell arra a lehetőségre is, hogy a meccs adott esetben hosszabbításba, sőt büntetőpárbajba torkollhat, emiatt pedig tartalékolnunk kell energiáinkat. A cserék minden bizonnyal igen fontosan lesznek majd, ám alakulatunknak alapvetően is nagy nyugalmat kell tanúsítania, hiszen a futball világában az egyes gárdák mindig vékony jégen táncolnak aktuális formájuk tekintetében, nekünk pedig mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy jelenlegi lendületünk kitartson az idény végéig. 

Minden egyes edzésen higgadtan kell munkálkodnunk, s vissza kell térnünk a Juventus alapvető mentalitásához, melynek alapján egyszerre csak egy mérkőzéssel szabad foglalkozunk, majd az ottani, jó teljesítményt és sikert követően máris a következő kihívásra kell koncentrálnunk. Az előttünk álló feladatok során elengedhetetlenül fontos lesz, hogy visszatérjünk ehhez a szellemiséghez. 

Úgy vélem, hogy a Hellas Verona az egyik legnagyobb kihívást jelentő olasz alakulat, mivel sokat támadnak és futnak, ám e tekintetben az Atalanta, valamint a Torino is azonos szintet képvisel velük. Az, hogy kiket küldünk pályára a támadósorban, a játékosok egyéni formájától, illetve az ellenfelek taktikai adottságaitól is függ, a legfontosabb azonban az, hogy kompakt csapatként játsszunk, melyet sikerült is megvalósítanunk a vasárnapi fordulóban. Most, a szezon második felében mindenkinek félre kell tennie személyes ambícióit, s kollektív céljainkra kell összpontosítania, mivel innentől fogva egyetlen vereséget, vagy döntetlent sem engedhetünk meg magunknak. Izgalmas, szórakoztató négy hónap áll előttünk, mely időszak ezzel együtt rendkívül intenzív is lesz, kiváltképp mentális tekintetben. 

Edzőként töltött éveim alatt megtanultam, hogy a legfontosabb mérkőzést mindig az éppen előttünk álló találkozó jelenti, ez pedig ebben az esetben sincs másképp, melynek alapján most minden erőnkkel a Sassuolo legyőzésére kell koncentrálnunk, megtalálva az a felállást és azt a taktikát, melynek bevetésével a lehető legkönnyebben elérhetjük ezt, majd kettőzött erővel fordulhatunk rá a vasárnapra, mely meccs kapcsán szintén számos kérdésről kell majd fontos határozatot hozunk, elsősorban a bevethető futballistákat illetően. 

Ebből a szempontból nagy segítségünkre van Juan Cuadrado, aki mindig is egyfajta zsinórmértéknek számított a csapaton belül, hiszen a kolumbiai képes megteremteni alakulatunk egyensúlyát, miközben rengeteg poszton számolhatunk vele, a jobbhátvédtől kezdve a középpálya különböző pontjain át a szélső támadóig, ami különösen fontos annak fényében, hogy Chiesa sérülése és Kulusevski kiesése miatt ő maradt az egyetlen hasonló profilú labdarúgó a keretben, emiatt pedig nagy örömünkre szolgál, hogy válogatottbeli kötelezettségeinek teljesítése után visszatérhetett keretünkbe, melynek révén holnap is a kezdőcsapat tagját alkothatja majd. 

A középpályával kapcsolatban fontos változások álltak be, mivel Rodrigo Bentancur elhagyta Torinót, míg Denis Zakaria személyében egy fontos futballistát igazoltunk le. Arthur remek ütemű fejlődést mutatott az elmúlt hetekben, s vasárnap is kiválóan futballozott, megmutatva, hogy nyomás alatt is képes nagyszerű produkciót nyújtani. Úgy vélem, hogy amennyiben képes lesz eredményesebben menedzselni játékát, nagyon fontos tagjává válhat együttesünknek, hiszen alapvetően minden ehhez szükséges jellemvonást magáénak tudhat. Manuel Locatelli és Arthur egyaránt képesek lehetnek pályára lépni Zakaria mellett, s őszintén szólva örülök is annak, hogy ennyi választási lehetőséggel bírhatok a szezon legfontosabb szakaszában. 

Hogy mit gondolok Maurizio Sarri arra vonatkozó szavairól, hogy a Coppa Italia menetrendje figyelmen kívül hagyja a csapatok versenynaptárásban szereplő egyéb összecsapásokat? Tisztelem Mauriziót, akit mindig is nagyszerű szakembernek tartottam, azonban a magam részéről továbbra is eddigi elveimet szeretném képviselni, melynek alapján csapatunk akkor és azzal méri össze erejét, amikor és akivel a versenynaptár azt előírja. Nem én hozom az egyes szabályokat, s őszintén szólva nem is szeretném befolyásolni őket, emiatt pedig ez az ügy véleményem szerint nem érint engem különösebben. 

Úgy gondolom, hogy a Juventus vezetősége jó munkát végez a fiatalokat, kiváltképp az U23-as gárdát illetően, mivel innen már-már kész játékosok érkeznek a felnőtt kerethez, kik közül a legnagyobb reménységek általában lehetőséget is kapnak tavasszal. Az elmúlt idényekben számos remek példát láthattunk erre, elég csak megemlíteni Fagiolit, Ranocchiát, Mirettit, Soulét, vagy De Wintert, míg a többieknek a megfelelő tapasztalatszerzés mellett egyéni tekintetben is sokat kell fejlődniük ahhoz, hogy egy napon majd révbe érhessenek. Biztos vagyok benne, hogy az U23-as alakulat jó merítési lehetőséget képez a Bianconeri számára, a Serie C pedig alkalmas terepet jelent ezen labdarúgók bevetésére, ugyanis a Primavera és a Serie A között túl nagy volt az ugrás, míg a harmadosztály megfelelő hátteret nyújt a képességek kibontakoztatására és csiszolására. 

Álvaro Morata igen fontos technikai tulajdonságokat tudhat magáénak, melyeket elengedhetetlenül figyelembe kell ennünk ahhoz, hogy helyén tudjunk kezelni egy labdarúgót. Ha olyan elvárásokat támasztunk egy futballista elé, melyeknek sosem lesz képes megfelelni, csak kudarcot fogunk szenvedni, ez pedig sem a mester, sem pedig a játékosok számára nem lehet kifizetődő. Amennyiben Álvaro az elkövetkezendő időszakban is azt a tevékenységet végezheti majd, amiben a legjobb, elképesztően hasznos tagja lesz a Juventusnak, ez pedig igaz lehet Adrien Rabiot-ra is. Bevallom, a szezon előtt helytelenül mértem fel, hogy a francia képes lehet tíz találatot szerezni idényenként, ugyanis ő egy alapvetően más karakterisztikával bíró középpályás, ugyanakkor ha a helyén kezelem őt, szerepeltetése mindannyiunk számára jelentős előnyöket biztosíthat" – összegzett Allegri.